Подземен град открит по случайност

През 1963 г. мъж от провинцията Невсехир в Турция ремонтира къщата си и събаря една от стените на дома си. Зад нея, той открива мистериозна стая, водейки до сложна система от тунели с допълнителни пещерни-подобни стаи. Това, което той открива е древен подземен град наречен Деринкую.

Сложната подземна мрежа включва дискретни входове, вентилационни шахти, кладенци и свързващи коридори. Това е един от десетките подземни градове, издълбани от скалата в Кападокия преди хиляди години, който е останал скрит от векове.

Подземният град Деринкую е нито най-големият, нито най-старият, но неговите 18 етажа го правят най-дълбокият. Градът най-вероятно е използван като гигантски бункер, за да защити своите жители от война или от природно бедствие.

Градът е имал достъп до прясна течаща вода - кладенците не са свързани с повърхността, за да предотврати риска от отравяне. Той също така има отделни квартали, магазини, комунални стаи, гробница, арсенали, добитък, както и маршрути за евакуация. Има дори едно училище, пълно с кабинети.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене