За любовта няма граници, особено ако е с чужденец

Подобна връзка е изкусително екзотична, но крие и подводни рифове. От двама ви зависи дали ще надскочите различията си

Границите са широко отворени, а любовта може да пламне винаги и навсякъде. Значи не е чудо, ако си загубите ума по чужденец. Плюсовете на подобна връзка са много - неудържимо сте привлечени например от необичайната му външност и нетипичните за нашите гео-графски ширини маниери. Харесва ви, че не знае нищо за миналото ви, така че може да се представяте в каквато светлина пожелаете. Ако връзката ви се задълбочи, ще имате възможност да пътувате, да научите чужд език, да опознаете друга култура.


Подобни флиртове обаче най-често се оказват краткотрайни, защото връзка от разстояние се поддържа трудно. Британският психолог Брад Неринг предлага 10 съвета, които ще ви бъдат от полза, ако искате любовта ви да не е само мимолетен спомен, а щастлив и продължителен съюз.


- Прекарвайте възможно най-много време заедно. Нали знаете - очи, които не се виждат, се забравят. Затова ще трябва постоянно да планирате отпуски и пътувания, за да може да се усамотявате, да си говорите, да споделяте общи преживявания. Точно както правят всички влюбени.


- Виртуалните срещи - в удобен за всички час. Няма да издържите дълго заедно, ако между държавите ви има голяма часова разлика и се налага единият от вас постоянно да става посред нощ, за да говори с другия по скайпа. Виртуалните срещи трябва да са удоволствие, а не изпитание за нервите. Затова ги насрочвайте само когато и двамата сте свободни, спокойни и отпочинали.


- Взаимността е задължителна. Не може само единият да прави компромиси в името на връзката. Ако само вие ходите на гости у приятеля си, учите езика му, приемате обичаите му, без той да прави същото, значи нещо не е наред.


- Научете езика на избраника си. Страстта ви сигурно е пламнала на английски. Тя обаче трудно би могла да продължи на езика на Шекспир, освен ако той не е роден за единия от вас. Всеки народ си има език и ако искате пълноценно да общувате с любимия, роднините, приятелите и колегите му, ще трябва да си направите труда да проговорите финландски, испански или немски. В случай че и той се захване да учи български, значи намеренията му са сериозни.


- Съобразявайте се с културните различия. Всяка нация има навици, които изненадват и дори шокират останалите. Чужденците трудно свикват с постоянното седене на българите около трапезата, с шумните ни купони и с натрапчивата ни близост с роднините. Ние пък не разбираме отдалечеността от семействата им, резервираността и прекомерния им оптимизъм. За да научите повече за културата на любимия си, четете по темата, общувайте и с негови сънародници.


- И материалните несъ-ответствия са от значение. Връзката между българка и чужденец често е неравна заради социалния статус. Подобен съюз е почти невъзможен между българин със средна нашенска заплата и чужденка, защото по правило жените предпочитат мъжът да бъде по-добре осигурен от тях. Само истински влюбените могат да си затворят очите пред очебийните разлики в стандарта и да продължат напред.


- Съберете се под един покрив. Ако искате да сте заедно, рано или късно единият от вас ще трябва да се премести при другия. Това означава да заживее далече от семейството и приятелите си, да смени работата си, да се впише в нова за него среда. Поне първоначално другият ще трябва да бъде за него не само любим, но и майка, баща, брат, сестра, приятел. Помислете дали сте готови на това, защото не е никак лесно.


- Отвоювайте си собст-вена територия. Където и да заживеете, онзи, който се е преместил, има правото да общува със свои сънародници, да посещава културни събития на общността си, да вижда роднините си.


- Децата не са само на единия. Не са рядкост международните двойки, в които децата са възпитани единствено в културата на единия партньор. Нима се срамувате от произхода си? Синовете и дъщерите ви принадлежат към две култури, а владеенето на езиците и обичаите им би ги обогатило като личности и би ги сближило с останалите им роднини.


- Смесвайте вкусовете в кухнята. И храната често се оказва изпитание за международните двойки. Няма защо да се мъчите изцяло да усвоявате навиците на любимия си. Не е редно и да му налагате своите. Най-добре редувайте кухните на народите си или гответе неутрални специалитети, които допадат и на двама ви.

ДЕСИСЛАВА МИТОВА (Всичко за семейството)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене