9 храни, полезни за сърцето

Снимка: "Всичко за семейството"

Всеки четвърти у нас умира, преди да навърши 65 години. Най-често в резултат на сърдечносъдови проблеми. Тази тревожна статистика е отчетена в годишния доклад за здравето на населението, приет наскоро от парламентарната здравна комисия. Българинът продължава да е на едно от последните места в Европа по здравен статус.

Доброто състояние на сърцето не е само въпрос на ген и на отсъствие на вредни навици. Този важен орган е особено чувствителен към храненето. Редица изследвания показват, че има продукти, чиято консумация се отразява благоприятно на неговото функциониране. Предлагаме ви списък на храните, които помагат за поддържането на сърцето в добра форма.

Овесени ядки. Те са прекрасна закуска, богата на омега-3 мастни киселини, фолиева киселина и калий. Като вземем предвид и голямото количество целулоза в тях, овесените ядки се превръщат в ефективно средство за намаляване на лошия холестерол, както и за поддържане тонуса на кръвоносните съдове. Колкото по-едри са зърната на овеса, толкова повече целулоза има в тях.

Съчетанието им с банан има висока здравословна стойност. Тропическият плод също е богат на целулоза и съдейства за нормализиране на сърдечния ритъм. Според проф. Роджър Мей от националната лаборатория "Аргон" край Чикаго бананите успокояват учестеното сърцебиене и играят важна роля за поддържането на калиев баланс, необходим за нормалната сърдечна дейност.

Сьомга. Тя е един от най-добрите източници на омега-3 ненаситени мастни киселини. 2-3 рибни ястия седмично спомагат за поддържане на нормално кръвно налягане и съсирване на кръвта. Според статистиката сьомгата намалява до 1/3 риска от инфаркт. Тя успешно може да се замени със сардини или риба тон.

Авокадо. Ако добавяте по 1/4 авокадо към салатата, ще намалите нивото на лошия холестерол и ще увеличите стойностите на добрия. Особените ферменти, съдържащи се в авокадото, ускоряват процеса на усвояване на каротините, които също са от значение за здравото сърце.

Зехтин. Мононенаситените мазнини в маслиновото олио се борят с холестеролните плаки и предотвратяват запушването на кръвоносните съдове. Резултатите от съвместно изследване, проведено от 7 национални медицински института, показват, че жителите на остров Крит рядко са покосявани от инфаркт, въпреки че имат генетична предразположеност към високо ниво на лошия холестерол. Те използват единствено зехтин за приготвянето на салати и ястия.

Орехи и бадеми. Тези два вида ядки съдържат най-много омега-3 мастни киселини и мононенаситени мазнини. Консумацията им спомага за по-доброто усвояване на целулозата и за намаляване на чувството за глад (т.е. предпазва от натрупване на излишни килограми, които натоварват сърцето). Според проф. Хари Купър от Университета на Калифорния в състава на орехите влизат вещества, които защитават сърцето от вредното въздействие на лошия холестерол.

Горски плодове. Ягодите, малините, къпините и боровинките са богати на полезни субстанции, които значително намаляват риска от сърдечни болести. Употребата на сладко от малини вместо захар помага за укрепването на коронарните артерии. Малините съдържат големи количества витамини С и Р, заздравяващи стените на кръвоносните съдове. А салицилова киселина и калият в тях нормализират съсирването на кръвта и укрепват сърцето. Подобно действие имат и къпините.

Бобови култури. Фасулът и лещата са добри източници на целулоза, омега-3 киселини и калций, както и на витамин Е, който намалява стесняването на артериите и укрепва стените им. Соята се бори успешно с лошия холестерол и зарежда организма с протеини. От натурална соя се приготвя соево мляко, което е много полезно за сърцето. Не прекалявайте обаче с употребата на соев сос - в него има твърде много сол.

Спанак. Листният зеленчук съдържа много лутеин, калий и целулоза. Той спомага за правилното съсирване на кръвта. А фолиевата киселина в него намалява нивата на протеина хомоцистеин, който увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.

Ленено семе. То е истинско находище на омега-3 и омега-6 ненаситени киселини. Консумирайте го, като го добавяте в салатите.

Татяна Енева, Всичко за семейството

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене