Важно за хранителните добавки

Здравословният начин на живот предполага появата на болестта да
бъде предотвратена и качеството на живот да остане добро във времето.
Хранителните добавки са продукти, чиято цел е да допълнят нормалното хранене. Те са концентриран източник на субстанции с хранителен или физиологичен ефект, предложени самостоятелно или в комбинация.

При извличане на най-ефективните субстанции от дадена растителна, минерална или биологична суровина се получават тинктури, които съдържат в концентриран и лесно усвоим вид активни вещества.
От древни времена човек използва биологично активни вещества от природата като
храна и в своята еволюция е стигнал до ценни изводи за ползата от тях. През последните десетилетия част от тези изводи вече се доказват и научно.
Поради голямото разнообразие на фитохимикали в растенията много механизми и връзки с човешкото здраве все още са необяснени и се изследват постоянно от учените.
Известно е, че дори и най-модерните лаборатории не могат да произведат това, което
природата създава по естествен и хармоничен за човешкия организъм начин, но съвременните храни все по-рядко съдържат това, от което се нуждаем.

Качествено ли е това, което приемаме

Най-важно е качеството на субстанциите, правилната им комбинация, високата степен
на идентичност на крайния продукт с първоизточника, както и доказаните ползи и безопасност за човешкото здраве. Погрешно е да се мисли, че колкото по-богат е
съставът на една хранителна добавка, толкова е по-успешна тя. Понякога съдържанието само на една активна субстанция има достатъчно добър ефект. Във витаминно-минералните комплекси и тези с антиоксиданти, когато съставките са съвместими и синергични, те са по-ефикасни заедно, отколкото поотделно.

Ефектът от ежедневния прием на витамини, минерали и антиоксиданти ще се увеличи, ако разумно промените някои от житейските си навици. По-ефективно и евтино е да инвестирате в себе си, преди да загубите здравето си.

Не очаквайте бързи резултати
При много от билковите екстракти, използвани като хранителни добавки, очакваното
въздействие настъпва само след редовен и продължителен прием. Ако някой ви обещава бързи резултати, не се подвеждайте. Процесът на оптимизиране на храненето с добавки е свързан с промени в метаболизма, а това изисква време за пренагласа на организма.

Информация преди всичко
За да разграничите качествените продукти от останалите, първо се уверете, че проду
ктът се придружава от сертификати за произход, качество, иновативност и е с гаранции
за добро здраве. Проверете внимателно сайта на фирмата - производител или търговец на хранителни добавки. Липсата на фирма, физически адрес, телефони за контакти са поводи за съмнение. Избягвайте продукти, чиито етикети са с недостатъчна информация, зацапани, неясни, избелели. За пазара на ХХI век това е
недопустимо.

Мед и желязо се приемат само при установен дефицит и лекарско предписание.

Кога да сте особено внимателни

Ако в състава на предлагания продукт има билки с неясен произход и ефект, потърсете
още информация. От пазара системно се спират добавки с невротропен и упойващ ефект и с непредвидими последици за здравето. Ако приемате добавки с желязо е важно да знаете, че дефицит на желязо може да настъпи при бързо израстващи деца, при жени с обилни месечни кръвотечения и при вегетарианци. Минералът може и да е в излишък при някои заболявания. Желязото лесно се отделя от белтъците, които го пренасят, и се превръща в опасен агент, засилващ производството на свободни радикали, които причиняват болести и по-лесно ни състаряват.
Медта може да бъде по-агресивна и от желязото, а дефицитът й е по-рядко срещан. Ако
добавката съдържа мед или желязо в съчетание с антиоксиданти, те се окисляват, появяват се свободни радикали и комплексът стимулира стареенето на клетките, вместо да го забави.

Лятото е сезонът на диети за отслабване

Внимавайте при избора си на програма, защото рязкото и продължително намаляване на дневните порции храна под необходимото за вашите ръст, тегло, възраст и физиче
ска активност, съчетано с изключването на жизненоважни хранителни вещества, стреси
ра тялото ви и е с негативни последствия за организма. Понякога приемът на хранителни добавки, най-често по личен избор, е в дози, няколко пъти по-високи от препоръчваните.

Поровете се в сигурни източници с научна литература за билки и лечебно хранене.
Ако се затруднявате или съмнявате относно избора си, може да се консултирате с
вашия лекар или фармацевт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене