Златните момичета на Dancing Stars

Бианка Панова: Световно първенство - Варна 1987 г.

„Златните момичета" са една от най-големите гордости на България. Те са епоха във великото ни спортно минало. Може би за много от читателите ни те са само това - минало, но попитайте майките си, колко пъти са плакали горди пред телевизора от поредния златен медал... под звуците на химна ни и, разбира се, коментара на Вера Маринова.

 Мария Гигова: „Благодарна съм на съдбата"

Тя e първата голяма звезда на българската художествена гимнастика. Родена е на 21 април 1947 г. в София. Зодия Овен. Трикратна световна шампионка по художествена гимнастика. След оттеглянето си от спорта през 1974 г. Мария Гигова е председател на Българската федерация по художествена гимнастика от 1982 до 1989 г. и след това от 1999 г. до днес. Гигова е носителка на първия почетен ИКАР (2000 г.) от фондация Български спорт. През 2006 г. е обявена за една от десетте най-добри гимнастички на всички времена от Международната федерация по гимнастика (ФИГ) по повод на юбилейната 125-годишнина от нейното основаване.

За това, че я наричат първата голяма звезда на българската художествена гимнастика казва: „Не зная кой ме нарича така, но при всички случаи кариерата ми е много дълга и успешна, и предполагам, че това, което съм направила е силно постижение за нашата художествена гимнастика. Вероятно оттам идва това изказване."
За това дали ще се върне славното минало. "Мисля, че през последните 20 години гимнастиката ни все пак успя да се запази в челото на първите пет страни, които се представят в този спорт. И това, че не сме първи или втори не означава, че сме направили голямо отстъпление. Напротив в цялата ситуация, в която се намира държавата, мисля, че този спорт оцеля с някои много силни изяви. Естествено всички си мечтаем да бъдем първа сила в света. Това може би някога ще стане с младото поколение, което расте и е много талантливо. Така че, възможно е да се радваме на връх в гимнастиката."
Най-силните моменти. „Участията ми е пет световни първенства в продължение на 10 години, това е дълго време и е тежко за да си във висока спортна форма. И трите ми световни титли."
За Dancing Stars. „В шоуто ми е много интересно и забавно, независимо, че спортните танци са други, те имат много общи неща с гимнастиката. И двете помагат за усъвършенстване на пластиката и изразителността на движенията, но изразните им средства са малко по-различни. Самите танци изискват сериозна подготовка. За мен беше интересно да проследя развитието на танцьорите и как за много кратко време овладяха техниките.
Фаворити сред тях имам няколко. Впечатляват ме артистичността и поднасянето им от Етиен Леви. Много интересен и забавен е Краси Радков, който се оказа, че има и невероятни способности в ритмично и танцово отношение. Естествено, че Бианка е една от най-добрите и го показва по перфектен начин. Искам да подчертая, че тя е била гимнастичка, но спортните танци са съвсем различно нещо и тя успява да ги поднесе по перфектен начин.

 

Бианка Панова: "Названието „златно момиче" е малко изтъркано"

Родена е на 27.05. 1969 г. Тя е първата гимнастичка, която спечели всичките пет златни медали - на многобой и на 4-те уреда на световното първенство във Варна през 1987-а. Осем излизания - осем десетки, за което е носител на Гинес Рекорд. Има пет златни медала от европейски първенства, девет световни, два от Световни Купи. Оттегля се от активна спортна дейност през 1989-а и става треньорка в Италия, а после и в Белгия.
В момента е административен мениджър в Институт за интерактивна медицина, където работи и помага на съпруга си - д-р Чавдар Ниниов и води курсове за кондициална подготовка и модерен балет в „Dance Academy". Има двама сина на 24 и на 12 години.

За това, че я наричат „златно момиче" казва: „Според мен това е малко изтъркано. Златните момичета плъзнаха навсякъде в един момент, а от златно до златно има разлика. Аз не обичам да се изявявам като такова. Аз съм една от многото, които са постигнали някакви спортни върхове. Времето беше такова, имаше възможност, мотивация, възпитанието беше такова."
За треньорката й Нешка Робева. „Тя е пословична със своята строгост. Но нямам никакви лоши спомени, всичко е забравено и си спомням само хубавите неща."
За славното минало. „Миналото не ми липсва, аз гледам да се адаптирам, а и това участие в Dancing Stars за мен e голямо завръщане и повторение на всичко, което съм правила преди 20 години. Просто не мога да повярвам, че ми се случва такова завръщане."
За Dancing Stars. "Беше ми странно, че три члена от журито са свързани с гимнастиката и се притесних, че ще ме изкарат връзкарка. Те обаче ме гледат през лупа, точно заради това, защото знаят къде са ми грешките. Много по-сложно е, когато си с някой от твоята черга и който те познава от израстването ти.

За контузиите и репетициите. „За сега съм се закрепила на 47 кг, а когато се състезавах бях 43. Мъжа ми ми каза: „Най-накрая влезе във форма."
За семейството. „Те много ме подкрепят. Единият ми син е 24 годишен, втори курс медицина, другият е шести клас. Мъжа ми дори отложи заминаването ни за чужбина, заради този формат. Това е голям жест за мен. Все пак имам подкрепа като се появи някоя болчица, а и ЕГН-то си казва думата.
За славното минало на България. „Да се надяваме, че ще се върне, трябва да сме оптимисти."

 

Илиана Раева: „Чувствам се надценена"

Родена е на 15 март 1963-а. Има 19 медала от световни и европейски първенства. Многократна шампионка на България. Единствената състезателка в световната художествена гимнастика, чиито златен медал през 1979-а в Лондон е извоюван от публиката. През 1980-а на европейското първенство в Амстердам, освен европейска титла получава от 47 европейски журналисти и званието „Мис Европа". Създава първия частен клуб по художествена гимнастика „Илиана".
От 1983-а е женена за футболната легенда Наско Сираков и има две дъщери - Славея и Виолета.

Казва, че чувството да те наричат „златно момиче" на България и след 27 години е страхотно. „Нито успехите, нито златните медали, нито каквото и да е в живота, може да се сравни с това хората да те обичат. Това е най-голямото признание." А по въпроса дали се чувства оценена за успехите си казва: „Чувствам се не оценена, а много повече, дори надценена, защото по наше време имаше уникални спортисти с много по-големи постижения. Имаше велики олимпийски шампиони, но отношението към златните момичета беше невероятно."
За личната спортна слава: Тя променя човека всякак. Може да превърне един човек в невероятна личност, осъзнат, реален и неподправен, може и да го направи човек с комплекси, който очаква специално отношение до края на живота си. Но всеки се ражда с определен талант. Някои го развиват, други не. Някои е обществено познат, друг не. Славата може да съсипе един човек или да го направи много силен."
За участието си в Dancing Stars, първо като танцьорка, а сега като жури, обяснява: „Беше ми трудно миналата година да танцувам, но го правех с удоволствие. Сега ролята ми е корено различна. Разбирам какво им коства на танцуващите, защото аз минах през тази мелачка. Опитвам се да бъда обективна и безпристрастна. Имам си симпатии, но когато оценявам се опитвам да бъда справедлива.
За това кой би трябвало да спечели . Най-добрата танцьорка е Биака, но за мен истинско откритие е танцувалността на Краси Радков. Той танцува изключително и няма сбъркана стъпка, пластиката на тялото му е втрещяваща, той е и толкова музикален, танцувален, че съчетано с неговия талант на актьор се получава нещо изкл. Етиен също е един от фаворитите. Всички ги харесвам. Но едва ли ще гледат кой колко е объркал стъпките, а кой какви емоции е предизвикал в тях.

 

Вера Маринова-Аткинсън: „Взирам се в детайлите по пътя, а не в крайната цел"

Родена е на 26 август 1947-а. Участничка на три световни първенства по художествена гимнастика, носителка на две световни титли (1969 и 1971) и бронзов медал с националния ансамбъл по художествена гимнастика през 1967 г.
Дългогодишен спортен журналист към на БНТ, като две години е била и директор на спортна редакцията. Владее руски, френски и английски, а немски, испански и италиански - разговорно. В момента живее във Великобритания и работи като ръководител на отдел „Медия и ПР" към Британската асоциация по гимнастика. Омъжена е за Джон Аткинсън. Има две дъщери - Вероника и Диляна.


За спорта и журналистиката. „Аз не бях „професионална" спортистка. За мен художествената гимнастика бе просто страст и хоби. В най-активните години на спортната ми кариера и докато вземах участие в трите си световни първенства (1967, 1969 и 1971год.), следвах на редовни начала (без перманентни сесии и облекчения) - право в Софийския Държавен Университет „Кл. Охридски".
В тези години от в. „Народен спорт" ме поканиха да напиша пътеписи за добилите широка популярност наши турнета в САЩ, Япрония и Франция. После ми казаха, че имам талант за писане и ме поканиха да работя за тях след като спра да се състезавам. След това, като гръм от ясно небе, дойде и поканата от БНТ. В този смисъл, попадането ми в журналистиката бе плод повече на обстоятелствата, а не постигане на набелязана цел."
За България. "Най-много от тук ми липсват слънцето, непосредствеността в общуването с хората и миризмата на босилек, копър и мерудия..."
За славното минало на българската гимнастика. „Успехи ще има, макар не във вида и мащаба от „славното минало", защото настоящето е твърде различно. Ние бяхме светлинни години пред света на худож. гимнастика и въпреки „пушилката" около звездите ни, не оценихме достатъчно и навреме това свое предимство.
Липсваха ни дългосрочна стратегия и тактика във време, в което светът се преобрази. Дадохме му твърде много своето "know how", докато той преоткриваше и продължаваше да преоткрива социалната роля на спорта. А сега е време за Възраждане. Аз вярвам, че въпреки загубите, България има потенциал за нов градеж..."
За Dancing Stars. „В шоуто се чувствам отлично и се радвам че приех да участвам. Когато приключи, шоуто ще ми липсва. Радвам се на всички тези чевръсти млади хора пъкащи от идеи и ентусиазъм - и тези, които са на дансинга, и тези зад кулисите.
Искам да вярвам, че ако не за нещо друго, този забавно-развлекателен формат ще допринесе за популяризиране на танците в България."

Още четете на страниците на новия брой на сп. "Хай клуб" - всеки четвъртък на пазара за 1 лв.! 

Бианка Панова участничка в Dancing Stars
Бианка Панова участничка в Dancing Stars
Бианка Панова: Световно първенство Сараево 1989 - "най-истинското ми състезание, с осъзната победа – абсолютен световен отборен шампион три златни и два сребърни медала
Бианка Панова: Световно първенство Сараево 1989 - "най-истинското ми състезание, с осъзната победа – абсолютен световен отборен шампион три златни и два сребърни медала
Бианка Панова: Незабравим момент - Хуан Антонио Самаранч връчва Абсолютната Световна Титла и Гинес Рекорд за мах.брои точки.
Бианка Панова: Незабравим момент - Хуан Антонио Самаранч връчва Абсолютната Световна Титла и Гинес Рекорд за мах.брои точки.
Илиана Раева: Шампионка на един от най-големите турнири в Токио 1981 г.
Илиана Раева: Шампионка на един от най-големите турнири в Токио 1981 г.
Илиана Раева: Републиканска шампионка на България през 1983 г.
Илиана Раева: Републиканска шампионка на България през 1983 г.
Илиана Раева: На тренировка в зала София през 1980 г.
Илиана Раева: На тренировка в зала София през 1980 г.
Мария Гигова като жури в Dancing Stars
Мария Гигова като жури в Dancing Stars
Най-добра в света на съчетание с топка от II-то световно първенство в Прага през 1965 г.
Най-добра в света на съчетание с топка от II-то световно първенство в Прага през 1965 г.
Мария Гигова: Световна шампионка на съчетание с обръч.
Мария Гигова: Световна шампионка на съчетание с обръч.
Мария Гигова: На централния булевард в Хавана
Мария Гигова: На централния булевард в Хавана
Вера Маринова в журналистическите си години
Вера Маринова в журналистическите си години
Вера Маринова като жури в Dancing Stars
Вера Маринова като жури в Dancing Stars
Вера Маринова: Световни шампионки за първи път. Варна 1969 г.
Вера Маринова: Световни шампионки за първи път. Варна 1969 г.
Илиана Раева като жури в Dancing Stars
Илиана Раева като жури в Dancing Stars
Вера Маринова 1967 г.
Вера Маринова 1967 г.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
Защо пингвините не могат да летят?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене