"Фабрика за Абсолют"

В романа става дума за откриването на Карбуратор, който произвежда Абсолют. Карбураторът е изобретение на маргиналния чешки инженер Марек, който предлага проекта на някогашния си съученик Бонди.

Карбураторът започва да произвежда чудовищни количества енергия, но едновременно с това материята изчезва и се освобождава Абсолюта, Божественото. Авторът използва в книгата си познанията си по атомна физика, както и всичко най-ново, което му е известно дотогава. „Карбураторът ми разлага материята напълно и произвежда вторичен продукт: чист Абсолют. Бог в химически чист образ.

От единия си край изплюва механичната енергия, а от другия - Божествената субстанция. Моят карбуратор е фабриката за Абсолют." Предприятията на Бонди започват да произвеждат огромни количества карбуратори и ги пласират по цял свят. Така освободеният Бог предизвиква навсякъде хаос, омраза и религиозен фанатизъм. Поради това политическите представители на световните сили се срещат на тайна конференция и установяват, че Бог се проявява по различен начин в различните страни. „Фабрика за Абсолют" е сатира, изпълнена с много проникновение.

Хуморът на Чапек е философски и остроумен. От птичи поглед той гледа спокойно неудържимия ход на побъркания свят, който с малко повече чувство за хумор, ще може по-лесно да се понася.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене