Наши деца с медали по математика и информатика

Виктор Вълов (от дясно наляво) и съотборниците му Владислав Харалампиев, Даниел Добрев, Ивайло Караманолев и Момчил Константинов показват медалите си, които получиха на олимпиада в Казахстан. Снимка Георги Цветков

Български деца-чудо обраха наградите на шестата поред Международна олимпиада по математика, информатика и физика в Казахстан, научихме от trud.bg. Тази година в нея участие взеха общо 49 отбора от 16 страни. От всички 312 кандидати българчетата от Софийската математическа гимназия се класирали трети, а шуменският отбор от Природо-математическата гимназия - четвърти.

Освен колективното постижение всеки от състезателите ни е награден и с индивидуален медал. Любослав и Виктор са златните ни медалисти по математика, а бронзовото отличие е при Даниел. Владислав и Ивайло донесоха сребро по информатика. "В никакъв случай не може да се каже, че постоянно решаваме задачи, но зависи какво състезание ни предстои", каза физикът от софийския отбор Момчил.

Той обаче не е успял да вземе индивидуална награда. Причината по думите му е, защото в България липсва материалната база по физика, за да може да се подготви подобаващо. "Упражняваме се с колби и епруветки, които не са инструменти по физика, а по химия", оплака се още той. Според номинираните най-големи съперници в състезанията са им китайците и руснаците.

Още интересни новини на http://trud.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене