S.O.S.

Скъпа Ани! Става въпрос за семеен проблем. Майка ми и баща ми постоянно се карат, баща ми има много лошо отношение към майка ми. На мен не ми дава да си имам гадже, не ми дава да излизам с приятелки, вечно трябва да знае къде съм, не ми дава да спя у приятелки, да ходя на козметик, на дискотека. Понякога се напива и дори ни е посягал. Много пъти сме казвали на мама да се разведе, но тя не иска! Имам и сестра, тя е по-малка от мен, тя също страда. Понякога дори сме си помисляли за бягство от къщи. Молим те искрено за съвет.

Моника и Станислава

Мили Моника и Станислава, бягството от къщи може да ви се струва най-доброто решение, но това не е така. Може би е хубаво да отидете при баба ви и дядо ви, докато майка ви реши какво да прави. Не е лесно да се вземе решение за развод, особено когато има история на потискане и емоционално насилие. Т.е. създала се е връзка между майка ви и баща ви, която е трудна за разбиране и трудна за прекъсване. Потърсете подкрепа от близки роднини и приятели. Разкажете какво става вкъщи и поискайте съвет и помощ. Майка ви има нужда от подкрепа при взимането на такова решение, така че помогнете й. Вие самите сте все още деца, попаднали в тежка житейска ситуация, в която от вас се изисква да сте силни. Подкрепяйте се взаимно, не задържайте в себе си проблемите и ако не се намери решение в скоро време, потърсете правата си чрез отделите за закрила на детето.

Имам проблем с изпитването

Здравей, скъпа Ани! Имам проблем в училище и по-точно с изпитването. Когато трябва да ме изпитват, започва да ми става лошо, макар че съм учила и съм се подготвила. Главата ме боли, стомахът ми се свива на топка, обливат ме топли и студени вълни. Не знам какво да правя, за да спре това! Аз кандидатствах и ме приеха. В ново училище съм. И точно в новото училище започнаха да стават тези неща. За мен училището не е всичко, просто обичам да се доказвам, че мога.

С обич: Дани, 14 г.

Отговорът на този и други въпроси към психолога Анна Жукивская четете в новия брой на списание "Хай клуб".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене