Проф. Христо Пимпирев и полярниците правят най-доброто кисело мляко на Антарктида

Проф. Пимпирев позира с риба нототения. Той и полярниците ловят такива във водите край базата ни на о. Ливингстън

Допреди двайсетина години проф. Христо Пимпирев можел само да пържи яйца на очи и да прави омлет. Откакто обаче започнал да прекарва по няколко месеца на Антарктида, се научил да готви и много други неща.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS

В края на януари той се върна от 22-ата експедиция на Ледения континент. Там той и останалите полярници нямат интернет, телевизия, затова готвенето се е превърнало в истински ритуал за тях. По-рано за всеки ден определяли дежурен, който освен за чистотата и реда се грижел и за менюто. Но понякога се случвало той да е профан в кулинарията, а трябвало да храни 15 човека. В такива случаи му назначавали "научен ръководител", който да му обяснява стъпка по стъпка какво да прави. "В последните години обаче си имаме човек, специално определен да изхранва личния състав. Това не е лесно, не сме малко, а и храната трябва да е разнообразна", казва проф. Пимпирев.

На експедиция полярниците живеят като едно голямо семейство. Все пак са под един покрив от края на ноември до февруари. Когато някой има рожден ден, все се намира някой специалист да направи торта. "А и в последните 10 години аз ратувам да има повече дами на базата, което прави гастрономическото удоволствие по-разнообразно", смее се Пимпирев. Продуктите им пристигат от последното пристанище на Чили Пунта Аренас - най-големия град в чилийската част на Патагония, откъдето тръгват корабите за Ледения континент. Невинаги са разнообразни, затова когато дойде пратка с пресни зеленчуци в базата на о. Ливингстън, настава празник и задължително се прави гювеч. "Ако пък влезем с лодките в морето и хванем риба, правим рибена чорба или я пържим. Ловим нототении - те са от рода на попчетата, но са по-големи и по-вкусни. Живеят в най-чистите води на света", казва Пимпирев. Две нототении стигат за чорба за 10 души. Варят се в тензух в студена вода със зърна черен пипер и малко сол за около 20 мин, докато се разкапят. Картофите, лукът и морковите - едро нарязани, се задушават с малко зехтин и се заливат с топлия бульон. "През това време сме си изгорили пръстите да обезкостяваме сварените риби, връщаме късчетата в бульона и добавяме нарязан пресен девесил - ако сме дошли от Пунта - имаме цяла китка. След още около 15 мин сме готови", обяснява проф. Пимпирев.

И зеленчуците, и месото на базата идват от Южна Америка. От България полярниците носят само един продукт, който не може да се намери в цяла Южна Америка - бяло саламурено сирене. "Успяваме всяка година да пренесем около 15-20 кг с риск да ни го вземат на границата и с него черпим нашите съседи испанци", разказва проф. Пимпирев. Другият им деликатес е домашното кисело мляко - безспорно най-доброто на континента.
Всеки от полярниците дава своя приност в кухнята - един меси хляб, друг кваси прясно мляко, но на празници се включват всички. "На Коледа, Бъдни вечер готвим заедно. В последните години си вземаме пуйка или малко прасенце, но рядко. Да сме имали 3 пъти за 20 години", смее се Пимпирев, който по традиция прави леща за Бъдни вечер.
Другите му специалитети са телешко с картофи или пиле с картофи. "В такива случаи си припомням как готвеше едно време майка ми и какво слагаше в ястията", казва той.
Като дете все стоял край печката и се учел от нея. Бил сред малкото късметлии, които не ходели на детска градина. И все пак готвенето не е негово хоби. Научил се на експедициите. Но когато е в България, гледа да си почине от кухнята.

Храни се по три пъти на ден. За закуската е приел философията на д-р Емилова, според която тя трябва да е лека и да се състои от плод или прясно изцеден сок. На обяд хапва нещо леко, избягва сладкото и гледа да вечеря по-рано.

Но в базата на о. Ливингстън режимът е малко по-различен. Вечерята е в 21,00 ч. "Там се движим по антарктическо време и се съобразяваме с южните традиции. Всички се събираме на масата и си разказваме как е минал денят ни", обяснява проф. Пимпирев. Последния път с него за Ледения континент замина и журналистът Георги Тошев. В момента по Би Ти Ви върви документалната поредица "Антарктида. Предизвикателството", което той засне на Ледения континент. Филмите се излъчват всяка неделя от 14,30 ч.

РЦЕПТАТА НА ПРОФЕСОРА

Печен боб на тава

Постен специалитет, който в базата прави д-р Мартин Иванов. И той е част от българската експедиция

Продукти:

1 кг боб, сол, 3 големи глави лук, 4-5 моркова, 1-2 червени чушки, олио, червен пипер, сушени подправки - джоджен, чубрица, мащерка, готова смес от подправки за зрял фасул

Начин на приготвяне:

Накисваме измития боб в студена вода от предната вечер. На следващия ден го варим в малко вода.

Посоляваме, като му "паднат гащите" - тоест като духнеш върху бобеното зърно, ципата да се сцепва. Варим, докато омекне, но не до пълно сготвяне.

Нарязваме зеленчуците на кубчета и ги задушаваме в тавата с олио, докато омекнат. Слагаме червен пипер и заливаме с малко от бобената вода, за да не прегорят.

Добавяме почти готовия фасул и сушените подправки. Доливаме с малко вода от варенето и запичаме на умерена фурна, докато се зачерви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене