Маска с диня маха лунички и петна от слънцето през лятото

Маските с диня трябва да се съхраняват в хладилник в подходящ съд.

Едно време в родината на дините - Африка, те били заравяни заедно с мумифицираните египетски фараони, за да имат вкусна и здрава храна за задгробния живот. Изглежда, още древните хора са били наясно с благотворния ефект върху организма, пише "24 часа".

Днес учените вече са доказали, че динята предпазва от подагра, регулира кръвното налягане, подобрява храносмилането, има охлаждащ ефект. Затова диетолозите я препоръчват като най-добрия продукт за летните диети. Още повече че тя помага и срещу прекомерното потене и при топлинен удар или лятна настинка. Но освен вътрешно динята има и полезно външно действие. Приложена направо върху кожата, тя
не само охлажда и освежава, ами лекува пъпките, избелва луничките и петната, които се появяват от слънцето, хидратира и така нататък.

За маска може да се използва както намачканата месеста част, така и диненият сок. В комбинация с различни други продукти се приготвят евтини домашни маски за суха, мазна, чувствителна кожа и различни кожни дефекти. Така например, ако смесите равни части динен сок, прясно мляко и минерална вода, получавате свеж и ароматен летен лосион срещу пъпки и омазняване. Нанася се на чисто лице и след 20 мин кожата се измива със студена вода. Още по-лесен трик за мазна кожа е изцеденият динен сок да се замрази във форма за лед и всяка сутрин лицето да се обтрива с по едно кубче. Ако кожата е чувствителна, може вместо минерална вода да се сложи запарка от лайка или невен.

За суха кожа рецептата е друга - диненият сок или каша (около 3-4 с.л.), се смесва с 1 с.л. бадемово олио или зехтин и един жълтък. По желание може да се добави 1 ч.л. мед и други масла по желание.

Веществата в динята предпазват човешката кожа и от вредните ултравиолетови лъчи. Затова употребата на домашен лосион с диня през лятото е превантивна мярка срещу вредния ефект на силното слънце. Заради охлаждащия си ефект той е и изпитан лек срещу изгаряния, особено смесен с малко ракия - веднага понижава температурата на кожата, без да я изсушава. Старите хора казват, че подобно действие има и сокът от краставица.

Друга популярна рецепта за изгаряне е смлени бадеми (предварително киснати във вода), динен сок и малко извара.

Слънцето причинява и неприятни пигментни петна по кожата по време на лятната почивка. Но и за тях има рецепта, пак с диня. Сокът или месестата част на кашата се смесва с един белтък. Масажът с кора от диня, а и от пъпеш също има избелващ ефект.
Хубавото на маските с диня е, че се усвояват лесно и попиват в кожата заради голямото съдържание на вода в нея. Всичките и козметични ефекти накуп водят до реално подмладяване на кожата - свива порите, изглажда бръчките, придава еластичност и свеж вид на лицето. А най-хубавото е, че тези помади имат универсално приложение - стават и за коса. Евтини са, лесни за изпълнение и може да се съхраняват дълго време в хладилник.

Редовната употреба на лосион от диня води до подмладяване на кожата.
Редовната употреба на лосион от диня води до подмладяване на кожата.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса
Стоичков на върха на щастието - стана дядо на внук!
Тейлър Суифт и приятелят й Травис Келси няма да присъстват на Мет Гала 2024
Празникът на Лили - без много шум, но окъпана в любовта на феновете
Едва на 23 г. поппевецът Торино стана баща

Напишете дума/думи за търсене