Бебешкият пубертет идва с "няма" и "не искам"

Чували ли сте, че има пубертет и в невръстна възраст? Детето на около две години сякаш нарочно не слуша родителите си, демонстративно проявява опърничавост, често сменя настроенията си. Вилнее като пършинг, а когато не се угоди на капризите му, скубе и дори удря родителите си. Донякъде предпоставка за това извънконтролно поведение са първите изисквания към него - да не ползва повече биберон, да пишка в гърне, да се храни само и т.н. Тази промяна в статуквото и наложителна раздяла с бебешкия рай детето посреща най-често с думите "няма" и "не искам". Подобна реакция изнервя родителите и изпълва с напрежение домашната атмосферата.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева

Психолозите твърдят, че трудният период трае около една година. Той отстъпва пред постепенното социализиране на детето, пред по-активното общуване, което обикновено се свързва с тръгването на детска градина. При някои деца, посещаващи ясли, бебешкият пубертет може да започне и да приключи по-рано.

Специалистите уверяват, че единственият начин да преминете по-безболезнено през този етап е да проявите търпение и воля, както и да водите разговори с детето за поведението му. Много родители се стараят да запазят самообладание и да не обръщат внимание на детските истерии. Тази тактика обаче работи по отношение на капризите и безкрайното инатене. Но не и когато се стигне до проява на агресия. Ако детето ви ощипе или удари, не сдържайте болката, а реагирайте. Не агресивно, защото детето може да се изплаши и така още повече ще влошите положението. Кажете, че това боли и наранява. Много е важно да обяснявате и да показвате отношение.

Някои психолози твърдят, че в тази възраст децата се държат така неадекватно, защото искат да насочат към себе си цялото внимание. Според други те изпитват стрес, преминавайки от бебешка към детска възраст. Всеки родител познава добре детето си и знае кои мерки са най-ефикасни в критични и трудни ситуации.

Някои момичета и момчета са по-буйни и се налага да се подхожда по-строго към тях. Това обаче не означава да не показвате обич и нежност. От тях детето има нужда по всяко време.

Приемете периода на бебешкия пубертет като репетиция за истинския пубертет в тийнейджърска възраст. Трупайте и осмисляйте родителския си опит, защото тогава ще се наложи да проявите повече умения и такт.

"Всичко за семейството"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа

Напишете дума/думи за търсене