Томи Лий Джоунс - един каубой в Холивуд

Неговото лице представлява релефна карта на един богат вътрешен свят, а хипнотизиращият му глас разкрива стаено могъщество и някаква блуждаеща екзистенциална печал. Той не може да бъде сбъркан. Той е Томи Лий Джоунс - един от най-силните изпълнители на американското кино. Преди дни Джоунс влезе в заглавията, след като се разбра, че третият му режисьорски проект The Homesman е в официалната селекция на фестивала в Кан и през май ще се състезава за бленуваната "Златна палма", пише "Труд".

Това окончателно валидира позицията на Томи Лий Джоунс като поредния голям актьор, който се оказа и талантлив режисьор. Предишните два филма на звездата - "Трите погребения на Мелкиадес Естрада" и The Sunset Limited по Кормак Макарти, демонстрираха неговата впечатляваща кинематографична грамотност и умело боравене със сложен материал.


Новият филм на Томи Лий Джоунс принадлежи към близкия до сърцето му уестърн жанр. Той е истински съвременен каубой, успял да покори кладата на суетата Холивуд. Джоунс е автентичен тексасец и към момента разполага с няколко големи ферми, в които отглежда хиляди крави. Като типичен човек от ранчото Томи Лий Джоун се запален ездач и познавач на конете и сериозно е задълбал в практикуването на спорта поло.
Но не в качеството си на жокей и говедовъд той плени колективното въображение на киноманите.

През 90-те Томи Лий Джоунс показа огромния актьорски потенциал със страхотни роли в "Под обсада", "Родени убийци" и "Беглецът", за който бе удостоен с наградата "Оскар". Окончателното му превръщане в суперзвезда бе подпечатано от участието му в огромния хит "Мъже в черно". В тази фантастична комедия, последвана от две продължения, Джоунс играе намръщен агент, контрапункт на веселия персонаж на Уил Смит. Но истинска гениалност той показа в шедьовъра на братя Коен "Няма място за старите кучета", отново по Кормак Макарти. Там Джоунс не просто изигра, а направо изживя един уморен тексаски шериф, изправен пред един свят, който не може да разбере.


Освен всичко останало Джоунс е хит в интернет с вечно нацупената си физиономия, която сякаш не може да бъде изкривена в усмивка. "Не притежавам чувство за хумор от какъвто и да е било разпознаваем вид", казва творецът с индианска кръв. Но опровержението е дадено пак от него с наситени със сух хумор самоопределящи го изречения като - "Обичам киното и земеделието".

В "Няма място за старите кучета"
В "Няма място за старите кучета"
Като Двуликия в "Батман завинаги"
Като Двуликия в "Батман завинаги"
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене