Животните и чистотата в дома

Да поиграеш със съседската котка или да почешеш зад ушите кучето на приятелката си е удоволствие, но да имаш такива животинки в дома си не е само забавление, а и грижа за тях. Как да превърнем живота ни с пернатите и косматите приятели в забава, без да се оплакваме, че трябва да чистим след тях и да перем килими?

Според по-голяма част от стопаните на домашни любимци основният битов проблем, който периодично излиза от контрол е падането на козината им и миризмата в дома. Съгласете се, че и едното и другото са достатъчно неприятни. И наличието на тези проблеми не зависи нито от дължината на козината на любимецът ни, нито от половата му принадлежност. Практиката показва, че в сравнение с кучетата, котките, особено мъжките по-често "ароматизират" територията си. На всеки се е случвало да влезе в нечий дом и автоматично да иска да закрие носа си поради острата миризма.
Следващите редове не са за категорията на болезнено чистоплътните хора, за които е характерна абсолютна стерилност в дома и отсъствие на всякакви бактерии. Това не е нашата маниакална цел. Предлагаме ви елементарна стратегия за хармония между хигиеничните претенции на стопаните и биологичните потребности на животинките.

Опадалата козина е излишен алерген

Тя, в съвкупност с изпражненията на животните у дома е благодатна среда за развитие на всякакви бактерии, така че се налага да почистваме старателно.
Съвсем скоро - напролет, ще се появи един от проблемите, които не можем да избегнем - сезонното линеене, но можем да облекчим както усилията си по почистването на големите количества косми, така и състоянието на домашния любимец. Разбира се ваше право е да сте търпеливи и да вадите от устата си попаднали в супата ви косми или през половин час да събирате кълбата козина от ъглите на стаите, но има по-добър начин. През първите дни от линеенето изкъпете животинката, обработете козината със специален балсам за породата и щателно изчеткайте козината.

След тази процедура линеенето ще продължи, но козината в дома ви ще се редуцира. И ако през този период отделяте по 10 минути на ден за изчеткване на мъртвите косми, линеенето ще протече за вас с по-малко стрес. Не забравяйте, че като отстранявате непотребната козина, помагате на животното и кожата му става по-здрава.

Консултирайте се с ветеринарния му лекар каква четка да изберете - дали с по-къси или дълги зъби, с по-редки или гъсти. Докато решите вашия любимец ще забележите, че тази процедура има допълнителен терапевтичен ефект, който ще снеме стреса от вас, а за животното ще е здравословен масаж. Стига да е привикнал към нея от малък.

Ако животинката ви линее в нетипично време от годината, побързайте да се консултирате с ветеринарния лекар. Това обикновено е признак на липса на микроелементи в организма, следствие на небалансирано хранене. Обикновено този проблем се среща при собственици, които хранят животните си изцяло натурално, без да им осигуряват допълнителен прием на витамини и минерали.
 

Косми, махнете се от килима!

Някои собственици на любимци смятат, че килимите и животните в един дом са нещо несъвместимо, но не е така. Една мощна прахосмукачка ще разреши проблема ви. Друг е въпросът, че за малкото ви животинче е крайно вредно да бяга по хлъзгавия под, докато е в период на формиране на костите. Тогава килимът или мокетът са важни за здравето му.

За да е чист въздухът в помещенията и лишен от излишните алергени, каквито са падналите косми, мийте редовно пода, а с влажен памучен парцал обирайте космите от места като масата, секциите, первазите. Правете това поне два пъти в седмицата. В магазините ще намерите различни видове четки с лепкава повърхност за почистване на дрехи и меките мебели от козината на домашните ви любимци.

"Уф, че мирише"

Проблемът с миризмата от котешката тоалетна е особено неприятен. За да не се застоява и натрупва това натрапчиво присъствие във въздуха, почиствайте редовно тоалетната на котето ви. Възпитайте котаракът, докато е малък. Той трябва да знае, че единственото място, където това е разрешено е тоалетната му. Някои котки дори се научават да ползват каналът в банята или тоалетната чиния на собствениците си, но ако вашата не може - не я мъчете. Ако животинката ви започне да пишка на други места, това е признак на стрес, така че преосмислете поведението си. Честа причина за неприятни изненади по пода може да е цистит. Опасявате ли се, че животното има такъв проблем, бързо отидете при ветеринаря.
Ако животинката ви поради някакви нейни причини се изходи върху килима, това определено е проблем. Дори да изчистите петното, миризмата продължава да се усеща. В този случай най-добре обработете мястото с оцет, лимон или препарат като "Доместос"(внимавайте да не съсипете килима си ако, е от естествен материал). Така че може да използвате кислородна вода от 3%. Залейте мястото с лъжица кислородна вода и след 10 секунди попийте със сух памучен плат. Няма да остане никаква миризма. Ако по някаква причина миризмата още не е изчезнала, опитайте с комбинация от 400 г кислородна вода, 2 чаени лъжици сода и няколко капки от препарат за миене на съдове.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене