Внимание! Висок ток

Виждали сме и 11-годишни момичета, сложили обувки на 12-сантиметров висок ток, силно гримирани и с нощни прически, да крачат из столичните улици. И то, отивайки на училище. Ако визията обаче е въпрос на вкус, възпитание и задръжки, то неподходящата обувка вече носи риск за здравето, пише "Труд". 

"Високият ток нанася поражения на сухожилията на краката и по-специално на Ахилесовото. На практика то се скъсява и прави триглавия мускул (прасеца) да изглежда доста атрофичен. По този начин линията на подбедрицата не се оформя нормално", обясни д-р Атанас Кацаров, ортопед-травматолог, главен административен лекар в Клиниката по детска ортопедия и травматология в столичния "Пирогов".

Разбира се, високият ток причинява и болка заради неправилното натоварване на ходилата. Тя се усеща в малките мускули и ставите на ходилото. Затова когато девойката се качи на повече сантиметри от земята (например разликата между петата и прътите е 10-12 см),

започва болка във възглавничките

(т.е. в предната част на стъпалата). Те се подуват и ако тийнейджърките или младите госпожици са носили много често такива обувки в продължение на 4-5 години, започват да се появяват мазоли, а болката е неизменен спътник.

"Моят съвет е, докато момичетата все още са тийнейджъри, да започнат да носят обувки на по-нисък ток от 3-4 см. А от кога? Ето, днес в кабинета имах пациентка на 8 години, която молеше майка си да купи обувки с висок ток. В крайна сметка всичко зависи от родителите. Но колкото по-късно децата им започнат да носят този вид обувки, толкова по-добре", каза д-р Кацаров.

Според него изход в тази ситуация е бъдещата жена да се спре на обувки с платформи. Те също осигуряват желаната височина, пак ще впечатлят околните и са красиви, какъвто е стремежът на тийнейджърките, но разликата между пръстите и петата е от 3-4 см. Т.е. тя е абсолютно поносима и не се отразява зле на състоянието на краката.

Какви рискове тегнат над момиче, което се е покачило на убийствен ток, и се спъне?

Най-често се причинява навяхване. А то е доста сериозен проблем, ако се разкъсат всички връзки от външната страна на глезена (това се случва, когато ходилото се "извърта" навътре, а глезенът - навън). Подобни случаи не са единични.
"Лечението предвижда поставяне на гипс и "изважда" пациентката от строя понякога за месец. Ако не се овладее, проблемът може да хронифицира и да доведе до нежелани последствия като нестабилност в глезенната става. Т.е. в никакъв случай не подценявайте навяхването, а колкото токът е по-висок, толкова и пораженията ще са по-опасни", категоричен бе д-р Кацаров. Той допълни, че при падането може да се стигне и до счупване на глезена. Точно това често се случва по време на абитуриенските балове, същата неволя застига и жени на изключително висок ток, отишли на празненства за рожден ден, фирмено парти или друго тържество.

"Ако трябва да танцувате с такива обувки, задължително ги махнете и си сложете удобни. С този съвет се обръщам специално към абитуриентките", каза още специалистът по ортопедия и травматология.

Често пациентките питали д-р Кацаров какво рискуват да се случи с тях,

ако продължат да носят високи обувки 10-20 години

"Отговорът зависи от това какъв вид стъпало има жената, дали надлъжният свод на ходилото е висок или нисък. При дамите с висок свод, ако ходят на токове с години, е възможно краката да се деформират дотолкова, че да се получи халукс валгус или т.нар. кокалчета по народному", посочи д-р Кацаров. А ако тези жени слагат затворени високи обувки, кокалчетата могат да деформират пръстите дотолкова, че палецът да "влезе" под останалите, които междувременно са се "свили". "Наричаме тези деформирани пръсти - пръст-чукче, те се наблюдават при по-възрастни дами", допълни докторът.

Друго усложнение, дошло заради суетата, са болките в краката или т.нар. метатарзалгия. Тя обхваща зоната в основата на пръстите и под възглавничките на стъпалото, т.е. върховата част на ходилото. "До оплакването се стига, заради притискането на нервите, които "преминават" между костите в областта. Така се отключва парещата болка, възможно е да е придружена с изтръпване. Най-често тя се дължи на спадане на напречния свод на ходилото. Нека уточним, че ходилото има три свода: надлъжният дълъг, когото всички разпознаваме и който прилича на арка, има също надлъжен къс - той е от външната част на ходилото, по външния му ръб, а третият е напречният - под възглавничките на ходилото", обясни специалистът.

"Просто казано, високият ток "размества" костите като прави така, че връзките между тях се удължават, а понякога дори се разкъсват. Следва и разширяване на ходилото. Чували сме дами, които дълго време са носили високи обувки, да се оплакват, че все по-малко модели им стават, тъй като са им тесни", допълни д-р Кацаров.

Веднага се появява въпросът тогава кои са най-удобните и "здравословните" обувки?

Тези, които имат ток от около 4 см, които не са заострени отпред, не са по-голям номер, но и не притискат крака. Хубаво е също да са кожени, а подметката да е еластична. "По този начин кракът ще стъпва нормално, плавно и физиологично. А именно - чрез докосване на земята постепенно първо с петата, после със средата на ходилото и пръстите. А не директно от пета на пръсти. Ето, такива обувки е препоръчително да се носят във всекидневието. А тези

за поводи почти винаги са красиви, но неудобни

каза с усмивка специалистът. Удобните обувки за у дома пък са пантофите, в никакъв случай джапанките, в които кракът е нестабилен.

Дали заради висок ток може да се окажете в операционната? "Да, ще ви разкажа случай с абитуриентка. Навръх бала си тя излиза от дома, слизайки по стълбите. Долу я чакат роднини и приятели. Заради ултрависоките токове губи равновесие, стъпва накриво и си счупва глезена. Веднага бе докарана при нас в "Пирогов" и я оперирахме. Така тя пропусна бала си, а възстановяването , докато отново започне да стъпва на пострадалия крак, продължи шест месеца...", описа д-р Кацаров. Той е оперирал и жена на около 40 години, която "прекарала" повече от 20 от тях на висок ток. След като се възстановила от хирургичната интервенция обаче, жената пак обула високи токчета...

Д-р Атанас Кацаров, ортопед-травматолог, главен административен лекар в Клиниката по детска ортопедия и травматология в столичния “Пирогов”.
Д-р Атанас Кацаров, ортопед-травматолог, главен административен лекар в Клиниката по детска ортопедия и травматология в столичния “Пирогов”.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене