Пристрастени към солариум изпадат в абстиненция

Мерилин Монро

Бенка, емблематично разположена на лявата буза като на холивудската легенда Мерилин Монро, издава вкус към промени както в любовните, така и в другите връзки. На дясната буза, като на Робърт де Ниро - за объркани сантиментални отношения. Бенка на горната устна като на Синди Крофърд говори за подчертана еротика, сексуалност и невярност, пише "24 часа".

Това са твърдения от областта на молеомансията - псевдонаука, която има претенциите да гадае характера и съдбата по разположението на бенките. Повярвали на молеомансията и скептици спорят дали примерите са ярка илюстрация, или случайно съвпадение. Но особените петънца винаги са привличали вниманието и в различните епохи и култури хората с бенки са били и сатанизирани, и боготворени.

През Средновековието бенките са смятани от християните за знак на дявола, докато в мюсюлманската религия са почитани заради вярването, че са докосвания от Пророка. Естетическите норми пък периодично ги провъзгласяват за задължителен атрибут в идеала за красота.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Днес бенките се дискутират най-често в контекста на риска от рак на кожата. И при определени условия те наистина може да са предупреждение за опасност. Това заяви на дискусия за рака на кожата във Велинград доц. д-р Красимир Костов, завеждащ оперативния сектор в Клиниката по дерматология на Онкологията. Той има три специалности - по дерматология и венерология, по обща хирургия и по онкология, както и дълга практика в лечението на рака на кожата, включително в най-смъртоносната му форма - малигнения меланом, който вече е пет пъти по-чест отпреди 50 г.

Робърт де Ниро
Робърт де Ниро
В Австралия и САЩ, където е много разпространен, днес смъртността от меланом е паднала до около 12% благодарение на целенасочената профилактика и ранното откриване на случаите. У нас диагнозата по-често се поставя през напредналите III и IV туморен стадий и повече от 1/3 от случаите са с най-лошата прогноза. Въпреки че по брой болни сме сред държавите с ниски стойности за Европа, по смъртност сме в най-черната група.

Колко напреднал е меланомът, се съди не по неговите външни размери, а по дълбочината, до която е достигнал в кожата. Този вид рак се смята за най-смъртоносен, защото дори в началната си фаза дава метастази. Разсейките може да се появят във всяка част на тялото, включително в очите и мозъка.

За възникването на рака на кожата има много фактори, сред тях е и слънчевата светлина. Затова, въпреки че тя е важна за имунната система и за здравето като цяло, може да се говори и за тъмна страна на слънцето, обясни онкодерматологът. Още древните гърци са правели връзка на уврежданията н акожата с лъчите, защото са вярвали, че който обиди бога на слънцето Аполон, бива наказан от него с незаздравяващи рани - характерен белег за някои от видовете рак на кожата.

Синди Крофърд
Синди Крофърд
Ултравиолетовите лъчи причиняват 80% от откритите около 34 хиляди генетични мутации, като поне 6 имат отношение към меланома. Кожните карциноми могат да бъдат провокирани и от термични изгаряния, химически агенти и дори от вируси.

На някои факторите за появата на кожни тумори, като вродени генетични изменения, човек не може да влияе, но е в състояние да се защити от слънчевите лъчи. Най-опасните за рака на кожата и за катаракта на окото са ултравиолетовите В-лъчи. Затова слънцезащитната козметика задължително трябва да осигурява протекция срещу тях, както и срещу А-лъчите, които състаряват кожата.

Когато избираме кремове, лосиони, пудри с такъв ефект, невинаги е нужно да се вземе най-високият фактор 50+,  обяснява доц. Киров. Максималната защита е за хората с много светла кожа и очи. Разликата между фактор 15, 30, 50 обаче не е съществена - осигуряват съответно 93, 97 и 98 процента защита от ултравиолетовите В-лъчи. За да е ефективна, трябва за едно намазване на цялото тяло да се използват приблизително по 2 супени лъжици от протектора. Или с други думи, тубата от стандартните 30 г свършва за няколко намазвания. И ако някой ми каже, че в края на летния сезон си има още от крема, който си е купи в началото, ми става ясно, че защитата му е била непълноценна, дава пример онкодерматологът.

Доц. д-р Красимир Киров
Доц. д-р Красимир Киров
"За рискови за кожата се смятат честите - повече от 11 пъти годишно, посещения на солариуми. Тази мода у нас все още е популярна, въпреки че в цивилизования свят се забелязва отлив. Най-често по изкуственото слънце залитат младите жени. Сред тях са и развилите зависимост от солариума - в същността си тя е подобна на пристрастяването към алкохола, наркотиците, цигарите.

Под влияние на лъчите се активира синтезът на хормоните на щастието и удоволствието
- серотонин и допамин, и човек започва да изпитва болезнен глад за преживяването. При ограничение изпада в абстиненция, също като при по-популярните зависимости. Затова и вече има специалисти, които работят с такива групи. Заради риска от рак и склонността към пристрастяване, в САЩ и някои западноевропейски страни има забрана младежи под 18 г. да посещават солариум ", разказва доц. Киров.

Туристи гледат с интерес витрина с мюсюлмански бански костюми. СНИМКА: РОЙТЕРС
Туристи гледат с интерес витрина с мюсюлмански бански костюми. СНИМКА: РОЙТЕРС
Той препоръчва хората в рискови групи за рак на кожата редовно да се самонаблюдават и при промени в цвета, размера или броя на бенките и пигментните петна да се консултират с кожен лекар. Те трябва да избягват часовете със силно слънце между 10 и 15 ч и да се въздържат от плаж без чадър. Всъщност идеалната защита край морския бряг дават банските костюми за мюсюлманки, които покриват тялото подобно на водолазни костюми.

Онкодерматологът съветва да следим прогнозата за UV индекса така, както редовно четем информацията какво ще е времето.

Петъчното здравно приложение на "24 часа" е сред първите медии, които предоставят данните. Това да стане практика и за плажовете и откритите басейни, препоръча доц. Киров. Индексът се мери по 11-степенна скала. У нас максималните стойности обичайно не надвишават 10, но и това е много. При активност над 8 уязвимите хора е по-добре да не излизат или да избягват часовете с най-силното греене. За напълно безопасен се смята ултравиолетов индекс под 5, както е през последните няколко дни и за периода до Великден.

Офталмолозите допълват, че защитата на очите е също толкова важна и съветват през лятото да носим редовно слънчеви очила.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?

Напишете дума/думи за търсене