Чувство за вина

Здравей, мила Ани. Мой приятел призна, че е влюбен в мен. Знае, че го обичам и го ценя като приятел, и го прие. Но лошото е, че от скоро постоянно се караме за абсолютни глупости, и то сериозно. Аз обичам да правя хората доволни и щастливи, дори това да значи да се жертвам. Но той постоянно иска нещо от мен и ако не го направя, ми се сърди, иска цялото ми внимание, иска да правя неща, които би трябвало аз сама да решавам за себе си. Днес той спря да ми говори, защото не съм му отговорила на въпроса веднага, и ми каза, цитирам, "гледай си работата". Разплаках се. Той винаги успява да ме изкара виновна и да ме накара да се чувствам така, накрая аз се извинявам. Анонимка

Здравей Анонимке, хората се намират по много причини, но във вашия случай сте се сдушили, защото ти обичаш да правиш хората щастливи, а той явно има нужда някой да го прави щастлив през цялото време. В моментите, в които не му обръщаш внимание, е нормално да се дразни - представи си един емоционален вампир. Той иска да смуче от енергията ти, за да се чувства добре. И извличайки от теб хубавите емоции, става все по-силен, а ти все по-слаба. Замисли се защо имаш потребност да даваш всичко от себе си, да си винаги доброто момиче, да угодиш на всичко и всеки. Може би тази твоя черта донякъде е спомогнала за сегашната ситуация. Когато някой не е щастлив, ти изпитваш огромно чувство за вина, което те изяжда отвътре. Какво ви дава вашето взаимодействие? Защо му се извиняваш, когато не си виновна? Замисли се върху собственото си поведение и може би ще осъзнаеш, че е време да сложиш край на това зловредно приятелство.

Иска ми се да се влюбя
Здравей, Анна! Казват ми, че съм хубава, макар аз да страдам от комплекси, защото не мога да си хвана гадже. Не мога да се влюбя. Чувствам се сякаш у мен има празнина и сякаш тя никога няма да бъде запълнена. Много от приятелките ми вече са намерили момче, а аз не искам да бъде някой случаен. Искам да бъде някой, към когото наистина да изпитвам тръпка и желание. Въпреки че имам доста приятели и приятелки, се чувствам самотна, защото няма човек до себе си и имам чувството, че никога няма да има такъв човек. Не мога и да предприема първата крачка, а досега не съм изпитвала нищо към тези, които са показвали интерес към мен. Винаги, като видя влюбени двойки, ме свива корем, мислейки си, че аз никога няма да бъда на тяхното място - с някое момче, което да ме обича.

Галина (Галя), на 15 години, от София

Отговорът на този и други въпроси към психолога Анна Жукивская четете в новия брой на списание "Хай клуб".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене