Най-невероятните места на Земята (галерия)

Язовир "Монтичело" в Калифорния.

ЛЕДЕНАТА ПЕЩЕРА МЕНДЕНХОЛ, АЛЯСКА

Тази забележителна ледникова пещера е била част от ледника Менденхол край Джуно, столицата на Аляска.
Образувала се е от разтопените ледове. А защо говорим за това уникално творение на природата в минало време?
За огромна съжаление то вече не съществува! Поради променящите се климатични условия и глобалното затопляне покривът на пещерата рухна в началото на тази година.
Самият ледник Менденхол все още съществува - дълъг е 12 км и е недалеч от щатската столица. Властите са взели всички мерки и при срутването на пещерата няма пострадали.


КАНЪОНЪТ НА АНТИЛОПАТА, САЩ

Каньонът на антилопата се намира на териториите на резервата на индианците навахо в Аризона. Това е най-посещаваният слот каньон в Югозапада отчасти защото е и най-лесно достъпният (има изградена мрежа от пътища и до него може да се стигне с кола), и защото е поразително красив с изумителното съчетание от дълбочината, ширината, височината, цвета на скалите и падащата над него светлина. Той включва 2 отделни участъка, които са известни като Горния каньон на анилопата (The Crack) и Долния каньон на антилопата (The Corkscrew).
Таксата за посещение от $20 се събира за местните индианци.

ОСТРОВ СОКОРТА, ИНДИЙСКИ ОКЕАН

Наричат остров Сокорта "най-извънземното място на Земята" и като виждате - има защо! Тук растат дървета, храсти и цветя, които не могат да бъдат видени никъде другаде по света.
Всъщност Сокорта е малък архипелаг от 4 острова на входа на Арабския залив (точно в района, където върлуват сомалийските пирати). Част е от територията на Йемен.
Причината за уникалната флора на острова е, че преди милиони години се е еоткъснал от праматерика Гондвана и е поел по собствен път на еволюция. Най-екзотичното растение тук е Драконовото дърво (на снимките). Когато неговата кора бъде прободена с нож, потича гъста червена течност, наподобаваща кръв. На острова имало и уникални птици, но човек пренесъл там котките и те ги изяли.


ПЛАНИНАТА РОРАЙМА, ВЕНЕЦУЕЛА

Гледката от планински връх винаги е вълнуваща, но нищо не може да се сравни със забулената в облаци планина Рорайма. Тя се намира на границата между Венецуела, Бразилия и Гвиана, като 3/4 от нея са на венецуелска територия. Най-високата точка обаче е в Гвиана.
Рорайма изглежда така, сякаш Създателят е започнал работа, но е пропуснал да я довърши.
Самата височина на това геоложко формирование не е нещо особено - скромните 2700 м. Фактът обаче, че завършва с плато, сякаш е отсечена с нож, я прави наистина уникална. Платовидните планини се считат за едни от най-старите геоложки формации на Земята, датиращи от Докамбрий, на възраст около 2 милиарда години.

ТИЕН ДЗЪ, КИТАЙ

Изумителната планинска верига Тиен Дзъ се намира в китайската провинция Юнан и предлага едни от най-впечатляващите гледки на планински масив в света изобщо. Масив е малко силно да се каже, защото върховете на планината, чието има в превод значи "Небесен син", приличат на каменни игли, забиващи се в свода на небето. Най-високият от тях е с надморска височина 1662 метра.
Говори се, че декорите на филма на Джеймс Камерън "Аватар" са вдъхновени именно от този пейзаж.
Районът има добре изградена туристическа структура - не е необходима да имате алпинистки умения, за да се наследите на гледките на Тиен Дзъ. Кабинков лифт с дължина около два километра и половина предлага туристическа обиколка.

ЯЗОВИР "МОНТИЧЕЛО", КАЛИФОРНИЯ

Това е преливникът на язовира Монтичело в Напа Каунти, Северна Калифорния.
Представлява бетонна тръба с формата на конус. Дълбочината е 21 метра, а диаметърът - 21,6 метра в горната част и 8,4 метра в долната. През нея се оттича водата, когато нивото на язовира се покачва над норматимния обем от 1 976 037 908 кубически метра. Плуването в близост до дупката е абсолютно забранено. През 1975 г. студент от университета "Дейвис" решава да я доближи с кроул, но е засмукан и се удавя.
В сушавите месеци, когато нивото е много под отвора, скейтбордисти използват трйбата като халф-пайп.

Материалът е на вестник "Труд"

Остров Сокорта в Индийския океан.
Остров Сокорта в Индийския океан.
Драконово дърва на о. Сокорта.
Драконово дърва на о. Сокорта.
Ледената пещера в Аляска.
Ледената пещера в Аляска.
Ледената пещера в Аляска
Ледената пещера в Аляска
Планината Рорайма във Венецуела.
Планината Рорайма във Венецуела.
Рорайма, обвита в облаци.
Рорайма, обвита в облаци.
Жаба, която живее на планината Рорайма.
Жаба, която живее на планината Рорайма.
Каньонът на антилопата в САЩ
Каньонът на антилопата в САЩ
Планината Тиен Дзъ в Китай.
Планината Тиен Дзъ в Китай.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Черната Златка се снима с новото гадже
Бриджит Фонда не иска да е звезда, чукна 60 г. като типична домакиня
Кейт Уинслет: Да си известен е ужасно, след "Титаник" животът ми беше неприятен
143 филма показват на поредния "София филм фест"
Соня Йончева: Свободата винаги ме е водила

Напишете дума/думи за търсене