Грандиозно! След 18 години отново златни - грациите ни са световни шампионки!

Ренета, Цветелина, Христиана, Цветелина и Михаела със златните им медали от световното първенство по художествена гимнастика в Измир.

Новите златни момичета на българската художествена гимнастика стъпиха и на световния връх! Грациите от ансамбъла на България станаха абсолютни шампионки в Измир!

Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Христиана Тодорова изиграха впечатляващо съчетанията си с топки и ленти (17,316 т.) и бухалки (17,133 т.) и се окичиха със златните медали в многобоя (34,449 т.). Среброто е за Италия, а бронзът за Беларус. Русия е 4-а след гонене на бухалка извън очертанията.

Златните момичета пеят химна на България.
Златните момичета пеят химна на България.

“Уникално! Огромна награда и венец за труда на момичетата и треньорския екип. България не е имала световен шампион в многобоя от 18 г. Посвещаваме победата на всички българи. В такива времена, в които в България новините са предимно негативни, а хората са затрупани с купища трудности, съм щастлива, че момичетата дадоха повод за усмивки. Знам колко ги обичат хората в България. И затова благодаря на всички за подкрепата. Посвещаваме световната титла на всички българи”, каза за “24 часа” през сълзи от радост шефът на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева.

Българките на най-високото стъпало
Българките на най-високото стъпало

“Момичетата се бореха като лъвици и доказаха себе си. Никога ни съм ги виждала да играят така. Особено с второто си съчетание - просто излязоха и заявиха - ние сме световните шампионки”, добави Раева.

"Поздравявам треньора на ансамбъла Ина Ананиева за всеотдайната работа. Целувки за целия екип, който работи с момичетата. Това е доказателството, че всяка минута безсъние си струва. Специално благодаря на треньорите във всички клубове по художествена гимнастика. този успех е и техен", каза още Илияна Раева.

Капитанката Михаела Маевска целува златния си медал.
Капитанката Михаела Маевска целува златния си медал.

Новите златни момичета на българската художествена гимнастика показаха огромния си потенциал още на световното първенство в Монпелие през 2011 г., печелейки един златен медал, но тогава завършиха трети в многобоя, а абсолютната световна титла отиде при италианките.

Грациите ни показват в Измир, че сме и по-красиви и по-добри!
Грациите ни показват в Измир, че сме и по-красиви и по-добри!

Успехът е наистина грандиозен за българската художествена гимнастика, която се завръща на върха при ансамблите след 18 години. За последно нашите момичета триумфират в Будапеща през 1996 г. Предишната година ансамбълът ни е златен и на световното във Виена. Преди това България има тотална доминация и 4 поредни световни титли - през 1981 г. в Мюнхен, през 1983 г. в Страсбург, през 1985 г. във Валядолид и през 1987 г. във Варна. В морската ни столица идва и първата ни световна титла - по време на втория шампионат на планетата през 1969 г. През 1971 г. в Куба българският ансамбъл отново е златен. На първото световно първенство, в което се състезават и ансамбли - през 1967 г. в Копенхаген, България печели бронз. Първото световно първенство по художествена гимнастика се провежда в Будапеща през 1963 г. на 33-ото първенство на планетата ансамбълът на България отново е на върха! 

България е лидер по брой златни медали и по общ брой медали от всички световни първенства, като Русия ще трябва да обедини победите в по-новата история с тези, записани от името на бившия СССР, за да изпревари страната ни по завоювани отличия.

Индивидуално България няма титла от 20 години - от триумфа на Мария Петрова в Париж през 1994 г. 

Утре са финалите на отделните уреди в Измир.

България си осигури участие и на световното първенство в Щутгарт догодина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене