Ужас! Косата ми пада!

Какво трябва  да знаете за проблема косопад и оплешивяване?

Повечето видове оплешивяване не са болестни състояния, а напълно нормални процеси, свързани с промяната в дейността на хормоните. Поради естетически причини психологичните ефекти, които състоянието поражда, понякога са доста сериозни.

В състояние на хормонален баланс в тялото ни, 10% от косата е в почивка, а останалите 90% растат. Обикновено на периоди от 2 до 4 месеца част от косата, която е в покой, започва да пада, а на нейно място расте нова. Приема се за  норма, ако от главата падат средно десет до четиридесет косъма, след едноминутно интензивно сресване. Ако са повече и това продължи повече от два месеца, се налага консултация със специалист. Обикновено оплешивяването започва с оредяване на косата по предно страничните участъци на главата, с времето състоянието се задълбочава и настъпва окапване на косъма.

Причините са различни

При стрес, безсъние, емоционални състояния надбъбречните жлези започват да работят в засилен режим и произвеждат повишено количество тестостерон и норадреналин, което след около 2-3 месеца способства засилването на косопада.  

Хормонални причини

Най-често мъжкият хормон тестостерон е причина за косопада. Фоликулите на космите на главата и космите по тялото се различават по чувствителността си към андрогени. При високи нива на тестостерон фоликулите по тялото се отпускат и позволяват на косъма да расте по-бързо и лесно, а тези на главата се потискат и затварят, при което  косъмът не израства нормално и пада. При повишеното производство на тестостерон някои жени могат да страдат от оплешивяване, характерно за мъжете. При жените яйчниковите хормони подпомагат растежа на косата и предпазват от пълно оплешивяване, но е възможно разширяване на линията на пътя и частично оголване на темето. 
Заболявания на щитовидната жлеза също водят до проблеми с косата.  Заболявания като диабет могат да причинят оплешивяване. При автоимунни състояния оплешивяването възниква поради това, че организмът възприема косата като чуждо тяло и я отхвърля. Окапването на косата е частично, на отделни петна. Неправилно положените грижи към косата като сплитане на плитки, стегнати ролки и шапки могат да усилят косопада. Нерядко някои козметични препарати за коса засилват опадането на косата. Употреба на стероиди и забранени вещества при активно спортуващи е доказано, че водят до оплешивяване. Както и грешки в диетата - белтъчен глад, хиповитаминоза, железен дефицит, злоупотреба с алкохол и цигари.


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?
13 странни традиции от целия свят

Напишете дума/думи за търсене