Васил Петров: Всеки втори българин може да пее

Интервю с Васил Петров на "24 часа"

- Как посрещнахте 14 февруари, г-н Петров?

- Имах концерт във Варна. Това е цикъл, който се организира всяка година и се нарича "Една любовна нощ в операта". Включвал съм се със самостоятелна изява. Сега бяхме няколко артисти. Репертоарът е от различни жанрове - френски шансони, популярни испански и мексикански песни.

- Къде имате повече участия - в България или зад граница?

- Ако говорим за последните два месеца - в България. Декември направих коледно турне със симфонични оркестри в няколко от големите градове из страната. Но миналото лято бях в чужбина.

- Какви са участията ви навън, пред българска публика ли пеете?

- Не съм имал от тези концерти, които се правят пред българска общност. Във Франкфурт например бях с техен бигбенд и пях пред немска публика. Със Софийската филхармония бяхме в замък в Лаксенбург, Австрия. Може би на тези събития има и наши сънародници. Скоро ми предстои пътуване до Америка. Беше планирано за март, но не знам дали няма да се отложи, тъй като в момента подготвям нов албум, продуциран от Българското национално радио.

- Кога ще бъде готов?

- Ще се появи на пазара в началото на април. Официалното му представяне ще е на 29 април в зала "България". Ще бъде в навечерието на деня на джаза, който е на 30-и, тогава имам и рожден ден. Албумът все още няма име, съдържа 14 заглавия и го записвам заедно с Бигбенда и щрайх на БНР.

- Бихте ли сменили стила музика, който изпълнявате?

- Обичам да експериментирам, но човек трябва да запазва собствения си почерк. Няма лоши стилове. Успоредно с джаза съм изпълнявал и поп музика. Защо не и с по-твърдо звучене? В новия албум ще има именно такова. Включвам песни на "Дийп Пърпъл". Самият аз обичам да ходя на рок концерти и го правя винаги когато имам възможност. Последно бях на "Лед Цепелин".

- Какво изисквате от хората, с които работите, педантичен ли сте?

- Да, изисквам професионализъм. Всеки трябва да си свърши работата, без компромиси.

- Как реагирате, когато ви ядосат?

- Трудно се изнервям, почти не се случва да повишавам тон.

- Търсите ли съвети, подготвяйки даден концерт?

- Разбира се, търся мнението на всички около себе си - колеги музиканти, както и на хора, които не са професионалисти. Съветвам се с майка ми и баща ми, с приятелката ми Маргарита. Случвало се е таксиметрови шофьори да ми дават акъл. Казвали са ми: "Защо не изпеете еди-коя си песен, ще ви отива". Това е много важно мнение, защото не са от бранша. Страничните наблюдатели имат най-вярната преценка, тъй като са по-свободомислещи. Професионализмът е академичен, по-ограничен. Затова и се вслушвам в тези съвети.

- Българинът оценява ли качествената музика?

- Категорично да. С малки изключения българинът има вкус за музиката. Като цяло сме много музикален, певчески народ. Всеки втори може да пее, и то вярно. Усещат мелодията, лесно запяват парчетата.

- Правили сте няколко изложби със свои картини, какво рисувате напоследък?

- Правя основно графики, сега са малко по-различни. Може да направя пак изложба, след като приключа с концертите, които сега ми предстоят. Бих могъл да я организирам още тази пролет.

- Винаги сте с костюм на сцената, как ходите облечен във всекидневието?

- Костюмът е задължителен за музиката, която изпълнявам. Иначе се съобразявам с мястото. На Витоша например се качвам със спортно облекло, там
практикувам планинска аеробика. Правя го винаги когато имам свободно време. Това е ходене, предимно изкачване по пътеките. Надолу обикновено слизам с кола.

- Сам ли се катерите?

- Невинаги мога да синхронизирам времето си с това на другите, така че често съм сам. Преди няколко години Бен Крос идваше и му показах всички пътеки. Той е добре трениран, така че нямаше проблеми, аз обичам да се движа бързо. Понякога с мен се качва и приятелката ми Маргарита.

- Кога се запознахте?

- Преди три години чрез общ приятел и в един момент се оказа, че сме заедно. Някак взаимно се получи. Сега ни свързва и работата, тя се занимава с пиара.

- Ще чуете ли скоро Менделсон?

- Не съм мислил по въпроса, но живеем заедно.

- Вкъщи кой се занимава с домакинството?

- Аз съм много зле с готвенето, изобщо не умея, но съм претенциозен.

- Маргарита успява ли да задоволи кулинарните ви изисквания?

- Случва се да готви и се справя идеално. Приготвя много хубава боб чорба. Иначе, когато съм в София, задължително в събота сме на обяд при родителите ми.

- Какви места избирате за почивка?

- Различни кътчета на България. Съчетавам полезното с приятното - когато пътувам за концерти и имам допълнително свободно време, оставам още няколко дни. Ходя и в Родопите, Рила и Пирин, по морето.

- Приятелката ви позирала ли е за някоя от картините ви?

- Рисувам абстрактно, не мога да пресъздавам конкретни неща. Правя го по различно време и действам доста бързо. Случва се за един ден да завърша пет-шест по-малки графики. Има и периоди, в които с месеци не се сещам да рисувам. Определени настроения влияят на правенето на изкуство, но не мога да определя при мен кой е стимулът.

- Работата не пречи ли на личните ви отношения с Маргарита, за какво спорите?

- В никакъв случай, нямаме някакви пререкания. Иначе се случва да се появяват разногласия, но в спора се ражда истината.

КОНЦЕРТ

Песни от 30-те до 90-те години ще представи пред софийската публика популярният изпълнител Васил Петров. На 19 февруари той прави концерт, озаглавен Over and Over, заедно с Ангел Заберски джаз трио. Събитието ще бъде в "София лайв клуб" от 20,00 часа.

Българският Франк Синатра ще представи известни джаз и поп композиции в нови аранжименти.

До него на сцената ще бъдат Ангел Заберски-младши - пиано, на контрабаса е Борис Таслев и Стоян Янкулов-Стунджи на ударни. Специален гост на концерта ще бъде дуетната половинка на Васил Петров при участието му в риалити формта "Байландо" през 2010 г. Нели Солакова от Пловдив.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?

Напишете дума/думи за търсене