Проблеми в пубертета

На читателските въпроси в сп. "Хай клуб" отговори Анна Жукивская, психолог

Пречи ми на пубертетът

Здравей Ани, деля една стая с по-малката си сестра, което е пречка за пубертета при мен. Тя непрекъснато ме занимава със своите проблеми, аз непрекъснато се занимавам с тяхното разрешаване, а после съжалявам. Затрупана съм с детски неща. Не мога да се усамотя никъде. Не мога да чета списания, ако не чувам около себе си ,,интригите на Барби'' или някоя анимация. Опитвам да говоря с нея, но действително тя не ме разбира. Моля те, кажи ми как да се откъсна от всичко това. От Непозната, 14

Мила Непозната, доколкото усещам, пубертетът при теб тече с пълна сила, така че сестра ти, колкото и да е обхванала живота ти, надали ще успее да се пребори с този етап от развитието ти. Това в кръга на шегата. Разбирам раздразнението ти. Самата аз съм по-малка сестра и моята най-любима кака ми е разказвала, че съм й пречила доста в разгара на тийн годините, защото тя е имала нужда от усамотение, а аз пък съм била на съвсем различна вълна. Но ето, днес се смеем за тези неща и никакво лошо чувство не ни е останало! Така че опитай се да погледнеш в перспектива - сестра ти не прави нищо нарочно, тя просто не разбира твоето положение (както ти самата си написала). Ти като по-голяма кака недей да я осъждаш, а я разбери. Опитай да се усамотяваш, като слагаш слушалки на ушите си например. Или когато тя заспива вечер, или излизай да се поразходиш и да почетеш списание навън. Моята сестра например ме направи съпричастна към своя живот, запознаваше ме с приятелите си, водеше ме на най-интересни места. И направи така, че вместо да страни от мен, станах част от нейния свят. И това е оставило много хубави спомени у мен. От теб се иска много търпение, зная, но съм сигурна, че ти ще се справиш!

Продължавам да съм влюбена в учителка

Здравей, Ани. Миналата учебна година ти бях писала писмо за това колко съм влюбена в учителката си и вие с Мария ме посъветвахте да пренасоча вниманието си към нови неща. Направих го, записах се на куп нови неща и ми останаха само съботата и неделята като свободни дни, които не са запълнени от-до: било то с домашни, фитнес, рисуване, танци, английски. Но все така продължавам да съм безразсъдно влюбена във вече бившата си учителка, която се случи да замества от началото на годината досега друг учител, на който направиха операция. Знам, че може би звучи тъпо, знам, че не е редно, но не мога и за миг да престана да си фантазирам за нея, да разигравам различни сценки в съзнанието си, не мога да престана да мисля за нея, не мога да спра да я искам. Саня

Мила Саня, спомням си за този казус. Любовта в доста от случаите е болезнена, несподелената любов е още по-тежка, а пък в невъзможната любов има нещо мазохистично. Разумът ти знае, че нищо не може да се случи в реалния живот, и колкото повече си "забраняваш" тези мисли, толкова повече те ти се натрапват, а емоциите ескалират. Затова е хубаво да обърнем нещата - помисли си съвсем реално какво може да се случи между вас? Можете ли да сте гаджета? Би ли споделила тя чувствата ти? Мисля, че тази натрапливост прикрива други, по-дълбоки проблеми, с които не искаш да се "захванеш". Предлагам ти да отидеш при психотерапевт, за да разбереш истинската същност на това вманиачаване, да се опиташ да сложиш тези нерационални мисли на по-рационална основа и да успееш да помогнеш на себе си.

Не съм на мястото си

Здравей Ани, аз съм момиче на 13 години и чувствам, че не съм на мястото си. Не просто в града, а и в цялата държава. За моите съученици е проблем, че съм по-умна, говоря правилно и се държа отговорно. Баща ми често ме критикува, че нямам приятелки и не излизам. Как да му обясня, че при сегашните тенденции да съм нормална е ненормално? Моля те, посъветвай ме какво да направя, че да се почувствам добре, защото аз опитах да намеря хора като мен, но за жалост опитът ми се увенча с неуспех. С обич: И.

Скъпа И., всеки е уникален. Някои от нас успяват да си намерят приятели и сродни души, други - не. Ще се съгласиш, че за да има някаква взаимовръзка, трябват двама души. Понякога е нужно единият да подаде ръка на другия. Но за да има приятелство, трябва да има и опит да разбереш човека срещу теб. Ти си заела позицията "Аз съм по-умна, вие сте под нивото ми и затова не можете да сте ми приятели". Тази позиция няма да ти помогне, а ще те изолира. Опитай се да протегнеш ръка и да видиш какво се крие във връстниците ти - не заемай позицията на Родител, който критикува, а се опитай да ги разбереш. Сигурна съм, че ще останеш приятно изненадана. Стига да се опиташ!

Майка й се побърка

Здравей Ани, пиша ти относно проблема на една моя приятелка. Преди няколко години майка й се побърка и явно дори след оказаната й помощ не можа да се излекува напълно.Страхувам се за приятелката ми, защото майка й оказва по някакъв начин психически тормоз - всеки ден й се кара, държи се с нея като с малко дете, пуска я до 7 часа навън (а е на 17 г.), показва повече обич към по-малката й сестра и др. Не знам как приятелката ми издържа всичко това, особено в тази трудна възраст. Дори след време тя се страхува да не се побърка като майка си. М.,17 години

Мила М., бих искала приятелката ти да се свърже с мен чрез електронната поща, за да мога да й задам въпросите, които искам, и да се изясни ситуацията. Предполагам, че сте близки, не е нужно да й казваш, че си ми писала, а просто да я посъветваш да потърси помощ. А засега - приятелката ти е наистина в трудна ситуация, с която може би ще трябва да се примири за известно време. Ако има други възрастни около нея - лели, баби, чичо, които биха могли да окажат влияние върху правилата, наложени от майка й, може би ще е най-добрият вариант. А къде е баща й? И за мен е важно да зная точно с каква диагноза е майка й. Ще се радвам, ако ми пишете отново.

Опита се да ме изнасили

Аз съм на 15 и тази година бях на море с гаджето ми. Една вечер отидохме на диско с него и с приятели. И по едно време излязох да пуша. Той дойде и ме замъкна нанякъде, опита се да ме изнасили. Не зная на кого да кажа. Мисля, че съм бременна! Аnonimka

Мила Анонимка, опита се да те изнасили? И си бременна? Не искам да мисля, че това писмо е с измислена история. Ако наистина ти се е случило това, ще се радвам да ми пишеш на ел. пощата отново.

Той си имал друга

Здравей, мила Ани. Аз съм момиче на 14, а приятелят ми е на 19. Преди 2 месеца разбрах, че той си имал друга приятелка, докато сме ходили. Тогава скъсах с него. Сега мисля, че съм направила грешка. Много ми липсва. Всеки ден той ме чака до училище и ми се извинява и казва също, че е скъсал с приятелката си. Моля те, кажи ми какво да правя! Да го послушам и да се върна или да му кажа, че вече не ме интересува. Целувки: Отчаяна

АЛЕКС, 15 години, отговаря
Хей, Отчаяна, искам да те поздравя за смелостта, малко хора биха се решили на подобна крайна мярка. Смятам, че постъпката ти говори за самоуважение. Сега е нормално да ти липсва или пък да си припомняш яките ви общи спомени, но това не значи, че си направила грешка. Ако на моя приятелка й се беше случило нещо подобно, бих й казала следното: Опитай се да го забравиш, продължавай напред! Това е моят съвет към теб. Не казвам, че е лесно, но не е невъзможно! :) P.S.: Ако все пак не ме послушаш, замисли се дали можеш пак да му вярваш? Ако му простиш, не би ли повторил грешката с надежда, че все ще прощаваш? Успех ;)

Отчаяна, Алекс е права, че ако го приемеш обратно, посланието ти към него ще е: "Прощавам ти!" Но какво пък - ако наистина го обичаш и смяташ, че той изпитва истински чувства към теб - опитай отново, дай му втори шанс. И сама ще разбереш доколко ще проработи тази връзка. Не искам да ти "забранявам" да си с него, защото това ще изостри желанието ти. Затова - давай напред, бъди готова за рисковете, които ще ти донесе тази връзка. Кой знае - накрая може би ще си научите урока!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене