Джейми Оливър: Жена ми готви през седмицата, но дойде ли уикендът, кухнята става моя

Джейми Оливър е един от най-обичаните тв водещи и най-известният британски готвач. Роден е на 27 май 1975 г. в Есекс, където родителите му имат семеен ресторант "Крикетиърс".

В момента Джейми Оливър живее в Лондон и Есекс с жена си Джулс и четирите им деца Попи, Дейзи, Бъди и Петал.

На 16-годишна възраст той напуска училище и завършва образованието си в "Уестминстър кейтъринг колидж". През 1997 г. се снима в телевизионен документален филм за "Ривър кафе". Скоро след това получава предложение за собствено телевизионно предаване - "Голият готвач".

Предаването му "Кухнята на Джейми" се излъчва в 40 страни, а поредицата "Джейми Оливър - Кулинарна революция" печели награда ЕМИ. През 2003 година е награден с Орден на Британската империя.

През 2004 г. Джейми започва национална кампания "Храни ме по-добре" и стартира онлайн петиция за подобряване на храната в училищата. Правителството отпуска средства за подобряване на качеството на храната в училищните сотлове, обучение на готвачите и закупуване на ново кухненско оборудване.

През есента на 2010 г. Джейми започва да води всекидневното предаване "30-минутни ястия". Книгата "30-минутните ястия на Джейми" се превръща в най-бързо продаващата се книга в историята на Великобритания.

В момента в ефира на 24Kitchen може да гледате Джейми Оливър в предаванията "Спести с Джейми", "Моето меню за 30 минути", "Бойният клуб на Джейми и Джими" и "Джейми Оливър - бягство в Италия". 

Оливър със своя приятел от детинство Джими, с когото заедно водят предаванто “Бойният клуб на Джейми и Джими”.
Оливър със своя приятел от детинство Джими, с когото заедно водят предаванто “Бойният клуб на Джейми и Джими”.

- Г-н Оливър, как се чувствате като най-известния готвач в света? Има ли моменти, в които предпочитате да водите по-спокоен живот?

- Да, разбира се, понякога ми се иска. Никога не съм очаквал животът ми да се стече така, да ме дават по телевизията. Когато още прохождах в бизнеса, мечтата ми беше просто един ден да имам малък ресторант някъде в провинцията с няколко маси, но не стана така. И въпреки че говоря така, в никакъв случай не бих променил нищо, защото съм голям късметлия, че имам шанса да пиша книги, които хората обичат, и да правя тв предавания, които ги забавляват.

- Кариерата ви е базирана на идеята за здравословен живот и добра храна. Имате 4 деца - как успявате да им осигурите истински и здравословни продукти?

- Всичко е до баланса. Не е идеята винаги и на всяка цена да се яде само здравословна храна, всеки има нужда да си угажда от време на време. Няма нищо лошо в това понякога да направиш торта заедно с децата. А и това ги приобщава към готвенето, което е страхотно. Но в повечето случаи, когато готвя за децата си, използвам само пресни продукти и ги включвам в самия процес, за да чувстват, че и те имат заслуга. А и не се хвърлям в тревоги, когато решат, че не искат определена храна в определен ден.

- Можете ли да опишете едно ваше примерно меню за деня, към което обикновено се придържате? Какво обичате да закусвате, обядвате, вечеряте?

- Различно е, защото, както казах, е добре да се ядат много и разнообразни пресни продукти, за да се постигне хранителен баланс. В момента ям много салати, защото е лято и изобилието от хубави сезонни зеленчуци е голямо. Ям и много прясна риба, приготвена по съвсем семпъл начин - с малко подправки. Сутрин пия кафе и ям препечена филийка и плод.

- Често ли готвите вкъщи?

- Непрекъснато. Особено през уикендите. Често работя до късно през седмицата, затова Джулс (съпругата му - б.а.) готви за децата, но още щом се освободя по-рано в четвъртък или петък, кухнята става моя до понеделник сутринта.

- Съпругата ви обича ли да готви като вас?

- Джулс е добър готвач, да. Преди не беше, но с годините стана много добра.

- Децата увличат ли се по кулинарията, помагат ли ви в кухнята?

- По-големите да. Особено Дейзи. По-малките две обичат да берат подправките и да ги стриват.

- Работите ли по нова книга в момента? "15-минутните ястия на Джейми" (Jamie's 15-Minutes Meals) надмина по продажби книгата на Джоан Роулинг (авторката на поредицата за Хари Потър - б.а.) "Вакантен пост" през 2012.

- Да, тъкмо завърших нова книга, която, надявам се, скоро ще видите. А иначе не се чувствам в състезание с Джоан Роулинг, защото е прекрасен писател и чудесен човек.

- Много хора не вярват, че сте прочели само една книга в живота си, защото сте интелигентен и пълен с нови идеи. Вярно ли е, че дислексията е причината да не четете повече?

- Да, наистина съм прочел само една неготварска книга и тя е "Игрите на глада". Имам дислексия, затова просто ми е трудно да чета повече.

- Имате ли идеи за нови предавания?

- Винаги. В момента много от идеите ми са в канала ми в ютюб - Food Tube (www. youtube. com/JAMIEOLIVER), където имаме фантастични нови готвачи, които правят брилятни малки шоута и често изготвяме програми и ги предоставяме за гледане още на същия ден.

- В "Бойният клуб на Джейми и Джими" готвите със свой приятел. Разкажете малко повече за това как решихте да правите предаване заедно.

- С Джим сме приятели от малки, отраснахме на едно място, все правехме пакости заедно. Аз започнах да се занимавам с готвене, а той - с животни, биология, такива неща. После той си направи свинеферма, винаги сме били близки. И така решихме да направим предаването заедно и, честно казано, беше страшно забавно. По цял ден се смеехме, докато снимахме.

 - В "Джейми Оливър - бягство в Италия" (Jamie's Great Italian Escape) демонстрирате страхотните си кулинарни умения в италианската кухня. Тя ли е любимата ви след английската? Кои други чуждестранни кухни харесвате?

- Имам много любими. Но с италианската съм най-известен, имам верига италиански ресторанти в Англия и по света. Но обичам и всички ястия от Индия. Правил съм предаване и за американската кухня, което е страхотно, защото се запознах с всички различни култури, които правят САЩ една уникална страна в кулинарно отношение.

- Много готвачи казват, че когато на едно ястие му липсва нещо, малко горчица веднага обогатява вкуса и го прави завършен. Вие бихте ли препоръчали друга съставка?

- За мен това ще са чили чушките, но това е само защото съм пристрастен към тях. Знам, че не всички обичат по малко огън в храната, но доколкото ми е известно, малко чили може да повдигне всичко.

- Кой е любимият ви уред в кухнята - какво използвате най-често, когато готвите?

- Много е трудно да се каже, защото прекарах много време в разработване на уникални тигани и чудесни кухненски комплекти, но това, което използвам най-много, е белачката ми. Струва само около 5 евро и си е съвсем елементарен уред, но я използвам сигурно всеки ден и никога не ме е разочаровала.

- Казват, че най-важното нещо за един готвач е острият нож. Вие какво още бихте добавили?

- Да, ножовете наистина са важни. Но още един-два добри тигана ще са от помощ. Плюс белачка, разбира се, плюс добър блендер. Но трябва още да кажа, че си струва да се инвестира в добри чинии и купи, защото те непременно придават на храната по-апетитен вид.

- В проекта ви "Петнайсет" (The Fifteen Apprentice Programme) помагате на млади хора да развият кулинарните си умения. И го правите с цялото си сърце. Виждате ли в тях част от себе си? Вие сте започнали да готвите на 16 г.

- Всъщност започнах да готвя, когато бях на около 9 г., но на 16 г. учех в колеж по обществено хранене и там разбрах, че ако имаш добри ментори, добри учители, можеш да постигнеш велики неща. Така че "Петнайсет" е моят начин да дам нещо обратно на индустрията. Защото вземаме тези млади хора, повечето от които се борят с някакви житейски проблеми, и им даваме някакъв шанс да се квалифицират. Това ще им помогне в кариерата.

- Помните ли първото ястие, което вие самият сте сготвили?

- Когато бях около 11-годишен, направих задушено пиле за майка ми, баща ми и сестра ми и мина много добре. Те се гордееха с мен. 

 

- Кой ви помогна в първите ви стъпки в кулинарията?

- Майка ми и баща ми са страхотни кулинари. Татко все още управлява семейния ресторант "Крикетиърс" в Есекс, където израснах, и винаги става рано, за да пече хляб и да приготвя всички продукти за обяд. Той е първото ми вдъхновение.

Рецептите на Джейми Оливър

 Пиле пири-пири

ПРОДУКТИ:

4 горни пилешки бутчета, 1 червена и 1 жълта чушка, 6 стръка мащерка, сол и черен пипер
За соса пири-пири: 1 глава червен лук, 4 скилидки чесън, 2 люти чушки, 2 ч.л. пушен червен пипер, 2 лимона, 4 с.л. бял винен оцет, 2 с.л. сос “Уорчестър”, връзка босилек, сол и черен пипер
За картофеното пюре: 1 голям картоф, 2 сладки картофа, 1/2 лимон, люта чушка, връзка кориандър, 50 г сирене “Фета”, сол, черен пипер, зехтин
За салатата: 100 г рукола, кресон, лимон, сок, сол, черен пипер, зехтин 

Джейми Оливър позира за предаването "Спести с Джейми"
Джейми Оливър позира за предаването "Спести с Джейми"

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1. Загрейте грил-тиган. Направете разрези с нож от страната на месото на бутчетата. Поставете ги в тигана с кожата надолу, после ги обърнете. Поръсете със сол и черен пипер.
2. За соса пири-пири отстранете семките на лютите чушки, нарежете ги на едро и сложете 2 с.л. от тях в блендер. Добавете обелените скилидки чесън. Добавете останалите съставки, сол и черен пипер и смелете фино. Добавете около 100 мл вода и разбийте отново.
3. Пресипете соса на дъното на дълбока правоъгълна тава. Подредете бутчетата с кожата нагоре. Смесете мащерката и розмарина и ги поръсете с малко зехтин. Разпръснете ги върху пилето и печете на 200 градуса 10 мин.
4. В загрятия грил-тиган запечете чушките на едро. Щом извадите пилето от фурната, разпределете ги между бутчетата.
5. Срежете картофите на две, без да ги белите. Поставете ги в дълбока купа. Добавете 1/2 лимон с разрязаната част нагоре и поръсете със сол. Покрийте купата със стреч фолио и гответе в микровълнова за 12-13 мин.
6. Намачкайте ги с вилица. На дървена дъска наситнете малко люта чушка, поръсете сол, черен пипер и зехтин, нарязания кориандър, натрошеното сирене. Изсипете картофите върху дъската и разбъркайте всичко добре.
7. Сервирайте пилето горещо с пюре и салата.

Тартове с бадеми и малиново сладко

ПРОДУКТИ:

6 маслени кошнички, 1 яйце, 100 г фино смлени бадеми, 100 г масло, 90 г кафява пудра захар, настъргана кора от 1 портокал, 1 с.л. ванилова паста, 175 г конфитюр от малини, 250 г заквасена сметана

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1. В купа разбъркайте на ръка мекото масло със захарта, смлените бадеми и яйцето до гладкост. Добавете ванилова паста и фино настърганата кора на портокала. Разбъркайте.
2. Подредете готовите кошнички в тавичка. Във всяка кошничка сипете по 1 ч.л. сладко или конфитюр от малини. След това сипете малко от крема, отново сладко и отново крем. Печете тартовете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 18 минути.
3. Поднесете изстиналите тартове с лъжица заквасена сметана.

Материалът е на вестник "24 часа" 

Джейми със съпругата си Джулс през 2003 г. малко след церемонията, на която той получава Орден на Британската империя.
Джейми със съпругата си Джулс през 2003 г. малко след церемонията, на която той получава Орден на Британската империя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Мирела Илиева и Матю Горанов от сериала “Майките” вече студенти в НАТФИЗ
Как да разберем дали сме попаднали на „сексуален вампир“?
Майли Сайръс: Нямам желание за турне
Брад Пит станал факир с картите покрай ролята си във „F1: Филмът“
Излиза документалният филм за Еминем (Видео)

Напишете дума/думи за търсене