Силата на ароматерапията

Чудотворните свойства и ползата от ароматерапията са познати от дълбока древност. Още преди хилядолетия цариците на Древен Египет, Индия и Изтока са установили, че ароматните масла оздравяват укрепват организма и спомагат за позитивно отношение към света.

Някои аромати действат успокояващо, други повишават настроението, трети зареждат с енергия... Днес положителното им влияние е доказано научно, а много лекари назначават ароматерапия за имуностимулация и лечение на респираторни заболявания. С помощта на ароматните масла могат да се разрешат и много козметични проблеми: да се нормализира водно-мастния баланс, да подобри състоянието на кожата, косата и ноктите.

Как да ги подберете

При избор на ароматни масла трябва преди всичко да се съобразите със собствените си предпочитания по отношение на уханията. Ако даден аромат не ви допада, това означава, че е почти невъзможно да ви окаже благотворно въздействие. Обърнете внимание на опаковката - течността трябва да е в тъмно шишенце, обемът да не надвишава 10 мл, а на етикета трябва да присъства надпис „100 % ароматно масло". Срокът на годност е около три години, с изключение на цитрусовите масла, които запазват качествата си не повече от една година. Съхранявай шишенцата в хладилник или на стайна температура.

Укрепи имунитета

Неизбежен „атрибут' на пролетта е авитаминозата. Недостатъчното количество витамини и микроелементи отслабва имунната система, което води до чести простудни заболявания, сънливист, влошено състояние на кожата и косата. Във войната с ефектите от авитаминозата ароматните маска са ценен съюзник.

Лимон
Мощен антисептик, който ще ви избави от главоболието. Стимулира имунната система. Препоръчва се за профилактика при грипни епидемии.

Жасмин
Много ефективен е при лечение на простуда и загуба на гласа.

Евкалипт
Силен антисептик, прилага се успешно при лечение на болки в гърлото, хрема, схващания.

Мента
Лекарите я предписват при простуда, грип, бронхит. Подобрява кръвообращението.

Сантал
Заздравява имунитета и съпротивителните сили на организма, пречиства дихателната система.

Можете да изпробвате действието на маслата вкъщи, като използвате ароматна лампа. Разредете ароматното масло с вода според указанията на етикета и скоро ще усетите как уханието му се разпростира из дома ти.

За масаж

Пролетното настроение често се помрачава от неприятни болки и схващания в тялото - болезнени усещания в гърба, шията, трудности при придвижване... Не само хапчетата са в състояние да ви спасят, масажът също е прекрасен вариант. Ето една примерна рецепта:

10 мл масло от алое вера
20 мл масло от миндал
60 мл масло от гроздови семки
10 мл масло от гуарана, разредено с малко вода
10 мл масло от пшеничен зародиш
5 капки масло от тамян
6 капки розово масло
10 капки масло от лимон, грейпфрут или портокал

Всички съставки се размесват и с получената смес се масажират болезнените участъци. Останалото масло се съхранява на хладно и тъмно място.

За косата и около очите

Хормоналният дисбаланс и стресът оказва отрицателно въздействие на състоянието на косата - става крехка, чуплива, с „цъфтящи" връхчета. За да се справите с тези негативни ефекти, можете капнете няколко капки иланг-иланг в шампоана си.

За торбички и тъмни кръгове около очите изсипете в 50 мл вода половин обелена и настъргана краставица, 10 мл масло от пшеничен зародиш, 50 мл отвара от магданоз. След като изстине полученият гел, го нанасяйте около очите три пъти дневно. Останалата част от сместа съхранявайте в хладилник.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене