Най-вредните хранителни навици

Болести, неестетически външен вид, лошо самочувствие, депресия – причина и лек за всички тези неприятности може да бъде храната, която консумираме. хранителните
навици се формират в детството и често ни съпровождат през целия живот, ако не положим съзнателни усилия да ги променим. Лекарите твърдят, че днес на практика всеки от нас има поне няколко вредни хранителни навика, от които трябва незабавно да се избавим. но за тази цел трябва да знаем какво се смята за лош хранителен навик.

Липса на закуска

В миналото, когато хората са разчитали на инстинктите си, закуската е била основният дневен прием на храна – състояла се е от най-питателните ястия с цел да даде сили за целия ден. С течение на времето обаче „по-пулярността” на първото дневно хранене изчезва. Днес всеки втори жител на големите градове закусва с чаша кафе, към която в най-добрия случай добавя някоя бисквита.

Това не само ни лишава от енергия и ситост, но и забавя обмяната на веществата. Резултатът е затруднена дейност на всичките вътрешни органи в тялото ни.

Безразборно хапване 

Напълно логично отсъствието на закуска води до похапване накрак през целия работен ден. След като още от сутринта организмът ни не е получил достатъчно количество хранителни вещества, той изпитва постоянно чувство на глад. Имайте предвид, че вълчият апетит няма да си отиде, докато не се нахраните пълноценно. Вариантът да слагате в устата си по нещо дребно всеки път, щом ви застърже стомахът, води до куп проблеми, като наднормените килограми са най-малкият от тях. Причината е, че подръка обикновено ни попадат нездравословни продукти – бисквити, сладкиши, сандвичи, тестени изделия. Така постепенно свикваме да преживяваме на такива храни, което води до стомашни заболявания – гастрит, киселини, язви.

Сладкото като антидепресант

Става дума за масовия стереотип, че сладкишите спасяват от депресия. Много хора
знаят, че в тях се съдържат така наречените хормони на щастието – серотонин
и ендорфини. Затова при стрес и нервно разстройство се тъпчат с шоколад и сладки-
ши с идеята, че те са не само вкусни, но и полезни. Не забравяйте, че малко парче че-
рен шоколад на ден наистина носи полза за здравето и настроението. Но всекидневната консумация на торти, бонбони и сладкиши е откровено вредна. Тези продукти съдържат огромни количества мазнини, които организмът ни не успява да преработи и в резултат на това се отлагат във вид на мастни натрупвания. По този начин се увеличава рискът от затлъстяване и сърдечносъдови заболявания.

Излишък от сол

Разбира се, когато приготвяме храна, използваме подправки, най-популярната от
които е солта. Тя разкрива вкуса на всеки продукт и го прави по-апетитен и ароматен
– но при условие че се използва с мярка. Отдавна е известно, че солта повишава вероятността от развитие на различни болести, някои от които са нелечими. Първи и най-опасни в този списък са заболяванията на сърдечносъдовата система и на бъбреците. Големите количества сол не може да се преработят от организма, в резултат на което се образуват камъни в бъбреците.

Какво друго е важно за здравословното меню и още много други полезни съвети за храненето и здравето - само в списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене