10 неща, които не знаете за Криско

МАРИНА КОЛЕВА,
АНИТА ЕРДЕЛСКА

 

1. Казва се Кристиан Радославов Талев.

2. Роден е на 11 май 1988 г. в София, но е израснал в Габрово.

3. Завършил е Априловската гимназия в Габрово. На въпроса добър ученик ли е бил отговаря: “До осми клас бях отличник в училище, а след това станах отличник в живота.” Учил е тонрежисура в Нов български университет, дори е работил като тонрежисьор в Радио 1.

4. Прякорът Криско идва от приятелите му. От малък така са го наричали и затова го е избрал за музикалната си кариера. Някои негови врагове сега перифразират този прякор, като заменят първата буква с “Д”.

5. По отношение на слуховете, че употребява наркотици, през 2012 г. Криско пише отворено писмо до медиите, в което отрича това твърдение. Писмото е в отговор на обвиненията на жълт вестник, че е бил арестуван на Централна гара София за притежание на кокаин. В него категорично заявява “Не употребявам наркотици”.

6. Всяка песен на Криско се превръща в хит, но често новите му парчета са придружени от обвинения в плагиатство. Последното видео, което бе пуснато преди броени дни, се твърди, че е с краден бийт. Музиката на “Хората говорят” прилича много на песента Hear For a Reason” на американския рапър Yeao, твърдят музикални маниаци във форумите в нета. Това не е първият такъв случай. В началото на миналата година, след пускането на песента Drop some, феновете разпознаха и тогава чужд бийт - този от парчето на Bitch You Betta Have My Money на Тyga.

7. Скандалите около Криско не свършват дотук. Рапърът започна годината с плащане на глоба от 300 лв. Районният съд в Горна Оряховица наложи наказанието на Министъра на веселието заради хулиганското му поведение в новогодишната нощ.

8. Криско рядко пее за любов, но това не спира клюките за различните му потенциални изгори. Сред спрягани имена за негови приятелки са тези на Мика Стоичкова, дъщерята на Христо Стоичков, и Велина Узунова, претендентка в конкурса “Мис България 2013”. Криско обаче предпочита да запази личния си живот в тайна.

9. Клиповете на Криско са едни от най-гледаните. Видеото към “Министърът на веселието” е събрало над 4 770 000 гледания в Youtube, а песента “Идеал Петров” има почти два милиона и половина. Най-новото му парче “Хората говорят” за една седмица е събрало над 200 000 гледания. За успехите му свидетелстват и наградите от 359 Hip Hop Awards, на които му бяха връчени статуетките за най-добър продуцент, най-гледано видео, най-добра колаборация и песен на годината.

10. Няма как да отречем след всичките награди, че нещата при Криско са “Идеал Петров”. Малко хора обаче знаят откъде идва лафът, като той самият казва, че се е запознал предварително с историята на нарицателното. Идеал Петров всъщност е варненски актьор, живял в началото на XX век. Докато е живял в Русия, е работил със Станиславски, но остава руската сцена, за да се отдаде на Варненския театър.

 

Певецът: И мазна пържола може да ме вдъхнови

 

- Нещата при теб “Идеал Петров” ли са?
- Понякога Идеал Петров, а понякога - брат му Кофти :) Различно.

- Знаеш ли кой е Идеал Петров?
- Знаех, че освен “лаф” съществува такъв човек, но след като реших така да се казва едноименното парче, се поинтересувах по-подробно и се информирах.

- Кога и защо реши да се занимаваш с музика и по-точно с хип-хоп?
- Мога да кажа , че музиката избра да се занимава с мен. Майка ми и баща ми са музиканти и аз винаги съм бил покрай инструменти, сцени и всичко, свързано с музиката. А хип-хоп, защото ми харесва този стил, въпреки че в последните години стиловете се “омешаха” и се породиха нови. Тези хибриди са много яки според мен.

 

- Сам ли си пишеш песните, как ти идват идеите за тях и какво те вдъхновява?
- Начините са доста. Музицирам, семплирам, пазарувам също от други музикални продуценти, обменяме информации и опит. Всичко може да те вдъхнови. Пример на примависта: може да ядеш мазна пържола и да се окапеш и това да те вдъхнови да направиш песен за пържолите...

- Смяташ ли се за министърът на веселието?
- Смятам се за позитивен човек, който обича да се забавлява.

- Как решаваш за кого да напишеш песен?
- Когато ме потърси някой артист, преценявам дали ще мога да се справя, така че той да остане доволен. Старая се да запазя неговия стил и да добавя малко от моя.

- Стана музикален продуцент на 2013-а, какво те привлича в този бранш?
- Има предизвикателство да направиш песен за друг човек. В неведение си дали ще я хареса, дали после ще допадне на публиката. И ако всичко се получи както трябва, усещането е страхотно.

- Ако можеше, с кой световен рапър би направил съвместен проект?
- Много са, но първото име, което ми излиза, е Drake. Този човек е страхотен талант. Другият е Jay-Z. Ей така, за престиж.

- Бих ли направили дует с попфолк изпълнител?
- Не. Не ми допада този стил. Познавам повечето от фолк артистите и са готини хора. Наскоро се видяхме с Коцето. Страшен веселяк и позитивен човек е.

- Наскоро приключиха снимките на новия ти клип. Коя е песента и какво представлява видеото?
- Новата ми песен и клип са с името “Хората говорят”.
Това е първият ми клип, който е като късометражен филм с история. Посланието е свързано със завистта на хората и лицемерието. Гледайте го!

- От кого идват идеите за клиповете?
- Мислим ги заедно с режисьорите. Повече глави - повече идеи.

- Коя е музата зад “Няма к'во да стане”?
- Една мацка от Пловдив.

- Имаш покана да гостуваш във Виена, смяташ ли да направиш специално шоу за феновете там?

- Там “ще си пръснем панаира”, както се казва. Първото парти, което включва Drink and Drive... ха-ха. Ще бъде силна вечер.

Вестник "Труд"

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене