Макс Кавалера от "Соулфлай": За българите, които протестират срещу политиците си, ще изпълня парчето Refuse/Resist

С Макс Кавалера, фронтмен на "Соулфлай", разговаря ИЛИЯНА ДИМИТРОВА, вестник "24 часа":

-Кои са най-хубавите спомени от кариерата ви досега?

-Ранните години на Rock in Rio със “Сепултура” бяха страхотни. Сега със “Соулфлай” пътуваме на много места, вълнуващо е.

Имали сме концерти в Сибир, ЮАР, Китай, Малайзия. Тази година ще свирим за първи път в Казахстан. Публиката навсякъде е различна спрямо културните особености на страната, в която сме. В Китай хиляди хора направиха кръг с вдигнатите си ръце - уникална гледка.

Хубавото е, че навсякъде по света хората обичат метъл музиката, поддават се на страстта си към нея и това обединява всички ни.

-Участвали сте в много проекти. Как избирате бандите и музикантите, с които работите, има ли нещо общо помежду им?

-Всичко се случва естествено. Не пришпорвам нещата в кариерата си, оставям ги да си дойдат по местата.

Разбира се, “Соулфлай” и проектът с брат ми Игор - “Кавалера Конспирънси” са различни от шоуто “Метъл ол старс”.

Много се вълнувам, че ще бъда на една сцена с приятели като Фил Анселмо, Джоуи Беладона, Удо, Зак Уайлд, нямам търпение.

-Какво да очакват феновете на 23 март?

-Знам, че българите обичат метъл музиката. Ще се постараем да направим вечерта на шоуто незабравима за публиката.

Ще изсвирим всички класики в метъла, които феновете очакват. Горд съм да бъда част от “Метъл ол старс”.

- Какви са впечатленията ви от предишните гостувания в България?

-Столицата ви е красив град и се надявам този път да имам възможност да се разходя из София. Със съпругата ми ходихме в черквата “Св. Георги”. Иска ми се пак да отидем, много ни хареса.

-Какви са предимствата на това съпругата ви да е ваш мениджър?

-Аз ѝ вярвам 100%. Харесва ми да работим заедно, тя се грижи за всичко около кариерата ми. Понякога работи до късно през нощта, уговаряйки участията ми в Европа.

Не знам да има друг такъв мениджър. Повечето работят от 9 до 17 и после нямаш контакт до другата сутрин. Моята съпруга работи 24 часа в денонощието, няма почивка.

-Сега или през 90-те според вас е по-трудно за една банда да пробие на музикалния пазар?

-Сега е по-лесно да популяризираш музиката си заради интернет. Всеки може да качи нещата си в YouTube или в други мрежи.

Но в същото време конкуренцията е по-голяма отпреди, има много групи и е трудно да изпъкнеш, да бъдеш оригинален. След 30 г. на сцената аз продължавам да се боря. Защото упоритостта и постоянната работа са в основата на успеха.

Не спирам да се боря, пътувам навсякъде по света, за да ни видят феновете. Не летим с частни самолети, уморително е. Но не се оплаквам, това е част от живота ми.

Обичам метъла, това е друг свят. Чувствам, че правя онова, което трябва - да съм музикант, е моята мисия. Начинът ми на живот, кариерата ми, всичко - страхотно е през тия 30 г. на сцената.

-Кое ви вдъхновява най-много при писането на музика и текстове?

-Всяко нещо може да бъде вдъхновяващо. Важното е да усещаш силата на метъла, нашият е доста агресивен. Аз имам дарбата да пиша тежка музика, с направо брутални рифове. След това напасвам текстовете към музиката.

Понякога ме вдъхновява филм, друг път - книга, която чета, а често и от новините, които слушам, ми идва добра идея за текст на песен.

-Създали сте много неща в музиката, прокарали сте нови течения в метъла. Искате ли да направите филм за кариерата си?

-Това трябва друг да го направи. Иначе сега през април излиза автобиографията ми My Bloody Roots (Виж блиц интервюто с Джоъл Макайвър.)

-Кои банди ви бяха любими, когато бяхте дете?

-“Кис”, “Ван Хален”, “Айрън Мейдън”, “Джудас Прийст”, “Блек Сабат” - не мога да ги изредя, всички класици в метъла ме вдъхновяваха. Но вярвате или не, първата група, която ми взе акъла, е “Куин”.

-От 8 месеца българите протестират срещу политическото безхаберие в страната. Бихте ли ги подкрепили от сцената на “Метъл ол старс”?

-О, да. Искам да кажа на всички протестиращи, че е важно да имат надежда. За мен ще бъде гордост от сцената на 23 март да изпълня парчето Refuse/Resist. То е за всички, които се борят и вярват. Парче за бунта срещу онова, което не им харесва и мислят, че е неправилно.

От ляво на дясно: Джоъл Макайвър, Макс Кавалера и редакторът на автобиографията Том Сийбрук.
От ляво на дясно: Джоъл Макайвър, Макс Кавалера и редакторът на автобиографията Том Сийбрук.

Джоъл Макайвър, британски писател и журналист:

Макс е имал много тежък живот,

това личи от музиката му

Популярният британски писател и журналист Джоъл Макайвър помага на Макс Кавалера да напише автобиографията си. Мемоарите на бразилския музикант ще бъдат на пазара през април тази година. Макайвър е автор на книги бестселъри като Justice For All: The Truth About Metallica, продала над 50 000 копия и издадена на 9 езика, биографии на “Блек Сабат”, “Слейър”, Айс Кюб, Глен Хюз и “Куинс ъф дъ стоун ейдж”. Пише статии за “Метъл Хамър”, “Класик рок” и “Ролинг Стоун”.

-Как се запознахте с Макс Кавалера?

-Интервюирах Макс няколко пъти през 2000 г. за различни издания. Тогава предложих на съпругата му Глория да сътруднича за написването на биографията му. На следващата година тя прие предложението ми и започнахме работа.

-Колко срещи направихте заради книгата?

-Имаме 30-40 часа разговори по скайп, а когато Макс идваше във Великобритания, се срещахме и лично.

-Кое е най-интересното в кариерата на Макс Кавалера според вас?

-О, много неща! Историята му в Бразилия, тъжната смърт на баща му, борбата му с пристрастеността, триумфът на “Соулфлай”.

-Как избрахте заглавието на книгата - My Bloody Roots?

-Беше моя идея. Отговаря изцяло на трудния живот, който е имал Макс.

-Каква е ролята на религията в живота на Кавалера?

-Не много голяма. Той е вярващ човек, но не е привърженик на конкретна религия.

-Агресията в музиката на Кавалера има ли си причина?

-През младостта си в Бразилия Макс е имал много проблеми с полицията и институциите и всичко това се е отразило на творчеството му.

Макс Кавалера е бразилски музикант, който заедно с брат си Игор основава траш бандата "Сепултура", но по-късно пътищата им се разделят.
През 2007 г. двамата застават зад нов общ проект - "Кавалера Конспиръси".
Макс Кавалера е фронтмен на "Соулфлай", а на 23 март ще бъде на сцената в София за първото шоу от турнето на "Метъл ол старс" заедно със звезди като Джоуи Беладона, Фил Анселмо и Зак Уайлд.
Кавалера има 4 деца, а съпругата му Глория е негов мениджър. На 4 август т.г. бразилецът ще навърши 45 г., от които 30 е на сцената.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене