Силната музика заплашва с оглушаване

Внимавайте много със силната музика!
снимка: 24chasa.bg

Според Брюксел подлагането на силна музика над 1 час дневно, особено през слушалки, заплашва с пълно оглушаване в рамките на 5 г., предупреждава сайтът на "24 часа".

По данни на Еврокомисията около 10 млн. европейци, предимно младежи, ги грози загуба на слуха, сърдечни проблеми и трудности в ученето.

Преди година комисарят за защитата на потребителите Меглена Кунева предупреди, че един от 10 младежи е застрашен от силната музика и че това е особено рисковано, когато тя се слуша на улицата или в градския транспорт, тъй като заради страничните шумове, устройствата се пускат по-силно.

"Младежите слушат понякога с часове седмично силна музика, без да си дават сметка, че тя може да увреди слуха им. Понякога са нужни години това да си проличи, но тогава е твърде късно", каза Кунева, която ще разясни днес плановете.

В момента в ЕС няма максимални стойности на силата на шума, произвеждан от музикалните плейъри, които могат да възпроизвеждат звук между 80 и 115 децибела (dB), който може допълнително да се усилва от слушалките със 7-9 dB. Производителите са задължени само да предупреждават потребителите за евентуалните рискове в указанията за употребата, с които се продават. Според научните изследвания излагането на шум от 80 децибела, което се равнява на уличния фон, не бива да е повече от 40 часа дневно, а до 89 децибела - до 5 ч.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Триковете за сваляне на килограми от жени професионалисти
Слънцезащита със зелен чай (+рецепта)
Брадли Купър и Джиджи Хадид се целунаха страстно в Париж (Видео)
Джесика Алба и дъщеря й посещават терапевт поради скандали и напрежение в отношенията си
Женската завист - по-мощна или не от мъжката

Напишете дума/думи за търсене