Неудобни обувки могат да причинят възпаление в петата

Още сутринта със ставането от леглото изпитвате внезапна и остра болка в петата. След като се пораздвижите, тя постепенно изчезва, но в края на деня може да се появи отново и да превърне всяка крачка в сериозно изпитание.

Тази симптоматика обикновено издава ортопедичното заболяване със сложното наименование плантарен фасциит.

Става дума за възпаление на плантарната фасция - плътната лента съединителна тъкан в основата на стъпалото, която свързва петата с пръстите на крака. В повечето случаи засегнат е единият крак, рядко и двата. Причина за възпалението може да бъде прекомерно натоварване вследствие на продължително стоене прав или ходене пеша, наднормено тегло, бременност, рязък преход от период на почивка към интензивна физическа активност, неудобни обувки, които дават неправилната опора на крака.

 Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Диагнозата се поставя след обстоен медицински преглед. Много е важно да се локализират болезнените точки. В редки случаи се налагат допълнителни изследвания - рентгенова снимка или ядрено-магнитен резонанс.

Лечението включва активна почивка, добра грижа за краката, прием на обезболяващи медикаменти и упражнения. Според специалистите най-ефикасната терапевтична мярка е неколкодневен режим на покой, при който ходенето е максимално ограничено. Краката може да обезболявате и с ледени компреси - няколко пъти дневно за 10-ина минути (обикновено след ходене). Така ще си спестите страничните ефекти на аналгетиците.

Упражненията също тушират болките. Ето едно от най-лесните. Седнете на стол със стъпала на пода и колене, свити под прав ъгъл. Поставете топка за тенис под засегнатото ходило и започнете да я движите във всички посоки. Ортопедът може да ви предложи и други подобни упражнения. Ако спортувате активно, желателно е временно да преминете към тренировки, които не натоварват петата - плуване, колоездене.

При по-силни болки лекарите изписват нестероидни противовъзпалителни средства и електрически стимулации с кортикостероиди. Обикновено консервативното лечение дава резултат след 6-7 дена.

Татяна Енева, Всичко за семейството

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене