5 летни дрехи, с които ще сте модерни и наесен

Модните колекции вече
са целогодишни -
през зимата продават
бански костюми,
а през топлите дни - якета
 

Сезонни облекла няма. Колекциите вече са целогодишни - в зимните има бански костюми за богатите клиенти, които посрещат Нова година в страни с топъл климат, а в летните - дрехи, които държат топло в прохладните вечери край морето.

Затова още не преподреждайте гардероба. Има летни дрехи, с които ще се чувствате добре и наесен.

В роклите от неопрен и гащеризона в късия му вариант ще изглеждате адекватно и в крак с тенденциите и следващия месец.

Ето кои 5 практични дрехи са достатъчни, за да сте модерни и наесен.

1. Неопрен

Неопренът е дреха, създадена за водолазите, но сега е много популярен и се носи във всекидневието.

По принцип се прави от синтетичен каучук, който обаче е тежък. Затова не се използва в масовото производство. Материите от модните колекции на дизайнерите са от полиестер (синтетично влакно с ниска водопропускливост - това е причината, заради която съхне толкова бързо) и малко еластен. Доста добре имитира истинския неопрен.

Поддържа се много лесно, защото не се мачка, т.е. няма нужда от гладене.

Освен това държи топло. И затова някак естествено летните дрехи от неопрен ще са актуални и наесен.

Линда Тейн, професор по дизайн в модния технологичен институт в Манхатън, известен като ФИТ, казва, че сега неопренът е толкова популярен, колкото и късото кожено яке. Всъщност неопренът е новият му заместник.

За първи път той става част от облеклото през 1950 година. Тогава Боб и Бил Майстрел - братя близнаци, които обичат да карат сърф в свободното си време, откриват, че облечени само с тази материя, не измръзват във водата. Затова си правят собствен магазин в Южна Калифорния. Голямата популярност на неопрена обаче е през 80-те години, когато той става моден и на улицата. Дона Карън е първата голяма дизайнерка, който го включва в колекциите си. Тя го крои в цветове, модни и днес - черно, в онези нюанси на зеленото, които напомнят на лайм, както и в маджента - нещо между лилаво и червено.

2. Ризортни облекла

Не само наесен, изобщо ризортните облекла (от англ. дума resort - курорт) в последните години са модни целогодишно. Наричат ги още круизни или морски стил.

Модното течение има елементи от облеклата за водни спортове.

Дрехите, които го отличават, са удобни панталони или шорти, ветроустойчиви якета, тънки пуловери и ниски обувки. Класическите цветове са тъмно- и кралскосиньо, червено, жълто и бяло. Раираните десени са често използвани от дизайнерите.

Преди няколко години ризортните облекла се появяват за първи път в скъпите бутици.
Колекциите са предназначени само за много заможни клиенти, които се очаква да прекарат седмиците около Коледа и Нова година на ваканция в страна с топъл климат.

Затова няма нищо стряскащо, когато в колекциите за студено време всъщност се продават дрехи с прозрачни материи и дори бански костюми. Те са за онези, които вече имат букнат хотел в Коста Рика, Бахамските острви или Тайланд.

Напоследък е практика ризортните облекла да се предлагат и от по-масовите модни марки.

Изработват се от памук, деним, органза, микрофибър и поплин (плат, който има копринена основа с нишки от вълна и памук). Това са лесни за поддържане материи - не заемат много място в куфара и изглеждат страхотно и без гладене.

3. Гащеризон

Ето това е цял костюм, първоначално носен като работно или защитно облекло. Навлиза в модата през 70-те години, а това лято е голям хит. Вариантът - къси крачоли с презрамки или дълъг ръкав в горната част, е много популярен това лято. Със сигурност този аутфит остава задължителен и за по-хладните дни другия месец.

Носи се едноцветен или тип монохром - съчетание на два цвята в облеклото.

Американската певица Бионсе е сред първите жени, които наложиха стила преди време.

Освен на светски изяви гащеризонът е нейна запазена марка и на сцената. Така да се каже, тя е голям трендсетър, защото има пълно влияние да диктува модните вкусове.

Част от моделите, с които излиза на червения килим, са учили от ливанския дизайнер Ели Сааб. Той е популярен с официалните и сватбените си рокли, но в есенната му колекция има и няколко изтънчени модели на гащеризони (на снимката е един от тях).

4. Мокасини 

Ето това са най-удобните и меки обувки. Патентът е на американските индианци, които са ги носили навремето. Изработват ги, като подметката се извива нагоре и се съшива с горната част на обувката.

Днес дизайнерите ги правят да изглеждат далеч по-модерни, като им слагат декоративни ленти (подобно на т.нар. колежански обувки), модни са и чифтовете с висока и равна подметка - платформите. Изработени са от естествен лак и дори прозрачен гумен материал, който прилича на найлон.

Тези модели са голям писък на плажа, но ще бъдат актуални и наесен.

В чуждите модни блогове ги наричат и обувки за шофиране, защото повечето мокасини имат подсилена пета и грайфери по подметката. В уличната мода навлизат през 70-те години. Първи на пазара ги пуска фирмата "Тодс", като произвежда подметката по модел на обувките, използвани от автомобилните състезатели.

На снимката е известната модна блогърка Джен Рейгър, която е израснала в Южна Калифорния, но от няколко години живее в Ню Йорк.

5. Боксклъч

Преди се наричаха просто вечерни чанти, но днес са по-известни като боксклъч - това е малка чанта, обикновено изработена от полиамид (тъй като с времето пожълтява, не си купувайте модели в бял цвят), метал, а най-големият хит през това лято са от дърво. Те са твърди и приличат на кутия, която е прието да се носи в ръка.

Някои чанти имат дълга дръжка от метална верижка.

Изглеждат много опростен и семпъл стил и затова някои модели са подходящи през деня. Побират само телефон, ключове, пари и лични документи. Но вече никой не носи таблета си в ръчната чанта. Дизайнерите отдавна изработват отделни калъфи за него, направени от същия материал като на боксклъча ви.

 

 Материалът е на вестник "24 часа"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене