Трикове за евтина почивка в Гърция

Ако искате да почивате икономично, забравете за ваканциите през юли и август - цените са най-високи. През септември хотелите поевтиняват с около 50%. Тогава можете да отседнете в двойна стая със закуска на Халкидики за 30 евро на вечер, а квартира се намира за 20 евро.

Ако транспортът с кола ви се вижда скъп - фериботи, пътни такси, бензин - алтернативата е самолет, влак или автобус.

Евтини самолетни билети се намират за ранните сутрешни полети. За да променяте датите на пътуване, в случай че нещо се обърка, изберете билети semiflex, които се сменят срещу известно доплащане. Много авиокомпании уреждат значителни намаления за наемане на кола или мотор.

По-малко дни почивка не означава, че икономисвате повече. Много оферти в интернет са по-изгодни за 5-дневна, отколкото за 3-дневна почивка. Изберете пакети “ол инклузив” в хотелите, така спите, ядете и пиете неограничено за фиксирана цена. Ако наемате стая, гледайте да има кухня, за да спестите от ресторанти. Друго решение е

къмпингът сред

природата

Изберете места, които не са популярни сред чуждестранните туристи. Пазарете се за цената и условията.

На гмуркане в морето или в чисти речни и планински води далеч от гъмжилото хора можете да се насладите из по-неизвестни кътчета.

Ето осем евтини дестинации за почивка в Гърция.

Санторини

Това е прочут из целия свят егейски остров и на пръв поглед изглежда немислимо да е в списъка с икономични почивки. След проучване обаче успяхме да изготвим изгодна цена за почивка на острова.

Фериботът от Пирея в двете посоки струва 47 евро. На къмпинг “Санторини” във Фира (santorinicamping.gr), макар да не е на самия бряг, от 1 септември можете да спите в бунгало край басейн за 15 евро на вечер. Къщичките са за 4-8 души с тоалетна и баня. Палатка под наем за двама или четирима (носете си възглавници и чаршафи) върви 12,50 евро на човек за нощ.

Разходете се из столицата Фира и се насладете безплатно на най-страхотната гледка на острова: залеза в Иа.

Заслужава си да обиколите близкия необитаем остров Неа Камени. Във вътрешността на Санторини трябва да се види винарският район Месария. Обиколка там на имението Архондико Аргиро, принадлежало някога на земевладелеца и търговец на вино Георгиос Аргиро, струва 3 евро, с екскурзовод - 5 евро. Спирка в музея на виното е 6 евро и включва вход, електронен екскурзовод и дегустация на три вина.

От храните на острова

най-прочутият

евтин избор са

шишчетата

(сувлакя). При известния Николас във Фира и в таверната “Лава” в Периса ще се почерпите щедро за 12-15 евро на човек. Така с други дребни харчове за 5 нощувки почивката на луксозния остров може да излезе до 280 евро на човек.

Остров Сирос

И на Цикладските острови може са се почива евтино. Как? Корабчето от Пирея за о-в Сирос отиване и връщане струва 36 евро, а на къмпинга Two Hearts в Галисас (twohearts-camping.com) цената за нощувка е 8 евро на човек. Ако желаете повече удобства, можете да наемете дървено бунгало срещу 12 евро на човек, а при резервация по интернет имате 10% отстъпка. Обиколете главния град Ермуполи. Разходката започва с безплатно посещение в кметството на площад Миаули. Следващата спирка е общинският театър “Аполон” с вход от 2 евро. Интересен е квартал “Вапория”, населяван някога от морски капитани. Днес из тесните улички се издигат множество имения в неокласически стил.

Стане ли ви горещо, гмурнете се на прочутия плаж Посидониас, а после седнете в близките прочути таверни, предлагащи изобилие от прясна дребна риба. Ще похарчите 12-15 евро на човек.

На Сирос, населен с доста католици, през ранния септември се провежда най-интересният и шарен фестивал в Средиземноморието - Ермуполия. Ще слушате безплатни класически и роконцерти на площад “Миаули”, ще разгледате изложби на изобразителното изкуство със свободен вход. Средната цена на билета за повечето интересни представления на фестивала е около 10 евро. За 5 дни почивка - 260-280 евро.

Остров Керкира

Остров Керкира, известен още като Корфу, не е най-евтиният избор. Но и там има достъпни варианти. Да отидете и да се върнете с автобус от Атина и ферибот от Игуменица, ще ви струва 93 евро. Пристигате, настанявате се в къмпинг “Дионисос” на 8 км от курорта Дася срещу 6 евро на вечер (dionysuscamping.gr) и започвате обиколка на острова, която е напълно по средния джоб.

През юли там се провежда музикалният фестивал Ionian Concerts с джазконцерти и класическа музика. Половината от спектаклите са безплатни, за останалите плащаш 10 евро.

С общ билет от 8 евро ще посетите Археологическия музей, старата крепост, храма Антивуниотис и Азиатския музей, който се помещава в двореца на Михаил и Георгиос и е единствен по рода си в цяла Гърция.

Уморени от разходки из калдъръмените улички, седнете на евтина

скара в

бирариите из

залива Гарица

Местните са фанатици на тази тема.

Островът е голям, а транспортът между различните села и плажове е доста нарядко. Ако сте решени да похарчите повече, наемете кола. За 5 нощувки на един от най-скъпите острови в Гърция може да се мине също с 260 евро на човек.

В Делфи с един билет от 9 евро ще разгледате всички старини - храма на Аполон, театъра, стадиона, където са провеждани Питийските игри, светилището и др.

Гитио също предлага почивка по джоба. На близкото островче Кранаи са прекарали една нощ Парис и Елена, бягайки към Троя.

Остров Калимнос

Додеканезкият Калимнос, островът на сюнгерите (морските гъби), е изключително харесван от любителите на природата и катерачите. Масов туризъм тук няма и местните не си падат много по чужденците. Кораб от Пирея ще ви доведе и върне за 63 евро. Двойна стая в “Авра студиос” в село Миртиес струва 35 евро. Не пропускайте Фестивала на гайдите в село Аргос - ще се наситите безплатно на гайди, цигулки и на местни специалитети като муури (агне, пълнено с ориз и подправки) и разнообразие от сирена. Разходка из Военноморския и Етнографския музей, които се помещават в Лицея на девойките от Калимнос, струва 3 евро. Хубава храна за 10-15 евро предлага ресторант “Цопанако” на плажа Масури - един от най-посещаваните на острова. Ако искате спокойствие,

вземете лодка от

Миртиес за 4 евро и се разходете из островчето Телендос. 5 нощувки - 280 евро.

Нестрам

Живописното село Нестрам е в община Кастория, гръцка Западна Македония. Мястото на брега на река Алиакмон е прочуто с рокфестивала “Ривър парти” в края на юли. Един ден на фестивала плюс къмпинга излиза около 45 евро. Организират се състезания по пейнтбол (военна игра със специално оръжие, наречено маркер, което стреля с топчета боя), стрелба с лък, скокове с бънджи - всичко срещу 5-10 евро. Кутийка бира не струва повече от 1,5 евро. Ако желаете да се разходите към град Кастория, автобусният билет е 2,5 евро. Направете кръгче пеша из залива Орестиада на прекрасното Костурско езеро.

За хубава и евтина храна се отбийте в района Псарадика, а после - в местното роккафене - питието е по 5 евро. За почивка с 5 нощувки - 240 евро.

Гитио и Мистра

Гитио е крайбрежно градче в Пелопонес, което предлага евтина почивка. Билетът с автобус от Атина струва 40 евро отиване и връщане. Разпънете палатката си в къмпинг, където нощувката на човек е 5,50 евро. Насладете се на пясъчния плаж Мавровунио. Заслужава си да се иде до островчето Кранаи (Маратониси), на което са прекарали нощта Парис и Елена, преди да избягат в Троя. Там в кулата “Дзанетаки” са Историческият и Етноложкият музей “Манис” с билети от 1,5 евро.

Вземете автобуса за Спарта - 6,5 евро отиване и връщане. В седемте зали на Археологическия музей на Спарта ще видите находки от неолита до късния византийски период с билет от 2 евро. В Спарта се намира и първият извън Атина клон на Националната галерия. Галерията “Кумандарио” разполага с постоянната изложба и с гостуващи експозиции на Националната художествена галерия. Входът е безплатен. След като сте стигнали до Спарта, не пропускайте съседния Мистра, където още стои величествена византийска крепост на хълма Мизитра. Мястото е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, а музея можете да посетите срещу 5 евро. За 5 дни почивка - 230 евро.

Остров Саламина

Гордият и фантастичен Саламина е не само известна, но и евтина дестинация за почивка само на 16 км южно от Атина. Това е най-големият от Сароническите острови в Егейско море. От Перама край Атина минете с колата си на острова с ферибот и се върнете срещу 11 евро. Кораб отплава на всеки 15 минути, 24 часа в денонощието.

Според легендата тук се е родил Аякс, който бил цар на острова и сред най-храбрите воини в Троянската война.

На острова има къмпинги в дъхави борови гори, някои от които безплатни. Стая в частна квартира може да се намери за 25 евро. В хотел ще ви вземат поне 40 евро.

На острова си струва да видите забележителности, които

няма да ви

струват нищо:

двете вятърни мелници на хълма Милон, пещерата на Еврипид в Перистеря, дома на поета Ангелос Сикелианос, параклиса от Х век на свети Йоан Каливит, манастирите от ХVII век “Свети Николай Лемонион” и “Фанеромени”.

За ресторанти е подходящ районът Селиния, а за питие - Агиос Николаос (бар “Берлин”) и Еандио (бар “Екстази”) . Ако обичате пица, седнете в “Бел мар”. За 5 дни - 140 евро, ако почивате в безплатен къмпинг, и 240 евро - в хотел.

Делфи

Планина, свеж въздух, прохлада в Гърция?

Поемайте към свещения Делфи на около 120 км северозападно от Атина. Настанете се в къмпинг “Аполон” (apolloncamping.gr) - има и басейн, така че решавате проблема с плуването и слънчевите бани. Цена - 8 евро за нощувката на човек.

Ключово предимство на района са археологическите паметници - това все пак е седалището на най-важния оракул в Древна Гърция, през чиято уста говорел самият Аполон.

С един билет от 9 евро ще се насладите отблизо на храма на Аполон, на съкровищниците на гръцките полиси, театъра, стадиона, където са провеждани Питийските игри, светилището, както и уникални експонати като Колесничаря, Сфинкса, Клеобис, Битон и други.

Районът на Делфи е подходящ за разходки, има много пешеходни пътеки като маршрута Карпениси - Делфи. На гладните за духовна храна предлагат фестивала “Културно лято”. След като сте дошли дотук, ще се стиснете ли за 15 евро - толкова струва билетът за концерт на известния певец и композитор Людовик Аногион. Седнете в ресторант “Вакхос” и отделете 12-16 евро на човек или отидете до “Арахова” за скара и готвени манджи (12-14 евро). За 5 ваканционни дни - 230 евро.

Материалът е на вестник "24 часа"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене