Афтите са сигнал за отслабнал имунитет

Те представляват местно възпаление, което се развива при замърсяване с лека инфекция, при употреба на твърде топли или студени напитки, болни зъби или лоша хигиена на устата. Явяват се още и при лошо храносмилане, заразни болести, както и при катар на глътката и стомаха, казва д-р Маргарита Данчева, педиатър. Афти могат да се появят и на гърлените дъги, като усещането за болка е същото, както при възпалени сливици.


Как да ги разпознаем

Лигавицата на устата става червена, лъскава, покрива се с малки пъпчици (мехурчета), понякога гнойни, които отичат и болят. Понякога отичат и подчелюстните жлези. От тази болест най-често страдат децата, но понякога се явява и у възрастните, особено при жените по време на менструация, полово съзряване или кърмене.
Можем ли да предотвратим появата им

Рецепти от народната медицина

Добре всяка сутрин, обед и вечер 10 мин. преди ядене да се прави жабуркане на устата с отвара от смрадлика - 3 с.л. се запарват с 500 г вряща вода, варят се още 10 мин. на тих огън, след това в същата отвара се прибавят и 2 с. л. лайка. Отварата след жабуркането се изплюва, не се гълта.

Друга отвара, която може да се използва, е с жълт кантарион и полски хвощ - по 1 с. л. се запарват с 500 г вряща вода, вари се 10 мин. на тих огън, прецежда се и се жабури. Може да се добави и една щипка нишадър на прах, който действа антисептично и облекчаващо.

Ако пък не разполагате с различни билки, може да използвате или слаб разтвор от стипца (на 100 грама преварена и охладена вода се слага на върха на ножа от стипцата), или нишадър (пак от аптеката - 1 изравнена ч.л. се разтваря в 100 г преварена вода) и се жабури.

След това изплакване на устата е добре афтите да се намажат с малко от следната смес: 30 г чист мед, разбъркан със сода бикарбонат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?

Напишете дума/думи за търсене