Ядем по цветове, сваляме килограми

<span class=

Тежка е срещата с кантара след празниците - вкусните козунаци, яйца, агнешко... и пак, и пак агнешко. Всички те гарантират напълняване, дори и без да сте прекалявали с яденето, пише "Труд".

Съжалението обаче е напълно излишно - няма как да върнем времето назад! Но нищо не е загубено - може да пробваме да разтоварим организма с диета, в която се консумират основно растителни храни. Ядем ли по цветове, можем да сваляме по 2 килограма на седмица.Забавно, ефективно и пролетно!

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Този хранителен режим е базиран на принципа на монодиетата - в различните дни се консумират различни по цвят продукти (виж по-долу кога какво се яде - б.а.).Според изследванията фитоелементите, които се съдържат в разноцветните растения, са полезни за организма. Освен това всеки цвят има специфично енергийно трептене,което се възприема от тялото. А и му влияе по определен начин.

Кога е добре да започнем диетата?

Както при всеки режим, и сега е най-добре да стартираме на новолуние или на пълнолуние. Но тъй като тези дни са по средата на седмицата, можем да започнем на 12 май.

Колко време да карате на този режим?

Всъщност режимът е близък до суровоядството - в менюто се залага основно на зеленчуци, които не са термично обработени. А суровоядството е начин на живот! И тази диета може да се превърне в същото.

В понеделник сме бели

Случайно или не цветът, който пасва най-добре на понеделника, е бяло. Вероятно защото в първия ден на диетата сме най-нахъсани и стриктни, или както се казва - “бели и добри”.

Белият цвят “охлажда” и дава прилив на енергия. Така тялото започва да влиза в режим “Разтоварване”.

Белите продукти обаче съдържат много въглехидрати, което в началото на диетата не е проблем - напротив, тялото няма да бъде подложено на висок стрес от гладуване. Но по-нататък е задължително приемът на въглехидрати да бъде сведен до минимум.

Препоръчителни храни за бял ден са варени картофи, ориз, мляко, сирене, спагети, меката част на кокоса, банани, белтъци, карфиол.

Първите понеделници може да ядем който и да е от тези продукти. Но ако сме решили да бъдем стриктни в този режим няколко седмици - в понеделниците трябва да изберем белтъци и карфиол или само банани.

Избираме червено във вторник

Във вторник ни се пада да заложим на най-предизвикателния цвят - червеното. Изследванията доказват, че червеният цвят ускорява кръвообращението, повишава мускулния тонус и помага на организма в изгарянето на калории. Така тялото ни се настройва за по-строга диета.

Препоръчителни храни в червения ден са домати, червени чушки, ягоди, червен фасул и дори червено сухо вино. Изглежда този ден ще стане много любим.

В сряда се успокояваме със зелено

Да се хванем за зелено... в сряда! Зеленият цвят успокоява, стабилизира нервната система и поддържа хормоналния баланс. А и е цветът на пролетта - точно в момента има голямо разнообразие от салати и богати на желязо зеленини.

Препоръчителни храни за зеления ден са листни зеленчуци, краставици, киви, авокадо, аспержи, броколи, зелен чай и зелени подправки.

Така че можем да си хапваме разнообразни зелени салати с краставици, авокадо и лимонов сок или задушени броколи с масло. А добрата новина е, че подправките са разрешени.

Оранжево е в четвъртък

Като в онази детска песничка - оранжево, оранжево е на четвъртия ден, в четвъртък.

Оранжевият цвят повишава апетита и защитава от простуда. Затова е по- подходящ за “болнавия” есенно-зимен сезон, но пък се явява добро допълнение след пролетния зелен ден. Продуктите в оранжево съдържат каротеноиди, които предпазват от ракови заболявания.

Препоръчителни храни за оранжевия ден са портокали, моркови, тиква, манго, папая, сьомга, кайсии.

Така в четвъртък спокойно можем да си хапваме сьомга със салата от моркови или да минем на плодове.

Залагаме на виолетово в петък

В деня на майстора ще майсторим с виолетово в кухнята! Но няма да боядисваме стените, а ще готвим най-цветно.

Виолетовият цвят прочиства тялото от токсините и духа от негативни емоции. Има и болкоуспокояващ ефект.

Препоръчителни храни за виолетовия ден са патладжан, цвекло, тъмно грозде, боровинки, сини сливи, касис, черница.

Така за основно ястие в петък можем да си приготвим салата от цвекло по два начина - сурова с лимонов сок или варена със зехтин и магданоз.

Код “жълто” за събота

В събота кодът е жълто. Този цвят е най-подходящ за сваляне на килограми, защото стимулира жлезите към произвеждане на храносмилателни сокове, ускорява метаболизма, има силно антиоксидантно и противовъзпалително действие.

Препоръчителни храни за жълтия ден са лимони, жълти чушки, жълти ябълки, ананас, царевица, мед.

Неделя е “водна”

Идва най-хубавият ден - неделята! Той не е обвързан с някакъв цвят, тъй като няма ядене. Ще караме на минерална вода и билкови чайове. Така организмът ще се пречисти тотално, а ефектът ще е видим в понеделник. Или поне на кантара.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене