Георги Тошев може да кара само на таратор

Георги Тошев обича простите ястия - първо, защото няма много време за суетене в кухнята, и второ, защото обикновено те са по-здравословни. Вероятно затова един от любимите му десерти са печени ябълки с мед и орехи, а ако трябва да избере само едно нещо, което да яде сутрин, обед и вечер, то това ще е таратор - с много чесън и орехи, пише "24 часа".

Баба му Стефана, или баба Станка, която си отишла на 93 г., въпреки тежкия живот, който имала, готвела именно така - със семпли продукти, без много мазнина и сол. Първите спомени на Тошев за кулинарията са именно от нея. "Кухнята приличаше на аптека. Явно оттогава ми е останал този култ към жени, които готвят чисто. Баща ми също готвеше добре, наблягаше на месото. От леля ми Нели съм опитвал най-хубавата сладка баница, а леля ми Мария прави страшни зеленчукови супи", разказва журналистът. А най-вкусния постен зелен фасул я ел само в дома на баба си и в този на актрисата Цветана Манева. "Тя също му слага малко куркума и става страхотен", казва той.

Тошев обича източната кухня, без да я издига в култ. Харесва и скандинавските ястия като например странното съчетание на риба със сладко от диви боровинки и леко майонезен сос с рукола.

Той самият рядко готви, защото все е на път. Но когато му се отдаде възможност, го прави с огромно удоволствие и държи храната да е споделена. Най-много Тошев
кулинарства именно в чужбина заедно с местните хора. От тях научава неща, които няма откъде да научи. Често например в Индия е приготвял вегетарианска корма. (Виж рецептата в карето вдясно) За него е много важно добрият вкус да е съчетан с добра среда - място, където се чувства у дома. Но понеже неговото "у дома" е по-често в хотелски стаи, обича да кулинарства в домовете на приятели. Най-вече при психотерапевта Виргиния Захариева и актьора Христо Живков в Ковачевица. "Там, когато късаш пресни зеленчуци от градината и после приготвиш нещо за приятелите си, чувството е съвсем различно", казва Тошев.

"Френската кухня също обичам, но ми идва леко тежка заради сосовете. Българската и турската са прекрасни, но понякога са ми малко мазни. Италианската пък ми е много. Може би швейцарците имат една хубава и проста кухня - те ядат парче месо с картофи. Навремето мой приятел швейцарец беше в България със семейството си. И понеже аз много обичам миш-маш, той каза: Как може да ядете нещо, в което са объркани толкова много съставки?!", разказва журналистът.

Често му се налага да се храни бързо и накрак заради професията, затова винаги гледа да не му е тежко. Едно време често преяждал, а сега е на принципа да не му стига. Затова винаги на заведение поделя десертите с приятели. И не само десертите. Миналата вечер например с Албена Денкова били на вечеря и си разделили един качамак. "Видяхме се, за да я поздравя за успешното представяне в "Дансинг старс", казва Тошев.

Менюто му не е много разнообразно, но журналистът е убеден, че организмът сам подсказва от какво се нуждае. Сутрин той закусва 2 бъркани яйца с малко обезсолено сирене и прошуто или кисело мляко със счукано ленено семе, трици и лъжичка мед. На обяд предпочита салата и супа. "Обичам и филе от пъстърва. С тиквички например е нещо уникално. Ям чисто месо - основно риба, телешко, дори пилешкото избягвам", казва Тошев. Преди години той претърпял катастрофа и качил много килограми. Отишъл в Индия, за да се възстанови, а там вегетарианството е много разпространено. Спрял не само месото, но и млякото, и яйцата.

Днес Георги Тошев ходи на йога веднъж седмично. Виргиния Захариева му подарила срещата с йога учителя Пракаш Белвал преди 6-7 г. "Освен чисто физически йогата ми помага на личностно ниво да намирам баланс. Тя е моят пристан. В безкрайния позитивизъм на моя учител, в усещането му за света и другите аз се чувствам много пълноценен", казва Тошев. Когато се събуди схванат след дълъг полет в хотелската стая, понякога той прави упражненията, които научил от Пракаш Белвал. Но по принцип предпочита да практикува йога с него и останалите му последователи. "За да усещам колективната енергия. А и обичам да имам водач, когато спортувам - това е единственото време, в което искам друг да води, да не нося отговорността, готов съм да повтарям като първокласник", казва водещият.

РЕЦЕПТАТА НА ЖУРНАЛИСТА

Вегетарианска корма

Продукти:

1 с.л. слънчогледово олио, 1 глава лук, нарязана на ситно, 3 шушулки кардамон, счукани, 2 ч.л. смлян кимион, 2 ч.л. смлян кориандър, 1/2 ч.л. куркума на прах, 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно, 1 скилидка чесън, смачкана, парче джинджифил колкото палец, нарязано на ситно, 800 г зеленчуков микс (напр. моркови, карфиол, картофи и тиквички, нарязани), 500 мл горещ зеленчуков бульон, 200 г замразен грах, 200 мл кисело мляко, 2 с.л. счукани бадеми

Начин на приготвяне:

Загряваме олиото в голям тиган. На слаб огън запържваме лука със сухите подправки не повече от 7 мин.

Прибавяме зелена чушка, чесън и джинджифил. Пържим още около минута. Едва след това добавяме зеленчуковия микс и пържим още 5 минути.

Кормата може да се сготви и с месо, но в този случай трябва да разпределим сместа в два тигана - един с месо и един - без. Пилешкото режем на малки парчета и ги прибавяме в единия тиган.

Разпределяме бульона поравно между двата тигана и оставяме да къкри 10 мин. Разпределяме и граха и го прибавяме. Оставяме да къкри 3 мин, докато зеленчуците омекнат и пилешкото е готово. После сваляме от огъня и прибавеме киселото мляко и счуканите бадеми. Сервираме поръсено с печени бадеми и кориандър и ориз басмати или питки наан.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи

Напишете дума/думи за търсене