5 храни, от които се затъпява

Освен затлъстяващи, бързите храни са и затъпяващи. Деца, които като по-малки са хранени редовно с фастфуд, имат по-нисък коефициент на интелигентност в училищна възраст, сочат изследвания.

Обичате да похапвате бургер с пържени картофки, някоя друга поничка за десерт и да дъвчете дъвка след хранене? Всеки ще ви каже, че от това се затлъстява, но цялата истина е, че освен това се и... затъпява, пише "Труд".

Да, дори и от дъвката. Изследване на британски учени разкрива, че хората, които дъвчат дъвка преди или докато запаметяват някаква информация, страдат от забавяне на паметта.

Бързите храни, естествено, са по-голямото зло. Освен че са №1 в увеличаването на обиколки, редовната им консумация може и да намалява... коефициента на интелигентност. Добре е да го имате предвид следващия път, когато се опитвате да устоите на сочния бургер и тлъстите пържени картофки. Особено пагубен е ефектът върху малчуганите. Изследванията на деца, хранени редовно с бързи храни на около 3-годишна възраст, показват значителен спад в резултатите на IQ тест по-късно в училищна възраст. Същият ефект има и редовното похапване на консервирани и пакетирани храни. Освен по-нисък коефициент на интелигентност, децата, които ги приемат често, може да имат проблеми с растежа и развитието, смятат учени от Бристол.

Те установили, че високо съдържание на изкуствени аромати, трансмазнини, добавки, хранителни оцветители и сол в тези храни водят до слаба памет, проблеми с ученето и невъзможност за фокусиране. Пържените картофки и всички пържени храни като цяло пък унищожават здрави мозъчни клетки и водят до мозъчни и здравословни проблеми.

Сладкишите - понички, сочни тортички, шоколад и каквото още се сетите, освен кошмар за всеки уважаващ себе си диетолог, също са сред затъпяващите храни. Редовното им похапване никак няма да помогне на децата ви да се представят добре на контролното в училище. Приемането на големи количества захар влошава мозъчната дейност, тъй като инсулинът не е в състояние да помага на мозъчните клетки за ефективно придвижване на емоциите и мислите, твърдят учени. Експеримент върху плъхове, щедро подхранени с фруктоза от изследователи от Калифорнийския университет, показва, че горките животинки безуспешно се борят да намерят изход от лабиринта, в който са ги поставили. В същото време друга група плъхове, получили освен фруктоза и Омега-3 мастни киселини, се справят далече по-добре и успяват да излязат от сложния лабиринт. Това кара учените да смятат, че приемането на много захар вреди на паметта и способностите за учене.

Изследване на учени от Харвард пък установява, че до затъпяване водят и храните с високо съдържание на наситени мазнини като маслото. Те изследват жени, които са ги приемали повече от четири години, и откриват, че резултатите им от тестовете на мозъчната функция са много по-ниски от тези на жени, които консумират храни, богати на мононенаситени мазнини.

Не си мислете обаче, че ако избягвате всякакви храни, богати на въглехидрати, сте имунизирани от затъпяване. Напротив. Контролно проучване на изследователи от Tufts University, включващо жени между 22 и 55 години, които са на нисковъглехидратна диета, показва, че те имат спад в познавателните си умения.

Прекомерното консумиране на храни с високо съдържание на захар забавя мозъка, влошава паметта и способностите за учене, показва изследване на UCLA.
Прекомерното консумиране на храни с високо съдържание на захар забавя мозъка, влошава паметта и способностите за учене, показва изследване на UCLA.
Прекомерната употреба на дъвка води до оглупяване.
Прекомерната употреба на дъвка води до оглупяване.
Учените препоръчват след хранене зъбите да се мият с четка и паста, а не да се дъвче дъвка.
Учените препоръчват след хранене зъбите да се мият с четка и паста, а не да се дъвче дъвка.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене