Война със саламандрите от Карел Чапек

"Война със саламандрите" разказва за нов вид саламандри, които постепенно превземат човешкия свят. Чешкият капитан Ван Тох открива на непознат остров в океана същества, подобни на човека и ги пренася в Европа, с което настава революция в историята.

Саламандрите са високо интелигентни същества, които могат да говорят, четат и смятат, но са третирани от хората като евтина работна ръка. Постепенно броят им нараства поголовно и навлизат дотолкова в живота на хората, че те не могат без тях. В обществото се появяват привърженици на идеята да се дадат права на саламандрите и се формира саламандрова мода и саламандров език.

Човешките същества започват да ги използват като войници и така неизбежно възникват конфликти. Не след дълго саламандрите се обръщат срещу хората и започват да разрушават континентите. В последната глава на книгата авторът разказва за съдбата на човечеството и саламандрите.

Той измисля изход на кризата: две враждуващи саламандрови нации се избиват помежду си. Във времето, когато е публикувана, книгата предизвиква истински фурор, защото се оказва точно предсказание на Втората световна война.

от изд. "Унискорп"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене