Старата задружна компания

На читателските въпроси в сп. "Хай клуб" отговори Анна Жукивская, психолог

Искам пак старата задружна компания

Скъпа Ани, пиша ти за втори път, защото не получих съвет за проблема си! Наистина много искам да ми помогнеш. Отидох при баба ваканцията и понеже там имам го-
ляма компания, излизам всеки ден. Но веднъж ми казаха, че момчетата и момичетата са се разделили и искаха да избирам. Аз естествено не избрах, защото обичам всички!
И ето, че част от момчетата ме намразиха, загубих доверието на ценна приятелка и куп други лоши неща. Моля те, помогни ми, искам пак старата задружна компания и
приятелката си. От: Sun Girl

Мило слънчево момиче, най-вероятно старата задружна компания е вече в историята. Сигурно ще се появи нова компания от приятели, с които ще се чувстваш прекрасно. За съжаление има моменти, в които трябва да избираме, а изборът между две хубави неща е почти невъзможен. Мисля, че си постъпила правилно, като не си избрала. В крайна сметка ти не си участвала в конфликта, който е причинил разделението, и не можеш да вземеш страна, щом и едните, и другите са ти приятели. Това е смела постъпка. Но идва с цената на неодобрение. Сигурна съм, че тези негативни чувства ще пребъдат още съвсем кратко, а след това и приятелката ти, и тези, които са се настроили против теб, ще разберат и ще уважат позицията ти. Не губи кураж и надежда!

Той ме насили

Скъпа Ани, всичко започна преди няколко месеца. Тръгнах с едно момче. Излизахме на кафе, в парка и т.н. Целувахме се. Един ден той ме заведе на неговата вила. Започна да ме опипва и се стигна до секс, а аз не исках. Опитах се да изляза, но той беше заключил вратата. Изнасили ме. Сега се оказва, че съм бременна. Нашите не знаят. Какво да правя с бебето?

Скъпо момиче, първо - неодбходимо е да споделиш с родителите си. Те са ти родители, за да ти помагат, те са на твоя страна, така че сподели проблема си. Ситуацията е сериозна, затова ще ти е нужна тяхната подкрепа. Първо - веднага трябва да отидеш на преглед при гинеколог. Той ще уточни някои неща - като това в кой месец си бременна, какви са последствията от насилствения секс, какво ще е най-добре да се направи с плода. Много ти е рано да ставаш майка. Ти самата си дете още. Ако си бременна до третия месец, ще може да абортираш. Второ - трябва да подадеш жалба в районното полицейско управление и да опишеш възможно най-подробно какво се е случило. Зная, че се притесняваш, че никой няма да ти повярва, че ще те обвинят, че си си го "търсила" и предизвикала. Това са предимно нагласите на нашето общество, но полицията е длъжна да разследва. Дори можеш да поискаш документ от гинеколога си, с който да се потвърди изнасилването. Това момче трябва да си понесе наказанието. А ти ще трябва да се справиш в една много тежка житейска ситуация. Не си виновна за случилото се. Търси подкрепа в родителите си и е хубаво да посещаваш психолог, за да ти помогне с травмата и стреса, които си преживяла.

Вегетарианка съм, майка ми не одобрява

Здравей, Ани! Майка ми е в петия месец и очакваме момченце. Дотук добре, обаче напоследък е доста нервна. Знам, че е нормално, но в някакви граници! Напоследък се побърква от най-малкото нещо и направо ме изкарва извън релси!! Най-мн ме дразни, като почне да ме нарича АНОРЕКСИЧКА само защото не ям чипсове, баници, сладоледи, шоколади и вс други боклуци... Ям си съвсем нормално, вегетарианка съм от няколко месеца и се чувствам по-добре от всякога! Освен това преди да почна, изчетох сигурно
всичко възможно в интернет по този въпрос, за да съм сигурна, че няма да си секна растежа например. Както и да е, знам доста повече от нея относно храните, ям мн плодове и зеленчуци, дори хляб си хапвам! А вчера ме накара да изям ПРЕД НЕЯ парче препълнен със сол свински врат! Щях да повърна, а на нея изобщо не є пукаше! Имам чувството, че ми няма никакво доверие и просто не мога да я търпя, моля те, дай ми някакъв съвет как да я убедя, че в месото няма нищо, което да не мога да си набавя и от растенията. Разчитам на теб, благодаря предварително!


Мило немесоядно момиче, все повече тийнейджъри предпочитат да задраскат месото от менюто си. Това носи много напрежение и натиск от страна на семейството. Родителите се притесняват за здравето на детето си вегетарианец. Истината е, че здравословният вегетариански режим включва плодове, зеленчуци, "зелени" зеленчуци, бобови, пълнозърнести продукти, млечни продукти, яйца, кълнове. Тийнейджърите вегетарианци изпитват същите хранителни нужди като всички останали тийнове. Годините между 13 и
19 са период на изключително бърз растеж и развитие. И е естествено хранителните нужди да са по-големи. При вегетарианците най-честият въпрос е как си набавят протеин, който е изключително важен за растежа и предимно се съдържа в месните продукти. Кравето мляко и сирената са също източник на протеин. Боб, хлебчета, сириълс, ядки, тофу и соевото мляко са също източници на протеин. Бъди сигурна, че тези храни са част от менюто ти! Опитай се да кажеш на майка си, че вегетарианците са с по-нисък риск от сърдечни болести, високо кръвно, някои форми на рак и затлъстяване. Съветвам те въпреки всичко да си запишеш час при диетолог, при когото да отидете заедно с майка ти. Той ще изясни и на двете ви най-детайлно как стоят нещата с вегетарианството от медицинска гледна точка. Също така ще ти обясни най-добре как да се предпазваш от анемия. Аз подкрепям избора ти и съм убедена, че насилственото приемане на месо няма да те направи "месоядна". Надявам се, че поведението на майка ти се дължи на бременността. Но най-добрият вариант, който спокойно ще ти позволи да продължиш да следваш режима си, е да убедиш майка си в добрите си намерения и доброто си здраве. Тя е майка и се притеснява за теб, това е напълно нормално! Важно е да растеш здрава и в норма и тогава тя спокойно ще обръща внимание на бебето, без да се притеснява за храната, която си избрала да ядеш.

Да се защитя от клюки

Преди около година за период от седмица и половина пушех с няколко мои приятелки. Много бързо отказах цигарите. Страх ме е да не се разчуе, че съм пушила. Една клюкарка едва ли не ме изкарва най-голямата пушачка. Как да се защитя?
Анонимка

Дени, 15 години, отговаря
Хей, Анонимке. Значи, според мен няма за какво да се притесняваш. Да си дръпнеш един-два пъти за мен е най-нормалното човешко нещо, просто защото любопитството граници няма J. А щом е било за толкова малко време, наистина няма повод за притеснение. Седмица и половина няма как да стигне и на най-големите злобарки да те изкарат нещо повече от любопитен тийн. Пък и по-важното е, че не си продължила. Хем заради здравето ти, хем заради околните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?

Напишете дума/думи за търсене