Галете пекинеза от гърба към главата, за да не паднат очите му

Тази специфична муцуна в комбинация с дългите космати уши няма как да бъде сбъркана. Първоначално пекинезът е бил предназначен само за китайските императорски дворци. Считал се е за толкова ценен екземпляр, че всеки, който се е опитвал да го изнесе и развъжда навън, е получавал смъртно наказание, пише "24 часа".

Императорите пък задължително били погребвани заедно със своите домашни любимци. По-късно породата се разпространява и във Великобритания.

Нещото, което го отличава от останалите породи, е склонността му към явлението “паднали очи” - термин, при който очните дъна изпускат роговицата. Имат слаби връзки на очния нерв и при удар или малко по-силно и грубо галене те буквално излизат от орбитата си. Затова не се учудвайте, ако ви предупредят, че пекинезите се галят от гърба към главата, а не обратното. Ако се удари силно, е възможно да се наложи да посетите ветеринар, който да ги върне обратно на мястото им.

Въпреки малките си размери пекинезът е изключително своенравно и дори инатливо куче. В зряла възраст теглото му варира от 4 до 6 килограма. Ръстът при чистокръвните екземпляри не надвишава 20 см. При добра грижа за здравето му може да живее до 15 години. Привързва се предимно към човека, който се грижи най-много за него. Към всички останали първоначално подхожда дори леко агресивно.

Има специфична обратна захапка.

Ако видите такова куче, най-вероятно при първата ви среща ще го помислите за малка и нападателна космата топка. Твърде вероятно е то да изръмжи недоверчиво и да покаже зъбите си. Дори и в този момент има нещо много привлекателно и сладко във физиономията му. Когато се поопознаете обаче, игрите с него биха били много забавни.
Огромните очи на пекинеза са толкова пленителни, колкото и чувствителни. Често от тях се стича кафява течност, наподобяваща сълзи, и сплъстява козината около носа. Такъв проблем се забелязва и при болонките. Тези участъци трябва да се почистват ежедневно с мокро парцалче или клечка, за да не стоят замърсени.

5 съвета за отглеждане:

1. Пазете го от горещина.
Заради гъстата си козина трябва да се пази от излагане на твърде високи температури. Ако няма да водите кучето на изложби, дори е желателно да го подстрижете късо, за да го предпазите от бъдещ топлинен удар. През лятото избягвайте да го разхождате по обяд и му осигурете обилно количество вода.
2. Сресвайте го редовно.
Ако сте решили да оставите козината му дълга, я сресвайте редовно и дори я връзвайте с помощта на ластичета, докато спи. Особено важно е да сресвате космите върху ушите, защото те са клепнали и при навеждане кучето често помита с тях мръсотия. Измивайте ги редовно и сресвайте с гребенче.
3. Разхождайте го често.
Извеждайте го навън винаги когато имате възможност. Осигурете различни и разнообразни игри и забавления. Пекинезът е склонен към напълняване и движението ще го държи във форма.
4. Почиствайте гънките по муцуната му.
С клечка за уши или тампон почиствайте гънките около носа и устата, за да предпазите вашия домашен любимец от гъбични инфекции. Причиняват се от събрала се мръсотия и слюнки при облизване.
5. Бъдете строги.
Пекинезът е много непослушно куче. До последно ще се опитва да ви докаже, че той е господарят в къщата. И ако не предприемете мерки навреме, това малко кокетно същество скоро ще ви разиграва както си пожелае. Този манталитет явно е наследил от пиедестала, на който е бил поставян в Древен Китай. Създайте строги правила и при всяко неспазване го наказвайте. Имайте предвид, че е изключителен инат и ще са ви нужни голяма упоритост и търпение при възпитанието му.

Д-р Ралица Гикова:

Пекинезът спада към брахицефалните породи, което води към съответния проблем, свързан с дишането. Формата на главата и изпъкналостта на очите са причина за чести травми и увреждания - засягане на роговицата чрез одраскване на окото при разходки.
Наблегнете на хигиената на ушите особено през лятото. Има редица подходящи продукти, които предотвратяват развитието на отит - възпаление на ухото.

ЮМИ РЕДЖЕБ

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви

Напишете дума/думи за търсене