Гледането на любимия лекува болката

Държането на ръката на любимия или дори само гледането на обща снимка смекчава реакцията на жените към физическа болка, установили психолози от Калифорнийския университет.

При експеримент, по време на който жените били подложени на леко опарване, тези от тях които гледали снимка на приятеля си, почувствали по-малък дискомфорт от участничките, които наблюдавали снимка на предмет или на непознат.

Подобен успокоителен ефект се наблюдавал и когато държали ръката на партньора си, но не и ако държали ръката на непознат или стискали антистрес топка. Психолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис съобщиха, че изследването им "подчертава значението на социалните отношения и поддържането на социална връзка".

25-те доброволки, участвали в експеримента, били главно студентки, които се радвали на добри връзки с приятелите си най-малко от шест месеца. Откритието може да е от полза за родилки, защото предполага, че присъствието на бащата намалява болката на майката. Ако пък не може да издържи, той би могъл да даде на партньорката си своя снимка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене