Модни тенденции за пролет 2010

Факт е, че вече се уморихме от зимата, студа и сивия пейзаж, от дискомфорта от плътните обемни дрехи. Дългоочакваната пролет буди асоциации за свобода, ярки цветове и обновление. Това е, което очакваме от пролетните колекции. За съжаление не винаги дизайнерите оправдават очакванията ни. Но като цяло през настъпващия топъл сезон имаме възможност да избираме: колекциите предлагат и лекота, и ярки цветове, и изисканост. А общата черта е акцентът върху лаконичността. И така, кои са основните тенденции тази пролет?

Черно

Почитателите на черното са облагодетелствани - този цвят отново е на гребена на вълната (Sonia Rykiel, Salvatore Ferragamo, Nina Ricci, MaxMara и много други). Но докато през есента и зимата ни предлагаха тотално и непрогледно черно, сега можем да избираме между сиви или дори телесни нюанси. При Yves Saint Laurent черният костюм върви със сива блуза или боди, а Tommy Hilfiger добавя бял топ, маншети и кокетни якички в светли тонове.

Пастелни оттенъци

Пролетта отбелязва преходът от депресията на кризата към сдържан оптимизъм. И затова основната пролетна палитра предлага цяло богатство от меки нюанси (Alberta Ferretti, Prada, Carolina Herrera, Loewe), които през лятото ще се разгърнат в ярък спектър от по-весели цветове. В колекцията на MaxMara за деловите жени преобладават оттенъците на каки, сиво, бежово. А Lanvin предлага женствени дрехи в нежните нюанси на пудрата.

Тесен силует

Най-сетне отмина вълната на влияние от 80-те година. В някои колекции все още може да се забележи разширена линия на раменете и подплънки, но всичко вече е в разумни рамки. Вместо това много дизайнери се връщат към издължените силуети (Victoria Beckham, Yves Saint Laurent, Narciso Rodriguez, Jil Sander). Роклите са е тесни ръкави, а панталоните тип „цигара" се съчетават с прилепнали сака и якета.

Мини

Още една тенденция на приближаващата пролет - мини дължините. Полите и роклите категорично са над коленете (Alexander McQueen, Antonio Berardi, Balenciaga, Zac Posen, Moschino Cheap & Chic). В някои колекции това важи и за панталоните и якетата. Официалните облекла също са завладени от „мини" манията.

Декорации

Несъмнено това е хитът на пролет 2010. Дизайнерите си позволяват не само всякакви украшения, но са и крайно либерални относно избора на цветове, играят си с обемите, използват ярки цитати от ретро тенденции. Драпериите са особено актуални (Vеronique Leroy, Valentino, Sophia Kokosalaki, Narciso Rodriguez, Lanvin), а Burberry Prorsum ги използва дори при тренчкотите с класическа форма.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак
На какво вреди фелациото
Защо крал Чарлз пътува навсякъде с поръчкова тоалетна чиния и плюшено мече?

Напишете дума/думи за търсене