Скритите мазнини

Хората с нормално тегло и дори видимо слабите хора може да имат скрити мазнини. Тези мастни натрупвания се отлагат в коремната кухина около важни органи като черен дроб, стомах, дебело черво, кръвоносни съдове и са много по-опасни от повърхностните натрупвания на мастни тъкани, тъй като за тях дори не се подозира.

Много от хората, които изглеждат стройни, са склонни към образуване на скрити мазнини. Проведени са изследвания при хора с еднакъв ръст и еднаква видима охраненост, при които телесното тегло показвало значими различия. Друго проучване установява, че при около половината от участниците с нормален индекс на телесна маса между 18,5 и 24,9, също има натрупвания на скрити мазнини.

И при двете изследвания се установява, че хората с наднормено ниво на скрити (висцерални) мазнини са поддържали фигурата си само с диети, но са пренебрегвали спортуването и балансираното хранене.

Защо са рисков фактор за различни заболявания

Чисто физически затормозяват дейността на важни вътрешни органи. Включват се в цикъла на обмяната на веществата и произвеждат съставки, които могат да предизвикат развитие на хронични заболявания. Хормоните на мастната тъкан се намесват в мозъчната дейност, като влияят неблагоприятно на емоциите и когнитивните (обучителни) процеси. Проучване, публикувано в Psychosomatic Medicine, показва, че при големи вътрешни мастни натрупвания се отключва механизъм на депресия.

Вътрешните мазнини променят ритъма на производство на хормоните на апетита - лептин, грелин, глюкагоно-подобен пептид, както и инсулин. Мозъкът не ги произвежда в нужното количество, защото вътрешните мазнини му подават заблуждаващи сигнали. Резултатът е твърде изострен апетит. Това затруднява обмяната на веществата и улеснява развитие на наднормено тегло с всички последици за здравето.

Скритите мазнини с времето се превръщат в свободни мастни киселини, които попадат в черния дроб. Като ги преработва, черният дроб изпраща голямо количество захар в кръвта. Ако мускулите са в активност, тя може да бъде употребена за производство на енергия, но при слабо активна дейност мускулатурата поема незначителни количества въглехидрати и останалите количества се преработват и отлагат като висцерални мазнини.

Възможен ли е контрол над това състояние

В специализирани клиники се правят изследвания за изчисляване на процента на вътрешното затлъстяване. Добре е редовно да се изследва кръвната захар, но не бива да се смята, че всяко нейно повишение означава опасност от вътрешни мазнини. Един лесен метод е да се контролира ширината на талията. При размери над 102 см за мъжете и 88 см за жените се изисква повишено внимание към начина на живот.

Какво да направите, ако сте застрашени

При редуциране на храната и системно спортуване вътрешните мазнини се топят доста по-бързо от видимите подкожни тлъстини, натрупани по корема, бедрата и ханша. Редовната, дори и умерена физическа активност е достатъчна да се избавите от тях, макар и теглото ви видимо да не се променя и външният ви вид все още да не отговаря на очакванията.
Важно е да се спазва и здравословен хранителен режим с повече фибри, плодове и зеленчуци. Диетолозите съветват да се ограничат до минимум мазнините, да се избягват пържени, панирани храни и сладкишите.

Наред с рационалното си хранене бъдете бдителни и за едни други скрити
мазнини, които приемате с храната. Четете етикетите и не се доверявайте на надписите " "обезмаслено", "нискомаслено", "без мазнини". И ако всеки грам мазнина е източник на 9 ккал., изчислете какво количество ще изконсумирате. Разбира се, мазнините не бива да се изключват напълно от храненето, но трябва да се държат под контрол, особено при склонност за вътрешно натрупване.

Неподозирани количества мазнини, които приемаме

Закуската
Мюслито съдържа над 4 г мазнини на порция. В една чаша кафе с мляко има 8 г, а в кафе с 2 лъжици сметана - 4 г.
Основно хранене
Една филия бял, овесен, с трици или пълнозърнест хляб съдържа около 1 г мазнина, а приготвено и овкусено в ресторант хлебче натрупва около 20 г.
В една порция риба тон с маруля, домати и лук има над 40 г мазнина.
10 средно големи маслини в салатата ви дават 7 г мазнини.
Ако добавите и две лъжици сирене, мазнините се покачват с още 4 г.
Две лъжици олио към порция спагети добавят 14 г мазнина.

Движение, повече движение

Консумирането на готови храни и полуфабрикати да се ограничи до минимум, защото там се крият големите капани на скрити мазнини, наред с всички останали овкусители, емулгатори, подсладители, носещи и допълнителни калории. И все пак мазните храни не ни правят автоматично дебели. Всичко зависи от скоростта, с която организмът ни гори калориите. При хора, които спортуват активно или извършват тежка физическа дейност, мазнините се изразходват като енергия от организма и не се натрупват. При тези, които водят заседнал живот, не спортуват и се хранят с неподходящи храни, мазнините се натрупват във вътрешността и по видимите части на тялото. А това означава влошено качество на живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене