Драго Драганов: Не съм имал по-близък човек от Лили Иванова

Водещият отдавна не се дразни, че го наричат Драго Чая

Драгомир Драганов, по-известен като Драго Чая, е роден на 22 януари 1971 г. в София. Баща му е инженер геолог, а майка му - картографка. Завършва столичното 95 СОУ "Проф. Иван Шишманов", дипломира се в Софийския университет, специалност предучилищна педагогика. От 1992 г. работи в БНТ. Заедно с Георги Крумов прави "Частен случай", където се изявява като репортер. Той е част от екипа на публицистичното предаване "Шок" по Ефир 2 и на информационното "Днес +". От 2000 до 2007 г. е водещ на сутрешното неделно токшоу "Чай". След това отразява конкурса "Евровизия" и в тандем с Кака Лара води нощния блок "Полет над нощта". От 2010 г. е директор на "Софийски цирк на сцена" в столичното читалище "Цар Борис III". Има три музикални албума.

Драгомир Драганов е в отлична форма и работи здраво. След като приключат снимките за юбилейното предаване на БНТ "55 години от вашия живот", скача в колата и отпрашва към Пловдив, Велико Търново или друг град из страната. В ролята на водещ изнася два циркови спектакъла един след друг, след което поема обратно и в малките часове отново е в София.
- Не аз поддържам този ритъм, а ритъмът поддържа мен. Колкото човек е по-ангажиран, а и вдъхновен от работата си, толкова по-добре организира задачите си и е винаги във форма. Работата ме мотивира, пали ме и гори калории. Доволен съм, че на екрана отново показвам класата си, способностите си. Не е лошо от време на време да представиш уменията и опита, които си натрупал. Защото
постиженията в нашата професия много бързо
се забравят.
- С юбилейното предаване влезе в праймтайма на БНТ1. Този път не се изявяваш соло, а в партньорство с Ани Ангелова. Как се чувстваш в дует?
- Прекрасно. Ние сме от различни поколения и по някакъв начин се допълваме и си помагаме. Тя проверява всеки детайл и не обича да обобщава, както аз на нейната възраст вече си позволявах. За мен е нормално да кажа нещо от рода на "всички деца...", но тя веднага би ме поправила - няма такова нещо, има някои деца, повечето или по-малко. С удоволствие работя с нея.
- Участваш ли в подготовката на предаванията, в избора на гости?
- Да, разбира се, макар че проектът не е мой, той е екипна работа. С Ани понякога коригираме реплики в сценария, напасваме ги спрямо собствените си разбирания. Иначе е немислимо. Изгледал съм огромен телевизионен архив от фонда на БНТ. Целият екип заедно обсъждаме реализацията на всеки отделен брой. Поднасяме предаването без патетика, сълзливост и носталгия по миналото. Напротив, внасяме самоирония, критична гледна точка от позицията на времето. Трябва да е интересно и забавно, защото честваме рожден ден. На такъв празник никой
не кани, за да си покаже бръчките.
- Откри ли нещо в архивите на телевизията, което те изненада?
- По-голямата част от историята на БНТ ми е добре позната. Отразих няколко юбилея. Като репортер на "По света и у нас" съм автор на материал, посветен на 40-годишнината на БНТ. В "Чай" правих специално предаване по случай 45-годишнината. А с Анахид Тачева водихме концерта за 50-ия юбилей на БНТ. Сега почти закономерно участвам в "55 години от вашия живот". Както се вижда, имам сериозен опит в отразяването на рождените дни на БНТ и познавам добре нейната история. Въпреки това останах изненадан от някои факти. Например в редакция "Новини" - тежката артилерия на телевизията, в определен период е било
задължително служителите да са членове на БКП.
Заради липса на членство добри професионалисти са били прехвърляни от "По света и у нас" в други редакции. Т.е. хората, които са искали да се развиват като новинари, не са имали избор, били са притиснати от обстоятелствата. 

Целото интервю на ТАТЯНА ЕНЕВА и още много интересни истории четете само във "Вестник за семейството"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене