Като в планината с H.E.A.T Program

Колко пъти сте искали да излезете на разходка в планината, но е нямало с кого или времето не е било подходящо. Предлагаме ви "планински поход", но в зала или H.E.A.T Program (High Energy Aerobic Training). С аеробната тренировка с висок разход на енергия отслабваме неусетно.

Механичната пътека се задвижва при ходене

Тренировките наподобяват планински поход на закрито. Идеята е на италианските инструктори Макс Гроси и Марика Морети, които толкова се увличат по H.E.A.T, че от обикновени познати стават съпрузи през миналата година. Тъй като двамата много харесват спортове на открито, като гмуркане, колоездене и катерене в планина, решават да създадат спортна програма на закрито, с която хората да са по-близо до природата. Водени от тази идея, те конструират първия уред Maxerrunner или пътека, по която може да се върви и тича. Тя има различни степени на трудност, като се имитира изкачване и ходене по равен терен в планината. Не се задвижва с електроенергия като пътеките във фитнесзалите, а със собствената тежест и движение на тялото. Всичко става механично и така се пести енергия. Пътеката може да се повдига в предната част, така че да образува ъгъл от 45 градуса със земята. Така се имитира изкачване и тренировката става по-натоварваща. Тъй като инструкторите са възпитаници на холивудския гуру по пауър йога (упражненията се изпълняват по-динамично, в по-голям брой и по-различен начин от традиционната йога) Марк Бланшард, взаимстват много от моделите на дишане за своята програма. Дишането е много важно, за да може тялото да се чувства добре по време на натоварването. Важно е и трениращите да не чуват ударите на сърцето в ушите си, защото това е признак, че се претоварват. Инструкторът е този, който наблюдава спортуващите и ако забележи, че някой се уморява, го съветва да намали темпото.
В България лиценз и международен сертификат да преподават имат три инструкторки, които всяка година ходят на опреснителни курсове в Италия. Това са Галя Джуранова, Калина Иванова и Благовеста Манова от Aerobic Club Body Art - Kally.

Тренировките са по 45 минути

Инструкторът подготвя предварително програмата, по която ще се тренира или "маршрута", по който ще се проведе планинския поход в зала. Той преценява колко време да е загрявката или ходенето по равен терен, колко време ще се имитира изкачване, ще има по-бързо темпо, така че на всички в залата да им е интересно. Тренировката продължава около 45 минути, като целта е тя да не се прекъсва. Темпото е така съобразено, че човек дори и да се измори, да намали скоростта, но да продължи да се движи. "Това, което променяме при ходенето е ритъмът и дължината на крачката. Следва се ритъма на музиката, която предразполага към някакво настроение. Умът се ангажира единствено с движението на тялото и с целта, която трябва да се постигне в рамките на тренировката. Така се получава разтоварване от всекидневието", казва инструкторката Галя Джуранова.
По време на заниманията ще забележите, че колкото повече се повдига пътеката, толкова по-бързо се задвижва. За по-голяма стабилност ръцете ви могат да са на дръжките на уреда. Пуснете ли ги, ще ви стане по-трудно, но пък е добре да се изпита и това усещане.

Още подробности

  • За да започнете да се занимавате с H.E.A.T, не е необходима предварителна подготовка. Няма изискване да имате гъвкаво тяло, добра координация или да можете да танцувате. В замяна на това, ще тренирате едновременно всички мускулни групи и ще тонизирате тялото си.
  • С аеробната програма се свалят килограми. "Изпотяването става около петата минута и е толкова обилно, че повечето хора дори имат проблем да се държат за дръжките ако не носят хавлиена кърпа, за да подсушат ръцете и тялото си. От всички тече вода. За един час могат да се изгорят 500 ккал.", казва Галя Джуранова. Добре е тренировката да е 2-3 пъти в седмицата, за да има ефект.
  • За да е интересно в залата, понякога трениращите си слагат маски на очите, така че да не виждат нищо. Така се изолират от всичко около тях и следват ритъма и движението на тялото си, както го усещат те самите.
  • Могат да тренират хора с различен пол, възраст и тренираност. В Италия един от инструкторите е 60-годишен.
  • При ходенето по пътеката се прави масаж на ходилата. Колелцата, които се намират под повърхността й, масажират стъпалата и се усещат и през подметката на маратонките.

автор: Румяна Смилкова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене