Криско: Ицо Хазарта е един от любимите ми артисти. Има много видове хип-хоп и не му се сърдя

Криско СНИМКИ: АРХИВ

С рапъра Криско разговаря Цветелина Шенева: 

- Криско, чий хип-хоп е по-добър - вашият или на Ицо Хазарта? В какви отношения сте двамата?

- Музиката не е състезание. Хип-хопът има много разновидности и поджанрове. Странен въпрос и леко с вкус на интрига. Ицо ми е един от любимите BG артисти, познаваме се от няколко години и имам голямо уважение към цялата група "Ъпсурт".

- Ако трябва да напишете песен за политическата обстановка у нас, как би звучала тя?

- Не бих написал, не гледам телевизия, защото само се натоварвам от всичката тази негативна информация. Плюс това, като знам някои неща как са в действителност, ми е смешно как ни манипулират и лъжат.

- Освен за себе си пишете парчета и за много други певци. Как решавате с кого да работите и каква песен да направите за друг човек?

- Когато правя песен за друг артист, се опитвам да запазя неговото звучене и стил, но добавям новости и ги пречупвам през моята призма. Честно казано,

ми е много
по-интересно да правя
музика за други хора

Предизвикателството е по-голямо, но си заслужава.

- За едно общо парче с Мария Илиева - "Видимо доволни", Мика Стоичкова каза, че ще ви съди затова, че сте използвали във видеото кадър с баща . Как ще отговорите на обвинението?

- О, не знам...

- Какво се случи в хотела в Горна Оряховица на Нова година - защо историята така се раздуха?

- Не знам, не помня вече.

- Вярно ли е, че повечето изпълнители употребяват наркотици? Вие самият пробвали ли сте някога? Кой е най-големият ви стимул да правите музиката си?

- Чрез музика човек изразява своите емоции. Хората имат сходни проблеми, навици и идеали. Или да кажем, че има няколко типа характери. Може да ги познаем още от училище - двойкаджията, който седи на последния чин и все има забележки, зубърите, вървежният пич, който е най-добрият футболист в класа, мацките, които отиват на даскало само за да чупят стойки и пушат тънки цигари в малкото междучасие, амбициозните, които, ако имат 5+, откачат и се тръшкат, този, който никой не говори с него... Всеки един от тях слуша различна музика.. няма как да им харесва едно и също. Аз съм пълен с различни емоции и затова правя песни от "Идеал Петрофф" до "Няма к'во да стане". А за

наркотиците... с
годините се
убеждавам, че
са голяма
комплексарщина

и мода, която идва и си отива. Достатъчно си тровим организма с второ-трето качество храна, напитки, тютюн... няма нужда от наркотици.

- Как започнахте да се занимавате с музика?

- Не знам точно как. Първата песен, която съзнателно си спомням, че съм пял, е "Забързани, задъхани" на трио "Спешен случай". Бил съм на около 3 години.

- В какви тв предавания сте участвали като дете и какви награди имате?

- Като малък съм участвал в "Като лъвовете" с водещ Ники Априлов, с когото до ден днешен сме много добри приятели. Също така съм пял в "Рожден ден" и "Хит минус едно". Най-ценната ми награда е тази за "Зелената песен на България" заради самото отличие и заради това, че вотът се определяше от хората, феновете. От 2011 г. насам мисля, че съм взел двайсетина статуетки за хит на годината, продуцент, колаборация и т.н., което е страхотно, но истинската награда е да достигнеш до хората с това, което си измислил. Всичко друго е суетня.

- Помните ли първата сцена, на която излязохте като професионален изпълнител?

- Не помня, честно казано... Точно този преход към участията и по-голямото внимание беше плавен и съвсем естествен. Едни от първите ми изяви с програма от авторски песни бяха в Студентски град.

- Кога за първи път разбрахте, че сте известен?

- Популярен сред младите станах още през 2008 г. Известен - когато ме разпознаваха таксиметровите шофьори и пенсионерите. Славата е нож с две остриета. Винаги съм казвал, че е неуместно да говорим за "звезди" в България.

Аз не се чувствам такъв и не ми е приятно да ме наричат така.

Тв водещите са
по-големи
звезди от
музикантите

- За личния ви живот не говорите много. Имате ли момиче до себе си и семейството ви сега с какво се занимава?

- Затова се казва личен живот - защото е личен. Семейството ми е добре и се занимава с каквото винаги се е занимавало - с музика.

- Роден сте в София, но сте израснали в Габрово - какъв беше животът ви там и защо се наложи да заминете със семейството си затам и кога дойдохте пак в София?

- Оттам е баща ми. Изкарах страхотни години в Габрово. Учих в Априловската гимназия (първото светско училище в България). Радвам се, че съм живял там, за да мога да направя разлика между малкия и големия град. Преместих се в София, след като завърших училище и ме приеха в Музикалната академия с пеене и в НБУ с тонрежисура.

- Как станахте тонрежисьор и защо се отказахте?

- От малък ми е интересно това,

тръгнах самоук
да композирам
музика с програми

След това исках да "звукнат" песните, да ги правя по най-добрия начин за мен. Работих в Радио 1 като такъв за около година. След това прекъснах учене и радиото, защото ми изяждаха времето, а имах много идеи в главата, които исках да реализирам. Малко по-късно това даде резултат.

- Музиката ви слушат много млади хора - случвало ли ви се е да си налагате цензура заради това?

- Не бих си сложил цензура, защото животът няма цензура. Музиката не е възпитателен уред, а средство, което носи удоволствие. Всеки сам избира какво да слуша. Като малък слушах големите рапъри, като пеят за трева, и не съм се изкушил да запаля и един джойнт. Така че нека оставим възпитанието на родителите и училището. А стиловете музика всеки да си избира. По радиото вървят песни на английски с брутални текстове, обаче няма проблем. А нали уж всички знаят английски, к'во стана?

- От какво са вдъхновени песните ви?

- Ежедневието може да те вдъхнови да направиш песен за каквото те вълнува. Аз искам с моите песни хората да се разтоварват, да танцуват и да се забавляват. Ако търсих дълбоко послание щях в края на някоя песен да изброя 10 книги с такова.

- След участието си в "Музикална академия" бихте ли се съгласили да участвате пак в телевизионно риалити?

- "Музикална академия" беше един от най-леките формати за участниците. Изкарах страхотно там, запознах се с нови хора и като цяло съм доволен и благодарен на целия екип, както и на Иван и Андрей.

Не знам дали
бих участвал втори
път във формат
със затворена къща,
тегаво си е

- Кое приемате за най-големия си успех?

- Не мога да преценя. Гледам винаги напред и докато реализирам нещо, вече мисля за следващото.

- Поддържате ли връзка с Дивна, с която направихте един от най-големите си хитове - "Ти не можеш да ме спреш"? Има ли голяма конкуренция в музикалния бранш, или колегиалността е по-голяма?

- Да, разбира се. Много обичам Дивна и отново ще направя песен. Тя е най-талантливият човек, когото познавам. А за другия въпрос - колегиалност - рядко, конкуренция - може и повече.

- Бихте ли направили песен за някоя чалга певица или дует?

- Да - цената е двойна. Не, не бих направил дует.

- Мислили ли сте за кариера в чужбина - работили ли сте с чужди изпълнители?

- Нямаме мениджмънт за чужбина. Аз не бих пял на чужд език на този етап. С чужди изпълнители... работил съм с ром. (Смее се.)

- Върху какво работите сега?

- Ще излязат нови артисти на сцената скоро. Не обичам да говоря предварително.

- На 26 г. сте, а сте изключително популярен и успял. Кое ви държи на земята, кое ви приземява? Подбирате ли приятелите си, средата, в която работите?

- Опитът, който дава животът. За последните 5 години срещнах какви ли не хора , случиха ми се какви ли не неща. С много хора ни се разделиха пътищата. Държи ме на земята това, че всяко нещо, което съм постигнал, знам колко време и усилия ми е коствало. Всеки един лев, който съм изкарал, е с много труд. Бачкам абсолютно всеки ден,

не ходя по кафета,
това лято не успях
до плажа да отида,

но се чувствам жив, когато всеки ден съм го запълнил с нещо смислено. И нещо друго важно - позитивна нагласа.

- Всички виждат отстрани славата, но на каква цена е тя?

- Много хора си мислят, че е лесно да се прави музика, която да се хареса на голяма част от аудиторията. Много хора искат да са просто известни без значение с какво. Да им обръщат повече внимание, да се чувстват по-специални. Бих посъветвал хората да правят това, което им идва отвътре, а не това, което е на мода или си мислят, че ще ги направи успешни. Когато аз кандидатствах, си мислех да се занимавам с масови комуникации, защото съм чувал, че тези хора изкарват добри пари. Беше модерно да казваш, че учиш масови комуникации, въобще не знаех за какво става въпрос тогава.

Ами много се радвам, че накрая надделя това, което ми е на сърце и което обичам да правя.

- Как живеете - как минава денят ви?

- Времето ми минава на път, в хотели и на сцена. В свободното време гледам да спя.

ВИЗИТКА 

Истинското му име е Кристиан Талев. Известният певец и продуцент е роден на 11 май 1988 г. в София в семейството на музиканти. Затова някак естествено и той самият започва да се занимава с музика. Като малък участва в различни певчески тв предавания. Започва да пише песни за себе си през 2005 г. Малко след това се записва да учи тонрежисура и има опит като такъв - през 2008 г. в Радио 1.

Криско започва да пише песни и за други изпълнители. Първият му голям успех е с "И ти не можеш да ме спреш", която прави с Дивна и Миро. С парчето взема наградата на "БГ Радио" за "Песен/хит на годината".

По-късно прави песни с Лора Караджова, Невена Цонева, Ангел и Моисей, Елица Тодорова, Любо Киров. Последният му хит е "Видимо доволни", който пее с Мария Илиева.

 

 Материалът е на вестник "24 часа"

Криско е с Лора Караджова и с Поли Генова. Тримата участваха в риалитито “Музикална академия”.
Криско е с Лора Караджова и с Поли Генова. Тримата участваха в риалитито “Музикална академия”.
Криско пее на концерта за конкурса “Зелената песен на България”.
Криско пее на концерта за конкурса “Зелената песен на България”.
Рапърът е с Мария Илиева (вляво), с която направи последния си хит “Видимо доволни”.
Рапърът е с Мария Илиева (вляво), с която направи последния си хит “Видимо доволни”.
Криско се снима с президента Росен Плевнелиев.
Криско се снима с президента Росен Плевнелиев.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене