Биляна Петринска замества месото с авокадо и релаксира с музикотерапия

Снимка: Ангел Цветанов

Актрисата Биляна Петринска се храни балансирано. Набляга на салатите, задушените зеленчуци и крем супите, избягва пържено и тестено. А храните, без които не може, са зеле, моркови, авокадо, червено цвекло, киноа. Цял ден може да е на салата със зеле, моркови, малко зехтин и лимонов сок или на едно-две варени яйца с горчица и любимото си авокадо, с което често замества месото, пише "24 часа".

Всъщност изброените продукти са особено полезни за нейния организъм. Преди време актрисата се подложила на аюрведически тест, който определя конституцията на тялото. За нейно щастие се оказало, че е от балансиран тип - така наречения тридошов. Според аюрведическата наука, от която актрисата се интересува, човек се ражда с определена конституция - доша, която е съвкупност от физически и душевни качества, характер. Типът тридошов означава, че духът и тялото са във възможно най-добра хармония.
Биляна Петринска смята, че здравето е преди всичко начин на мислене. "При мен със сигурност е така. Емоцията може да влоши здравето ми. Затова се грижа преди всичко за душата си - хубави книги, филми, позитивни хора, изкуство под всякаква форма", казва актрисата.
Затова тя не обича да пилее много време в кухнята - смята го за изгубено. Не понася етапите, в които трябва да се чака - да заври, за втаса, да престои. Затова набляга на аламинутите. А и винаги, когато реши да кулинарства, не приготвя здравословни, а предимно калорични ястия. Например специалитета с обезкостени печени фурми на фурна, обвити в бекон, нарязан на лентички. А дойде ли Коледа, с часове може да пече и рисува коледни курабии, защото това е свързано с творчество.

Явно сладкото е страст от малка. Като ученичка всяка седмица правела "Негърче" и бъркала домашен течен шоколад. Прибирала се в голямото междучасие, за да си хапне тайно. И до днес има периоди, в които си позволява повечко шоколад, но се движи активно. Година и половина ходела на народни танци, но е на периоди - пробвала е и други стилове. "Да ангажирам емоцията, сетивата си и да се забавлявам, е много важно, за да съм в кондиция. Разбира се, гиричките и пътеката също помагат. Но в никакъв случай бягане - само бързо ходене", казва актрисата. Тя се грижи за баланса на организма си и с упражнения за дишане, ходи на масаж, плуване, езда и вярва в музикотерапията. "Наистина има звуци и музика, която лекува и балансира тялото и духа", смята Биляна Петринска. Обича класическата музика, а според теста, който си направила, най-добре действа терапията с музиката от кристални тибетски купи.

Сутрин тя не закусва. Започва деня си с чаша топла вода с джинджифил или лимонов сок, а след това - кафе с мляко за събуждане. Първото хранене за деня е обядът. Вечеря обикновено късно, защото често е на представление в театъра. Но когато няма репетиции, снимки и записи, гледа да си почива пълноценно. "Не пуша и много държа на добрия сън. Приемам много пробиотици, антиоксиданти, магнезий, силиций, омега 3. В нашето стресиращо всекидневие организмът трябва да се подпомага с хранителни добавки задължително", казва актрисата.

Тя е почитател на екзотичния вкус - затова добавя майорана към крем супите, които прави. Харесва и къри, куркума, джинджифил, мащерка, босилек, розмарин. "А и люти чушки. Лютото е мощен антиоксидант. Обичам пикантната кухня - индийска, мексиканска. Както и руска, италианска. Много обичам и суши", казва Биляна Петринска.
През лятото, когато театралният сезон свършва, програмата ще е по-спокойна. Но след август започват репетициите и вероятно актрисата ще се подготвя за нови роли.

РЕЦЕПТАТА НА АКТРИСАТА

Продукти:

125 г бейби спанак (може микс с айсберг и рукола), 1 круша, 150 г запечени орехи (може и кедрови ядки), 50 г мед, 150 г синьо сирене, лимон, зехтин, сол на вкус

Начин на приготвяне:

Почистваме спанака. Нарязваме крушата на парчета.

Запичаме ореховите ядки на фурна или в сух тефлонов тиган на среден огън.

Смесваме всички продукти в голяма купа и добавяме сиренето на парчета.

Заливаме с дресинг от лимоновия сок, зехтина и сол на вкус. Салатата се консумира много добре с охладено розе.

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)

Напишете дума/думи за търсене