Кралски кукли

Любимите кукли на Елизабет Втора и плетената количка, която тя бутала на 2-годишна възраст.

С какво си играят малките бъдещи кралици? С кукли като всички останали момиченца, но те са облечени с тоалети от висшата мода, пише "24 часа".

Какво се крие в старите сандъци с играчки на Бъкингам, ще стане известно по време на изложба през лятото, която ще е посветена не само на детските забавления, но и на други лични вещи и снимки на кралица Елизабет II като малка. Експозицията ще покаже също и какви играчки са предпочитали кралските деца от няколко поколения.

Сред любопитните експонати е плетената количка за куклите, която двегодишната Елизабет бутала в градината на семейната къща на “Пикадили” 145. Тя заживява в двореца, когато е на 10 г.

Има и две кончета на дървена основа с колелца, както и момченце с костюм на моряк и момиченце, наречено

Памела, с кокетно червено палтенце и барета

Две от куклите са парижки и са облечени в дълги рокли, изработени от известни дизайнери на висша мода. Едната е принадлежала на Елизабет, а другата - на сестра ѝ принцеса Маргарет.

Кралицата обичала да си играе и с дървени фигурки-кегли, които са били изключително популярни в аристократичните семейства през 20-те години на миналия век. Сред експонатите има и уникален кукленски сервиз за чай, в който чинийките и чайникът са във формата на зайци, а чашките също са украсени с милите животни.

Организаторите са направили и ще представят и

точно копие на

къщата за игра,

която се пази в лятната резиденция на кралицата до ден днешен и сега в нея си играе младото поколение в двореца. Интересното в тази къщичка е, че е снабдена с електричество и течаща вода. На изложбата ще бъде представена точна реплика на нейната кухня.

Посетителите ще могат да видят това лято в двореца повече от 100 играчки, с които са се забавлявали различни поколения британски монарси в продължение на 250 години. Много от тях ще бъдат изложени публично за първи път. Сред най-старите предмети са куклената къща на дъщерите на крал Джордж III и куклите, направени собственоръчно от младата принцеса Виктория, която се вдъхновявала от герои от театъра и операта.

Един от най-зрелищните предмети ще е сребърният купел за кръщаване,

поръчан през 1841 г. от кралица Виктория за дъщеря ѝ

В този купел впоследствие са били кръстени всички британски монарси, включително роденият миналата година принц Джордж - синът на принц Уилям и херцогиня Катрин. И кръщелната рокличка от дантела и сатен на Джордж, която също е с викториански произход, ще е част от изложбата.

Статичните предмети ще бъдат разнообразени с видеоинсталации и снимки на кралското семейство, запазени в архивите.

Изложбата ще бъде открита на 26 юни и ще продължи до 28 септември в Лондон, когато парадните зали на Бъкингамския дворец ще бъдат отворени за посещение. (24часа)

Като малка кралицата много обичала да играе на кегли.
Като малка кралицата много обичала да играе на кегли.
Розов кукленски сервиз за чай с фигерки на зайчета.
Розов кукленски сервиз за чай с фигерки на зайчета.
Едно от кончетата на колелца, с които си играели принцесите Елизабет и Маргарет.
Едно от кончетата на колелца, с които си играели принцесите Елизабет и Маргарет.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене