Учени разработват раница,която произвежда електричество при ходене

Автор: Уикипедия

Учени от Технологическия институт в щата Джорджия са на път да разрешат един основните проблеми с мобилните устройства- необходимостта от постоянно презареждане на батериите с достъп до електрическата мрежа.

Онлайн изданието Live Science съобщава, че изследователите разработват нов, преносим и екологично чист източник на енергия.

Под ръководството на учения Жонг Лин Уанг, екипът е създал раница, която улавя механичната енергия на естествената вибрация на човешката походка и я превръща в електричество.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Технологията може коренно да промени начина на зареждане на електронните устройства и да намали използването на енергия от невъзобновяеми източници. Генераторите на енергия от механичния потенциал на човешкото тяло не са новост, но досега те са използвали тежки или крехки материали. Раницата на Уанг съдържа устройство, направено от тънки, леки и пластични плоскости, свързани в ромбична мрежа. Ритмичните движения, които се извършват по време на ходене кара вътрешните повърхности на плоскостите да се докосват и разделят. В резултат се отделят електрони, произвеждащи променлив ток. Същият процес е в основата на статичното електричество. Ключовото постижение в технлогията на Уанг е добавянето на заредени наноматериали, които правят контакта между две повърхности максимален и така увеличават произведената енергия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене