Фън шуй у дома: кухнята

Кухнята е едно от любимите кътчета у дома. В Китай се смята, че кухнята отразява благосъстоянието на семейството. Това е и помещението, където се случват най-важните събития - храненето и контактите с най-близките хора.

Общи фън шуй препоръки
Кухнята трябва да бъде достатъчно голяма и светла и в същото време да има достатъчно удобства за приготвяне на храна. Най-добре е столовете да са разположени така, че никога да няма човек с гръб към вратата на помещението. Ако е невъзможно, поставете огледало на входа на кухнята - така ще увеличите помещението визуално.

Фън шуй елементи в кухнята
Особено внимание трябва да се отдели на взаимодействието между водата и огъня. Не е добре хладилника и печката да са разположени твърде близо, тъй като това може да доведе до натрупване на негативна енергия, семейни свади или сътресения в бюджета. Ролята на посредник между водата и огъня играе дървото. Така че можете да поставите дървен барплот или просто дървен орнамент.
Порядъкът в кухнята отразява финансовото състояние на семейството, тъй като основният елемент тук е водата, а тя символизира паричното благосъстояние. Затова е важно да не заграждате помещението с масивни мебели и поддържате идеална чистота.

Острите предмети и откритите стелажи създават отрицателна енергия. Дръжте ножовете и вилиците в отделен, закрит шкаф и ги вадете при необходимост.
Най-добре е хладилникът да е поставен в югозападния сектор на кухнята, тъй като по тази начин ще допринася за укрепването на отношенията в семейството. Ако е в югоизточната част, ще се радвате да добро финансово положение. Не го поставяйте в южната зона, тъй като огънят е несъвместим с ниските температури.

Ин и Ян
Кухнята е помещение, в което се действа активно, затова в нея трябва да преобладава енергията Ян. Дървото накланя баланса в полза на Ин, а металът подчертава качествата на Ян - затова не е добре да се съчетават тези два материала.

Цветове и осветление
Осветлението в кухнята трябва да бъде достатъчно ярко, но не и рязко. Много е важна естествената светлина, поради което е добре прозорците да са големи, без плътни завеси или щори. Не слагайте в помещението прекалено много цветя - за свежа и здрава атмосфера е достатъчно едно, в саксия или кристална ваза. Ако кухнята е малка или мрачна, боядисайте стените в светли тонове и изберете светли пердета. Избягвайте червеното, тъмносиньото и като цяло всички наситени тонове - по-добре действат пастелните тонове. Чисто белият цвят е чудесно решение, тъй като изглежда ефектно и създава усещане за пространство.

Не съчетавайте противоположни елементи и при цветовете - например, черният цвят не бива да попада в южната зона на огъня; металическите оттенъци не са добре дошли в източната и югоизточната зона, тъй като тези посоки са свързани с елемента дърво.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене