„Перла" разбива семейства

Сонгюл в България 
снимки: Пиер Петров, bTV

Сонгюл Йоден, или както всички тук я знаят Инджи от „Перла", e родена на 17 февруари 1979-а в Диарбекир. След като баща й се премества в Анкара, тя отива с него и прекарва там детството си. Изучавала е театрално изкуство в същия град, завършила е Турската театрална академия. Известна е в родната Турция както от сериали, така и от театралната сцена.

Ролята в „Перла" получава заради благия си характер, който според създателите много подхожда на свенливата Инджи. Снимките на сериала продължават две години, печелят на Сонгюл и на Къванч Татлъту (Мехмет) прозвищата Розата на Турция и Брад Пит на Близкия изток, както и 85 милиона зрители в целия арабски свят.
В разгара на успеха на филма Сонгюл Йоден обаче e атакувана от адвокатите на съпруга си Джанберг Учуджу, който я обвинява в авантюра с тв партньора й. Съмненията на мъжа й са провокирани от непрекъснатите пътувания на двамата актьори из страната и снимките на папараците. Въпреки че те отричат да са имали интимна връзка, почитателите на „Перла" вярват, че любовта им от екрана се е пренесла и в живота. Все пак след края на сериала всеки от тях поема по пътя си.
Скандалното около успеха на „Перла" е, че след трите й сезона, излъчени в арабските страни, разделите в Египет се увеличили. Мъже се развеждат с жените си заради Къванч и Сонгюл. Ето какво споделя Сонгюл за феномена „Перла" пред едно турско списание.

Родена си в Диарбекир. Как попадна в Истанбул?
- Да аз съм от Диарбекир, но израснах в Анкара и учех в университета Hacettepe. След като завърших, бях поканена в Истанбул за проекта Havada Bulut. По-късно националният театър търсеше хора и аз бях изпратена обратно в Диарбекир. Там работих две години и половина. Имаше много млади актьори, но аз реших, подадох молба и напуснах, преместих се обратно в Истанбул. Една седмица по-късно ме поканиха да участвам в „Перла".

Сериалът нямаше толкова голям успех в Истанбул, но като достигна до арабските страни, там стана суперпопулярен. Каква според теб е причината за това?
- Има много причини. На първо място нашите култури като страни са много близки. Казвам това, защото, когато бях там и им зададох същия въпрос, те ми отговориха точно така. По мое мнение арабските жени виждат себе си в Инджи. Те обичат мъжете си, верни са, опитват се да се докажат и имат мечти като героинята ми. Съпругът й Мехмет е богат и показва чувствата и уважението си към нея, винаги мисли за нея. Мехмет е мъжът мечта за тези жени, които винаги търсят любовта на съпрузите си. Те много харесват и Истанбул, и стария герой Фикри. Чувстват се много близки до сериала.

Представяла ли си си подобен успех?
- Не, никога... Аз не знам нищо за рейтинги и подобни неща. Актриса съм, просто си вършех работата и от ден на ден научавах все повече за това колко известен става филмът.

Ти имаше доста трудности по време на сериала. Имаше слухове, че имате връзка с Къванч... Стигнахте до развод с твоя съпруг. Имаше ли истинска любов между теб и колегата ти?
- Аз просто си вършех работата и ще продължавам да го правя. Не искам да казвам нищо повече по тази тема.

„Перла" обаче беше причина за раздялата с мъжа ти, както и за раздяла на други семейства в арабските страни?
- Да, аз никога не съм предполагала, че заради един сериал мъж и жена могат да се разведат. Все пак сигурно има и други причини за това, а сериалът е бил просто сляпо извинение.

Кавънч участва и в клипове. Ти имала ли си такива предложения?
- Разбира се. Имаше и има страхотни оферти към нас.

Мислиш ли за изяви в киното и в театъра?
- Да, разбира се. Предлагат ми много сценарии, но не всички ми харесват. Театърът и киното са много важни за мен, но винаги чакам проект, който да ми допадне повече.

Успехът на сериала в арабските страни е страхотен. Как те приеха в Ливан например?
- Подобно на холивудска звезда. Когато гостувах там, охраната на кралското семейство ме посрещна с лимузина. Това наистина ме развълнува ужасно много. Когато говорех с кралското семейство, принцесата, повлияна от филма, дори ми каза: „Благодаря за красивите моменти." Почувствах се страшно горда.
В началото на сериала никога не съм допускала, че ще ми се случи нещо подобно. Ние бяхме една скромна група от актьори. Всеки от нас се учеше в движение на снимачната площадка. Да бъдем толкова добре оценени е чудесно чувство.

„Перла" май допринесе и за туризма в Турция?
- Да, в който и град да отида, управниците ми благодарят, че сме вдигнали известността на страната.

Липсват ли ти театралната сцена и аплодисментите на публиката... Доста време не си играла.
- Не съм била толкова дълго далеч от театъра, имах участия в Диарбекирския театър, винаги копнея и ще копнея за тази сцена. Играта на екрана е друга. Иначе аз живея живота си, както и всички останали. Давам всичко от себе си като актриса. В тази професия има различни инструменти за изразяване - за театъра и за екрана те са различни. Чувството е различно. Аз давам колкото мога от себе си.

И все пак според теб театрите пълнят ли се достатъчно?

- В момента хората са доста бедни и залите не са особено пълни, но все още излизат на театър или на кино. Страната ни има богата история и творци, но има много празни зали, не се продават и много книги и музика. Това донякъде води до гледането само на телевизия. Аз мисля, че това е несправедливо.

още нещо

  • Името й Сонгюл в превод от турски означава „розова роза".
  • Актрисата е много известна със своята красота и благ характер. Била е омъжена за известния актьор Джанберг Учуджу.
  • Миналата година Сонгюл Йоден се снима в друга тв драма - „Изоставено сърце".
  • Преди няколко месеца стана ясно, че актрисата и Къванч са се съгласили да изиграят отново влюбени в нова поредица, чиито снимки предстоят.
  • След раздялата със съпруга си Сонгюл Йоден си намери нова половинка. Тя е в прегръдките на колегата си Керем Алъшък, син на един от най-прочутите турски актьори Садри Алъшък.

Виж Сонгюл на корицата на новия брой на списание "Хай клуб", който е на пазара от четвъртък.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Клип показва как рапърът Пи Диди бие и влачи бившата си приятелка
Разлики между зависимите и самодостатъчните жени
Най-големите мислители в зодиака
Филъри под очите ви разделят с тъмните кръгове и сенки
Начини, по които социалните медии укрепват романтичната връзка

Напишете дума/думи за търсене