Не искам да говорят лошо за мама

На читателските въпроси в сп. "Хай клуб" отговори Анна Жукивская, психолог

Не искам да говорят лошо за мама

Здравей, как да накарам баба и тати да спрат да говорят лоши неща за мама? Мама и
тати се разведоха преди четири години, но тати явно не може да го преживее още и
само говори гадни работи за нея. А на мен ми писна, защото аз много си я обичам.
dEsPaReTe girL

Здрасти, dEsPaReTe girL. Много често се получава така, че след развод единият родител се опитва да настрои детето срещу другия родител. Той очерня образа му, прави го да изглежда като най-лошия човек на света с цел да задържи детето само за себе си. Може би това се опитват да направят баба ти и баща ти? Хубаво ще е да поговориш с баща ти и да му обясниш, че всъщност по този начин те настройва срещу тях, а не срещу майка ти. Ако има нещо да є каже, да го каже в лицето, ако има смелостта, а не да говори зад
гърба є. Също така му обясни, че ти не си посредник между него и нея. Зная, че ти тежи, защото не искаш да споделяш на майка ти какво се говори зад гърба. Чувстваш вина и сякаш си съучастник. Това е тежко бреме. Точно затова те съветвам да говориш с баща си. Ако няма промяна, сподели с майка си.

Ям само сладко

Здравей, скъпа Ани, аз съм момиче на 13. Имам мания, че трябва да отслабна, а всички ми казват, че съм добре, тежа 42 килограма. Ходих на изследвания, защото не се чувствам добре, но ми няма нищо. Обаче лекарката ми каза, че ако продължавам така, ще се разболея и не трябва да ям сладко и да пия газирано, защото мога да си доведа сама диабет. Вече ям сладко по-малко, но храна почти не ям. Чувствам се по-слаба физически, чувствам умора и нямам желание за нищо. Но ако започна да се храня нормално, си мисля, че ще надебелея и ще стана лоена топка, а когато не ям, усещам силна болка в стомаха. Моля те, дай ми съвет.
ДжейДжей

Скъпа ДжейДжей, ако започнеш да се храниш нормално, без да преяждаш, без да наблягаш на мазни и пържени храни, на junk храните и най-вече на сладкото, всичко ще е ОК. 42 килограма за твоята възраст си е абсолютно в норма. Хубаво ще е да отидеш на лекар за болките в стомаха, защото може да се окаже, че си си причинила язва или гастрит. От това ядене на сладко не се знае какво си причинила на зъбите си, затова те съветвам да отидеш на зъболекар. Това са сериозни неща, с които шега не бива. По-скоро се замисли какво те кара да се чувстваш дискомфортно в тялото си? Може би това, че си навлязла в една възраст, в която тялото ти се развива? Формите ти се променят? Това си е напълно в реда на нещата! Наистина не зная колко пъти ще трябва да кажа, че не трябва да тормозите тялото си, защото то ще ви отвърне със същото! Ето, при теб се усеща вече - умората, липсата наенергия, болките в стомаха. Обръщай повече внимание на здравето си, особено във възраст, в която се нуждаеш от повече енергия и сили.

Лошо ли е да се говорят глупости?

Здравей, мила Ани. Аз съм на 15 и моят въпрос е: Има ли нещо лошо да кажеш някоя глупост пред малко дете? Защото, когато аз бях малка, майка ми и баща ми ви-
наги мислеха, че съм твърде малка, и не казваха никаква глупост, докато не станах на 14.
Анонимче

Скъпо Анонимче, какво да ти кажа! Едно дете попива всичко, което се случва около него. Гледала ли си "Запознай ме с вашите"? Препоръчвам ти да го гледаш. Глупостите и нецензурните думички принципно са нещо, с което не трябва да се гордеем и не би трябвало да са част от нашия език... като например всяка втора дума да е псувня. И хубаво са направили родителите ти, че не са те запознали с този цветущ аспект от езика. Стига, разбира се, когато си станала на 14, да не са изляли всичко, което са таяли толкова години в себе си.

Живея при баба и дядо

Здравей, Анна, на 12 год. съм и все още живея с баба, дядо, мама и тати. Нямам нищо против да живея с баба и дядо, но апартаментът ни е двустаен и е тясно в тази стая, в която спя с родителите си!!! Има една хубава и една лоша новина - добрата е, че съседът ни продава апартамента, но пък лошата е, че е няколко хиляди ЕВРО. За наше голямо нещастие ние нямаме толкова пари. Нашите се трепят от работа, даже и аз съм си казала, че искам да работя, за да имаме тези пари. Моля ти се, Ани, помогни ми по какъвто и да е начин. Не намеквам, че ти искам парите, но моля те, помогни ми.
АНОНИМЕН

Мили Анонимен, много ме трогна с това писмо. Чувствам се безсилна пред този проблем, защото реално няма как да дойда и да помогна на родителите ти да си купят апартамента. Може обаче да се надяваме, че в тези времена на сривове на пазара на имоти цената на апартамента, който съседът ви продава, ще падне до нива, които ще са по-лесни за постигане от родителите ти. С много усилия и търпение всичко се постига! И съм сигурна, че майка ти и баща ти правят всичко възможно да постигнат целта си. А ти не губи надежда - всички сте заедно в това! Опитай се да погледнеш от положителната страна на това, че живеете всички под един покрив. Така или иначе ще е временно!

Изнасилиха я

Здравейте, мило списание! Аз съм на 15 години и съм от София. Имам един много голям
проблем и се надявам за съдействие. Проблемът е, че изнасилиха моята най-добра приятелка и тя го приема много тежко. Не се виждаме, не се чуваме, само си пишем от време - на време по скайпа. Тя се е затворила вътре в себе си и всички се подиграват. Започна да отсъства от училище, не излиза навън и много страда. Родителите са разведени. След този случай майка є я изгонила от вкъщи, сега живее при баща си, а той не знае за случилото се и я мислят за луда. Моля те, кажи ми какво да направя, за да є помогна! С обич: Pritesnenata_macka

Не е необичайно за жертви на изнасилване да се изолират, тъй като се чувстват засрамени, омърсени и усеща- нето, че никой няма да ги разбере, ги спира да споделят. Твоята приятелка сигурно вярва, че ако сподели с някого, ще бъде обвинена, че тя си е виновна. Или пък още полошо - това, което е сторила майка є, изхвърлила я е като ненужен товар. Което е абсолютно немислимо и може да е повод приятелката ти да си търси правата в съда. В случая приятелката ти сигурно се чувства донякъде виновна за случилото се - изнасилването имам предвид. Това също е обичайна нагласа, особено в обществото, в което живеем. Щом успяваш да се свържеш с нея чрез скайп, опитай се да є кажеш, че това, което се е случило, не е по нейна вина. Никой няма право да прави секс с някого без неговото желание, независимо от обстоятелствата. Но дори и да го знае, все пак е доста страшничко да се отвори. Посъветвай я да се свърже с мен по електронната поща, не с цел да публикувам писмото, а за да мога да осъществя контакт и да се опитам да помогна.

Чувствам се изолиран

Здравей, Ани, аз съм момче на 16 години. Аз и още две момичета и едно момче сме много добри приятели. От около два месеца вече се чувствам изолиран от тях. С едно от момичетата от компанията вече не се разбираме добре. В личен план ми се случват много лоши работи изведнъж. Мой роднина е тежко болен, нашите също са много изнервени. Можи бе това е причината да се изолирам от приятелите си. С това момиче искам пак да сме приятелите, които бяхме. А с другото момиче сме приятели от около десет години. Какво да правя?
МC~~

Мили МС, както сам отбелязваш, може би има някаква промяна в твоето поведение покрай нещата, които ти се случват. Не казвам, че имаш някаква вина за отношенията в групичката ви. Просто те съветвам да поговориш с момичето, което познаваш най-дълго време. Попитай я и виж какво ще ти каже тя. Все пак предполагам, че те познава добре и ще бъде откровена, ако има някаква видима промяна в теб. Ти споделил ли си им за проблемите в семейството ти? Може би е необходимо да се отвориш пред приятелите си, за да не се чувстваш изолиран? Помисли добре над тези неща. Успех!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи

Напишете дума/думи за търсене