Забраниха ми "Здрач”

На читателските въпроси в сп. "Хай клуб" отговаря всеки четвъртък Анна Жукивская, психолог

Здравей, мила Ани. Аз съм една от заклетите фенки на "Здрач". Онзи ден видях в едно друго списание заглавието „Майка ми ми забрани да чета Здрач" и започнах да се смея. Питах се, „Как може да ти забранят подобно нещо?" И за мое огромно нещастие се случи същото и с мен, само че баща ми ми забрани изобщо да правя нещо свързано със сагата. Първият филм съм го гледала над 20 пъти и вчера докато гледах „Новолуние" за втори път, той ми се развика. Каза ми, че съм пхисично болна. Как може да гледам един филм и да препрочитам книгите толкова много пъти? Каза ми, че съм психично болна, и че ако разбере, че съм гледала филма пак ще ми забрани и да си купувам списания и да сядам на компютъра. Майка ми също го подкрепи. Даже предложи идеята да ме заведат на психолог!!! Заявиха ми, че съм живяла в някакъв свят на фантазии и че съм имала някакъв психически проблем. Дори каза, че ще ми махне всички плакати! И ми се развика, че не искал откачалки вкъщи. Моля те, посъветвай ме нещо! Аз им казах, че нямам никакъв проблем и че съм съвсем наред с главния! Казах им също, че това е просто увлечение, което с времето ще отмине, но те си знаят тяхното. Аз наистина обожавам „Здрач" сагата и не мога да си представя да спра да гледам филма! Цяла вечер не съм мигнала, а стоях будна и плаках. Моля те помогни ми!

С обич: „хахото"

Мило момиче, за да реагират родителите ти по този начин, очевидно има някаква причина. Със сигурност нямаш психичен проблем и не знам каква е формулировката на баща ти относно това, но има случаи, в които вманичаването по дадена звезда или в този случай - сага, не е особено здравословно - физически и емоционално. Зная, че е трудно да се съгласиш с това, че „Здрач" може би ти вреди до определена степен, но се опитай да се погледнеш отстрани, опитай се да потърсиш мнението на приятели, относно това как според тях се държиш, какво се е променило в поведението ти към останалите хора, околния свят. Може би родителите ти са прави, че живееш в „твой собствен свят"? В момента, в който дадено нещо започва да контролира ежедневието ти имаме проблем. Казваш, че не можеш да си представиш да не гледаш филма всеки ден и цяла нощ си плакала. За какво ти подсказва това? Поведението ти прилича на абстиненция - когато наркоман се опитва да откаже наркотиците и тялото му реагира на липсата им, чрез треска, изпотяване, физическа болка. При теб абстиненцията е емоционална. Тази случка ти дава повод да се замислиш дали не зависиш от тази сага и ако е така, то тогава ще трябва да се справиш с това. В такива случаи премахването на стимула обикновено върши работа и родителите ти са започнали да правят нещо в тази посока. Хубаво е ти сама да си поставиш граници - огледай се около теб - всичко ли е заринато със "Здрач"? Лека полека се опитай да се събудиш от този сън като премахваш нещата, които ти напомнят за сагата. Моля те, пиши отново!

Вторият ми баща ме опипва

Здравей, Ани! Страх ме е от втория ми баща. Когато съм била малка, баща ми ме е оставил. Преди две години баба ми почина! От малка тя ме е гледала и това беше огромна загуба. Смятах да се самоубия. Но времето лекува. Сега живея с мама и втория ми мъж. Отскоро усещам сексуални намеци от негова страна. Обарва ме и иска да прави секс с мен. Не смея да кажа на мама! Моля те за помощ! С обич от NAPLA6ENATA, 13, София.

Отговорът на този и други въпроси към психолога Анна Жукивская четете в новия брой на списание "Хай клуб".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене